#KLIMAFORSETT

bilde

Wuhu. Nytt år og nye muligheter. Årets første dag er ganske mørk og veldig dagen derpå. Vi ser ut på den dagen som ikke har forstått at den ikke er natt, mens vi prøver å reflektere over året som var og året som kommer. Det blir fort litt pretensiøst, men vi prøver likevel. Vi prøver å finne et ord som skal beskrive 2014 for vårt lille tomannskollektiv. Marlene foreslår tilstedeværelse(litt på tull). Andreas hjerne henger fremdeles igjen på gårsdagens fest, hun klarer bare å tenke på gøy. Egentlig håper vi kanskje mest av alt at året 2014 blir grønt og bærekraftig.

En god venninne av oss introduserte oss for ideen om å ha KLIMAFORSETT. Ikke ulikt nyttårsforsettet er også dette en ambisjon for det nye året – men om hvordan vi vil forsøke å leve litt grønnere i 2014 enn vi gjorde i 2013.
Marlene har den siste tiden prøvd seg på en aldri så liten shoppestopp. Da vi stakk til Berlin en tur i desember, var hun meget klar for å titte rundt i Friedrichshains gater. Men ganske raskt gikk hun lei, og fant ut at de fineste tingene hun har er jo kjøpt brukt eller arvet. Årets forsett består dermed i kun å handle brukt!

Andrea synes det var vanskelig å finne ut hva forsettet hennes skulle være. Det måtte være noe utfordrende, noe hun synes var vanskelig, noe hun ikke hadde gjort før og noe hun faktisk var lite villig til å forandre på. Hun måtte punktere sitt svakeste punkt; lange, varme dusjer. Det høres banalt ut, men Andreas klimaforsett er å halvere dusjetiden.

Så vil nok de fleste spørre seg; hva hjelper det egentlig? Denne lille eller litt større forandringen du skal gjøre i ditt liv i et år. Hvilken påvirkning har det på hele klodens klimaregnestykke? Den lille monnen du drar ved å endre kanskje noe drastisk i ditt liv, må jo være mikroskopisk i verdenssammenheng? Er det da noe vits? Faktisk er miljøgevinsten av å halvere dusjetiden overraskende stor. Hvis alle dusjer et minutt kortere hver dag, reduserer vi klimagassutslippene med 115.000 tonn hvert år. Ved å la være å kjøpe bare ei ny bomullst-skjorte, har man spart 2720 liter vann som bare må til for å gro bomullen t-skjorten er laget av. Det er like mye vann som et voksent menneske drikker på tre år. Etter mat og drikke er klær det produktet som blir kjøpt mest og bytta ut fortest.

I tillegg tror vi på endring gjennom handlingsalternativer, og at mennesker som gjør bevisste valg i klimafavør gjør at slike handlingsalternativer blir synlige for andre. Det er vi et levende eksempel på. Nå lever vi i en vegan husholdning, men for fire år siden – før Andrea møtte vegetarianer-Marlene, hadde ikke tanken på et rent vegetarisk kosthold streifet henne. Dagens kjøttproduksjon står faktisk for om lag 20 prosent av de globale klimagassutslippene, mer enn hele transportsektoren. Å kutte i eget kjøttforbruk er den letteste måten man som enkeltmenneske kan påvirke klimagassutslippene, og vegetarianismen smitter.

Vi vil at bærekraftighet skal være et 2014 ord, men at det ikke skal bli med det. Vi vil at bærekraftighet skal gjennomsyre handlingene våre i 2014.

Har du et klimaforsett?

Marlene og Andrea

7 thoughts on “#KLIMAFORSETT

 1. Reise med tog, buss eller båt så fremt det er mulig og ellers kjøpe klimakvoter for flyreisen. Det er kunstig billig å fly og flytrafikken har økt dramatisk. Det er viktig å ta klimahensyn, også når man er på reise. Dessuten er det en helt annen opplevelse å reise «langs bakken».

  1. Hurra! Så utrolig kult. Vi er helt enige. Sommerplanen er å reise på skinner og vann til Russland- du må si ifra hvis du erfarer noen tips du vil dele med oss under forsettet ditt. Lykke til!
   Marlene og Andrea

 2. Så flotte forsetter, ikke så ulikt noen av mine :) Er dere veganere hele gjengen? :D Har du forresten kilde på det med vann og t-skjorter så jeg kan dele informasjonen?

  1. Miriam har vært veganer lengst av oss. Marlene og jeg spiser veganmat hjemme – men ER vegetarianere. Når det gjelder bomull og vann operer man med litt ulike tall – jeg kikket på en del kilder da jeg skrev det, og så at de fleste opererer med rundt 2700 liter vann per t-skjorte. Blant annet waterfootprint.org og virtual-water.org .

  2. Miriam har vært veganer lengst av oss. Marlene og jeg spiser veganmat hjemme – men ER vegetarianere. Når det gjelder bomull og vann operer man med litt ulike tall – jeg kikket på en del kilder da jeg skrev det, og så at de fleste opererer med rundt 2700 liter vann per t-skjorte. Blant annet waterfootprint.org og virtual-water.org. Beklager den sene tilbakemeldingen! Håper det går bra.

Leave a Reply