Hva skjer med været?

800px-Hot_winter_in_Gdańsk_2nd_January_2012

Her om dagen satt jeg på bussen og noen tenåringsgutter foran meg snakket om været. De lengtet etter ski-vær, sånn at de kunne stå i bakkene på Tryvann. Så sa den ene «Hva skjer med været? Det er jo ikke normalt.» En sa «jeg tror det er noe med solinnstrålingen som endrer seg» og samtalen gled videre til andre temaer. Jeg var på nippet til å prikke gutten på skulderen og skrike til dem «DETTE ER SÅNN KLIMAENDRINGER SER UT!»

Mange miljøvernere tror at folk flest vet jo hva klimaendringer er, men denne seansen viser igjen at det trengs folkeopplysning.

Det forundrer meg at ingen i den offentlige debatten snakker om at klimaendringer for Østlandet mest sannsynligvis betyr mindre snø og varme, våte vintre. Hvor er Karen O’Brien, Bjerknessenteret, CICERO og andre klimaforskere som har studert hva norske klimaendringer er og vil være? Hvor lenge skal vi vanlige folk stikke hodet i sanden og late som vi ikke vet.

Karen O’Brien på universitetet i Oslo har gjort interessant forskning på hvilke konsekvenser klimaendringene vil ha for norsk identitet. Hva vil skje med den norske identiteten når vi må langt til fjells eller til nord for å kunne stå på ski? Senest denne uken ble Norgesmesterskapet på ski flyttet fra Molde på grunn av for lite snø. Osloborgere kan ikke lenger spenne på seg skiene og gå ut i Marka.

Allerede nå ser vi konturene av de klimatiske endringene. Det gjøres masse forskning på dette, men denne forskningen blir ikke kommunisert til vanlig folk. Klimaforskere må komme ut av kontorene sine og formidle forskningen sin til vanlige folk. Det trengs mer god gammeldags folkeopplysning om norske klimaendringer.

Illustrasjonsbildet er fra Wiki common

Innlegget ble trykket i Dagsavisen 22.01.2014. Les innlegget (og kommentarene) her

4 thoughts on “Hva skjer med været?

 1. Hei! Jeg så noen hadde delt denne på facebook og fikk lyst til å kommentere. Jeg er selv grønn i politikken og synes det er flott at folk setter fokus på dette med klimaendringer. MEN en varm vinter er ikke klimaendringer. Klima er gjennomsnittsværet over en periode. Om det nå viser seg at det blir en veldig kald vinter neste år blir global oppvarming “motbevist”. Vi må ikke gå i den fella at vi bruker dagens vær som målestokk, det er galt og brukes like fort mot oss.

  Men stå på! Vi trenger helt klart mer bevisstgjøring.

  1. Ja, helt enig at klima er gjennomsnittsværet over en periode.

   Mitt hovedbuskapet er at “vi grønne” som har vært med en stund mener at SELVSAGT kjenner alle til klimaforskningen og hvilke utfordringer vi står ovenfor. Men sånn er det ikke. Senest her om dagen spurte en oppegående venninne av meg om jeg kunne forklare henne hva klimaendringer er og hva som forskningen sier.

   Norge har noen av verdens fremste klimaforskere. Disse må komme mer på banen og kommunisere til et litt større publikum. Veldig ofte er det den “trofaste menigheten” som kommer på seminarer og foredrag arrangert av CICERO, Bjerknes senteret og andre. Det må tenkes nytt og bredere om klimaformidling.

 2. Hei! Kom over bloggen deres gjennom en deling av Framtiden i våre hender på Facebook, kjenner jeg blir glad inni meg når jeg leser bloggen deres. Klimaforandringer og dets konsekvenser er vår- og neste generasjons største utfording, og vi trenger fokus. Ikke bare blandt oss “grønne”, men hos mannen i gaten også. Vi trenger å nå bredere ut, kanskje det er noe vi engasjerte må hjelpe forskerne med? Slik jeg opplever det, finnes det mange gode nettsider med masse god informasjon mtp klimaendringer og hvordan man kan gjøre “grønne” tiltak i hverdagen, men problemet er at dette er nisje sider som gjerne bare de som er spesielt interesserte besøker.

  Min tanke er at vi som bryr oss må prøve å vekke interesse for viktige saker gjennom skriving og deling på sosiale medier, slik at vi får flere med oss på laget. Jeg bruker min facebook side til å dele saker jeg synes trenger å se dagens lys, og jeg har opplevd at venniner kommer til meg og sier at de aldri hadde lest/tenkt over klimaforandringer hvis ikke jeg hadde vært en “kanal”. Forskerene må gjøre jobben med forskning, mens vi som er engasjerte må bringe denne informasjonen videre til andre kanaler som sosiale medier, blogger o.l. Men det er alltid viktig å være kritisk til ting man leser og sørge for å spre videre riktig og nyttig informasjon. Slike ideer som klesbyttekvelder o.l er gull verdt, og man kan ikke ta for gitt at alle tenker over hvor bra dette faktisk er. Det er viktig å skape spenning og interesse rundt klimatiltak og grønnere hverdag, slik at andre kan lese og tenke “Dette er noe jeg vil gjøre!” (som forøvrig var det første jeg tenkte når jeg leste blogginlegget deres).

  Hver gang jeg kommer over slike blogger får jeg nytt håp og tro på at dette kan vi klare, og det viser meg at jeg ikke står alene blandt alle skeptikerene og gir meg inspirasjon til å fortsette å jobbe for klimaet! Jeg leste kommentarene som ble skrevet på innlegget i Dagsavisen, der det kommer tydelig frem hvor presis man må være i det man skriver for at ikke skeptikerene skal hoppe rett på sin høye hest. Men tematikken om informasjon du belyser her er så utrolig viktig, og ikke minst undervurdert. Informasjon=kunnskap og forbrukermakt! Syns dere gjør en kjempebra jobb med denne bloggen, den er et fantastisk herlig, friskt pust blandt havet av trivielle rosablogger. Hvem sier at bærekraft og mote ikke går hånd i hånd?

  Håper dere fortsetter det gode arbeidet, har meldt meg på e-post listen!:)

 3. Tusen takk for en så hyggelig kommentar. Vi ønsker å inspirerer andre, samtidig med å ta opp politiske temaer.

  Helt enig at vi engasjerte må være med å formilde det våre forskere finner ut, men jeg synes også at forskningsinstitusjonene skal få større kapasitet på å formidle forskningen sin. For eksempel i FNs klimapanel sitt sekriteriat er det kun en informasjonsmedarbeider som har ansvar for på formidle så viktige rapporter.

  Om du har tips til saker, eller ønsker å gjesteblogge så send oss gjerne en mail på gronnejenter@gmail.com

Leave a Reply