Te, teppe, tøfler og telys

lysNovember har krøpet sakte, men sikkert inn i leiligheten min. Siden jeg bor i en gammel bygård i Oslo, der veggene ikke har blitt isolert de siste 50 årene, kan leiligheten fort bli både kald og ukoselig. Det vil si at jeg denne måneden har fått meg fire nye bestevenner: tøflene mine, yogi te, ullteppe og stearinlys

For oss nordmenn er det å ha det “koselig” viktig. Vi tilbringer jo tross alt store deler av året inne. Små lamper og lys blir redningen. Antropologiskestudier gjort på nordmenns “koselige” lysvaner viser at vi i snitt har rundt 10 lamper i stua. Siden jeg verken har 10 lamper eller er villig til å betale for strøm til disse er redningen stearinlys. Og favoritten er telys.

Viste du at nordmenn brenner av ca. 200 millioner telys i året? Jeg tipper at vi i mitt kollektiv står for ca. 1000 av disse. Spiser vi frokost sammen er det alltid telys på bordet, vi har telys på do og hele stua er proppet av telysbeholdere i alle størrelser og former. Dette resulterer i at hele kroken bak komfyren på kjøkkenet er et eneste stort kaos av tomme telys. Og da kommer vi til sakens kjerne, nemlig det at det ikke er lenge siden vi oppdaget av man faktisk skal resirkulere tomme telys. Derfor er hjørnet bak komfyren fullt av tomme telys, fordi jeg har store ambisjoner om å samle alle sammen og gå over gata og kaste de i metall- og glasskontaineren.

Når jeg først ble gjort oppmerksom på dette, ble jeg også fortalt at det var viktig at alt stearinen måtte være fjernet. Så jeg overtalte min fine romvenninne Mari til å sitte å pelle ut stearin av kanskje 100 nestentomme telys, som mildt sagt var litt klønete. Etter litt research viser det seg at dette IKKE stemmer. Det er helt uproblematisk at det er stearin igjen i beholderen. Det viktigste er at man løsner vekeholderne, slik at de lett lar seg fjerne.

Det har seg nemlig slik at under gjenvinningsprosessen skilles vekeholderne fra telyskoppene ved hjelp av en stor magnet. Hvis vekeholderen ikke er løs, blir telyskoppen med stålet og beholderen blir ikke resirkulert. En av grunnene til at det er viktig å gjenvinne telys er fordi beholderen er laget av aluminium. Aluminium er et supert metall å gjenvinne fordi et krever kun 5 prosent av energimengden å gjenvinne sammenlignet med å produsere helt nytt aluminium. Dette kan du lese mer om her hvis du er interessert.

Så det er altså mitt høsttips i dag. Kos deg med te, teppe, tøfler og telys. Og legg så telyset i boksen med glass og metall. Hadde alle gjort det ,hadde vi gjenvunnet metall nok til å lage 30 000 nye sykler i året. Tenk så hyggelig det hadde vært.

7 thoughts on “Te, teppe, tøfler og telys

  1. Ja, telys er fint å resirkulere… :) Et annet tips, er å ta gamle lysstumper og smelte dem om, rett og slett. Lage nye lys av gamle, og gjenbruke for eksempel små glassboller eller tekopper. Jeg har begynt med det nå, og drypper noen dråper eterisk olje i stearinen før den stivner igjen i tillegg. Naturlig aromaterapi og gjenbruk i ett! :)

  2. Hei!
    Jeg håper dere kun kjøper te-lys uten palmeolje? Det er også mye palmeolje i en del dusj-såper, shampoer, såpestykker, osv.

Leave a Reply