Eplesyltetøy til morgenyoghurten

IMG_0190

Jeg er skikkelig glad i norske epler. Både å spise de som de er, men også i kake og som tilbehør i gryter og salater. Her om dagen våknet jeg opp til overflod av epler på kjøkkenet. Noen av de begynte å bli myke utenpå, men var ikke blitt dårlige på noen annen måte.

Hva gjør man? 

En veldig enkel (og fristende) løsning var å lage en rask versjon av eplesyltetøy, som kunne friske opp yoghurt naturell som jeg liker å spise til frokost.

1) Skyll eplene (jeg brukte 4).

2) Del de i små båter, som så deles i små terninger. (Jeg beholdt skallet på, men det er lurt å skrelle epler som ikke er økologiske).

IMG_0195

3) Smelt en spiseskje smør i en kjele på litt over middels varme

4) Hiv oppi epleterningene, og tilsett litt vann (jeg brukte ca 0,5 dl for 4 epler) og kanel eller annet krydder om du vil. Det er også godt å tilsette litt sukker (noe som også gjør at syltetøyet holder seg litt lengre i kjøleskapet), men det avhenger av hvor søtt du liker det. Jeg synes det funker bra både med og uten.

IMG_0187

5) Rør rundt innimellom, og tilsett mer vann dersom du ser at eplene er i ferd med å feste seg i kjelebunnen. I løpet av 10-15 min lett koking på middels lav varme, bør syltetøyet være klart. Hvis du liker syltetøyet litt mer som en mos i konsistensen, så er det bare å bruke f eks en stor skje til å mose de kokte eplebitene.

IMG_0188

Så, hva kan dette brukes på, annet enn i yoghurt og på brødskiva? Her om dagen brukte jeg pæresyltetøy laget av nedfallsfrukt fra hagen til naboen sammen med eplebåter som basis for smuldrepai. Jeg la syltetøyet nederst i en paiform, blandet smør, litt sucker, mel og havregryn med hendene, og la denne massen i små biter på toppen sammen med eplebåter. Så et tynt lag sukker på toppen. Voilà! Høstdesserten er reddet. Det dufter deilig i leiligheten. Og vi har sluppet å kaste fullt bruktbar frukt. Hurra!

Posted in MAT

Leave a Reply