Mitt New York

137

Drømmen om New York begynte å vokse seg stor. Den eskalerte i takt med lengden på mitt opphold i fødebyen Fredrikstad. Folk spurte meg om jeg hadde flyttet tilbake. Til flere ganger dette spørsmålet ble stilt, til lengre vekk ønsket jeg meg.

Da min kjære reise-kompanjong og “samboer” fra både et år i India og et i Sør Afrika, endelig bestemte seg for en lengre sommerferie på det nord-amerikanske kontinent, var jeg ikke vanskelig å be. Å komme seg til NY gikk som en drøm, Norwegian bestemte seg i siste øyeblikk til å oppgradere meg til businessklasse, og jeg elsket det. Akkurat der og da var det vanskelig å forestille seg å noen gang nedgradere meg igjen…

Som analfabet på allmennkunnskap, har jeg dessverre ikke mine NY referanser fra “Sex and The City”, og jeg hadde heller ikke en drøm om å shoppe med fra sans og samling i merkevare-paradiset. Nei, jeg drømte om et NY basert på Patti Smiths formidlinger i boken “Just Kids” som traff meg rett i hjertet. Jeg ønsker å ta t-banen utenfor byen til Coney Island, hvor Patti og Robert stadig søkte et avbrekk fra byens harde virkelighet. Videre drømte jeg om å spise meg mett på herlig veganmat, ikke bare mett, men gi ganen en opplevelse av hva grønn gourmet kan være. Og jeg drømte om den best utstyrte fair trade butikken jeg noen gang hadde vært i. Og selvfølgelig rusle i Central Park. Og finne meg et sted å praktisere min yoga. In New York, I found it all.

Før avreise fryktet jeg at byen kanskje ville kvele meg. Kanskje den ble for stor for ei jente som stadig vekk må flykte Tigerstaden for å finne roen i sjelen? Til min store overraskelse kreperte jeg ikke av selve byen, varmen ville nok hatt større suksess med akkurat det. Den intense heten i midten av juli gjorde NY svært eksotisk og førte oss til Rockaway Beach en søndag. Førti minutter fra selveste sentrum med t-banen, og så er du på det som må være definisjonen av en bystrand. Stappfull av alle typer mennesker! Rett rundt oss var det en spansktalende barnefamilie, tenåringsjenter med masse tatoveringer, en dansende rainbow-gjeng med skrikende paljetter og en boomblaster som serverte de heftigeste rytmer. Ikke nok med det, men også en flokk med fintfolk i 30-åra, som sang “Happy Birthday” og mixset cotails, og i bakgrunnen kom det jammen et TV-team med noe som så ut som en politiker som drev valgkamp. Min nye lakserosa bikini gjorde susen og ikke minst min gedigne solhatt fra Fretex Unika på Løkka. Før solen gikk ned menget vi oss med lokale hipstere på strandbaren og vrikket oss inn i den blå timen med en kald en i hånden. Umiddelbart bestemte jeg meg at det ville være en drøm å bo i NY i fremtiden. Sistnevnte var riktignok ikke tarot-damen i Meatpacking district enig i. -The US will drive you cracy! Uff, tenkte jeg, mer enn jeg allerede er? Så jeg bestemte meg bare for å nyte det, så lenge jeg kunne.

210

Blossom Restaurant, 187 Ave, holdt det de lovet; “Organic-Vegan-Innovative”. Endelig! For meg var dette luksus. Vegansk gourmet falt absolutt innenfor min definisjon og mitt moralske prinsipp. Etter en tre-retters var jeg så forsynt det går an å bli. Så den som sier at man ikke blir mett av grønn mat, kan ikke ha møtt riktig kokk, eller meg;)

Herved ønsker jeg å dele mine absolutte NY sommerfavoritter: dra til MOMA PS1, lørdags-ettermiddag og nyt solnedgangen og dj’ns rytmer på dette stappfulle kunstvorspielet i Queens. Gå. Gå rundt i byen, for eksempel med en morgenkaffe på den grønne oasen The High Line, en tidligere jernbanelinje ca. 5 meter over bakken. Nyt ettermiddagen på den gratis ferja over til Staten Island og se Frihetsgudinnen på avstand eller bare ligg på gresset i Central Park. Bruk timevis på det store Museum of Modern Art, MOMA, og kom så nærme du noen gang kan komme Marilyn Monroe (by Andy Warhol) og Frida Kahlo. Bo hos og treff venner som du knyttet bånd med andre steder i verden. Og selvfølgelig, dra til Coney Island og ta en runde i en svingende vogn med The Wonderwheel. Ikke siden jeg var barn har det kriblet slik i magen. Nyt kvelden på Rooftop Film Festival, kanskje du ender opp på et hustak, eller i en gammel skolegård, som oss. Men før det, besøk Sutainable NY og invester i en figursydd, lang fairtrade kjole og vals deg igjennom New Yorks gater!

205

7 thoughts on “Mitt New York

  1. Jeg møtte faktisk Patti Smith da jeg var på en liten meksikansk restaurant i SoHo. Hun satt i et hjørne og spiste taco og tok livet med knusende ro :) Fint innlegg, Miriam! Hilsen Ingrid

    1. Det høres ut som en drøm, Ingrid!!! Det er litt av en dame :) Og til sommeren kommer hun til Fredrikstad! Takker ;)

    1. Gleder meg stort å høre, Ranveig! Det var virkelig et sted utenom det vanlige, for både kjøttetere og vegetarianere/veganere. Ha et fortsatt fantastisk New York- opphold!

Leave a Reply