Siri vs. Symaskinen

tittelbilden-01

For omtrent et år siden arvet jeg en symaskin. Jeg tenkte at dette måtte være det beste som kunne skje meg. Jeg var fortsatt student, farlig fattig med alt for mange hullete og kjedelige klær. Med syerfaring fra en rekke revyer følte jeg at dette skulle gå veien. Jeg var den nye Jenny Skavlan. Ingen tvil.

bilde2-08

Ett år senere står symaskinen min der fortsatt, på den flotte dog nokså rotete pulten min. Helt ubrukt. Ved siden ligger en haug med klær som jeg har store planer om å fikse. Haugen har vokst og vokst det siste året. Og helt ærlig må jeg innrømme at jeg skjemmes litt. Så for å ta et oppgjør med meg selv, samt og legge til litt press, skal jeg ta dere med på mitt forsøk på å revitalisere sy-ambisjonene mine. Dette er altså en steg-for-steg ”sparke-deg-selv-i-rompa”- bloggpost om sying.

STEG 1: Skaffe seg tråd

Dette er det første store hinderet jeg har møtt på. Til stadighet går jeg forbi flere sy-butikker og jeg tenker: ”Jeg må huske å kjøpe tråd til symaskinen min”. Jeg stopper ikke, jeg går ikke inn, jeg går rett og slett videre og lar det være med tanken. Det er det slutt på.

Google: Sybutikk Oslo.

bilde3-09

Stemmer. Ikke vanskelig i det hele tatt. Det ligger til og med rett nedenfor der jeg bor. Skaffer meg tråder i varierende farger.

Sånn! Da er symaskinen oppe og går. Jeg kan dermed gå videre.

STEG 2:

TA FATT PÅ BUNKEN

bilde4-10

Jeg tenker paljetter, jeg ser for meg nagler og jeg tenker at potensialet i bunken er enormt. Jeg kan lage hva som helst. Jeg må bare la kreativiteten utfolde seg. Hva var det som lå i denne bunken igjen?

Stemmer. En sort tights som har revna mellom beina. “Det var jo litt kjedelig da, men pytt sann”, tenker jeg. Da må jeg bare brette inn det som har revnet og sy igjen på innsiden. Da lever den kanskje to måneder til. 79,50 spart frem til mars.

Så denne flotte sennepsgule kjolen som er akkurat så lang at hvis jeg har den på meg, tråkker jeg på den. Den bærer fortsatt preg av søle nederst på kanten. Her har jeg to valg: enten klippe av en del å sy en kant, eller bare brette kjolen og sy en litt mer klumpete kant. Jeg er lat. Saksa ligger på kjøkkenet. Jeg tenker:“Det gjør sikkert ingenting, ingen som kikker nederst på kjolen uansett”. Jeg gjør meg raskt ferdig med kjolen, resultatet blir helt ok. Det slår meg at Jenny Skavlan ville nok aldri ha gjort dette. Hun ville nok ha klippet av stoffet, sydd en perfekt kant og satt på noe kult som jeg aldri hadde tenkt på.

 STEG 3:

IKKE GI OPP

ikkegiopp-11

Det begynner å gå opp for meg at jeg kanskje ikke er så kreativ og kul som jeg kanskje skulle ønske. Så langt er syeventyret mitt ganske kjedelig. Rett og slett. Jeg kikker nedover bunken; et hull på en cardigan,  enda en sort revnet tights, en BH der spilen stikker ut og gnager.

Dette er ikke direkte sexy greier, men så tenker jeg: “alt kan ikke være super kreativt og nytenkende hele tiden”. Noen ganger må man gjøre ganske usexy ting. Tenk på at jeg faktisk gjør dette da. Tross alt så går jeg mest i basic-plagg. For å være ærlig strutter jeg ikke ned Bogstadveien i høye heler med nagler på, korte skjørt med blonder og ser super fresh ut. Jeg er helt normal.

Moralen fra denne sykampen er altså at jeg satt ambisjonene og forventningene litt høyt. Det var vel det som gjorde at det tok meg et år å få det gjort også. Det ble ikke meg, symaskinen, stearinlys og musikk på en lørdag der jeg revitaliserte klesskapet mitt. På den andre siden slipper jeg nå å gå på H&M å kjøpe enda en tights til 79,50 som jeg VET ikke har blitt laget et fryktelig hyggelig sted. Og det er jeg egentlig svært fornøyd med.

Illustrasjonene er laget av eminente Nina Karlsen Bellika

8 thoughts on “Siri vs. Symaskinen

  1. Så fine illustrasjonar! Neste gong du syr kan du jo ta nokre bilete av dei usexy, øydelagde kleda?
    Sjølv har eg lært meg å stoppa sokkar. Det kan eg annbefala, særlig om du har sokkar strikka av bestemødre og tanter, og ikkje klarer å laga nye like fort som du slit ut dei du har. Stopping av sokkar er heller ikkje sexy, men hôl i ullsokken er definitivt verre.

    1. Hei Nora, det er min kjære søster som har illustrert så vi er veldig fornøyde:) Ved neste syoperasjon skal jeg dokumentere grundig, venter på nytt kamera så da blir det sikkert mer sving på det! Hull i ullsokken er et veldig kjent problem ja, hvordan stopper du den? Er det bare å ta ulltråd og sy for hånd?

  2. Er det vanlig tråd, eller økologisk eller fair-traded? Jeg liker å sy jeg også, men skulle gjerne hatt tråd med god samvittighet…vet noen av dere hvor det er å få tak i? :)

  3. Så bra! Holdt på å lete etter noen gode steder, men du vr raskere enn meg! Takk for tips om økologisk tråd, det hadde jeg ikke tenkt på en gang:)

  4. Pingback: Status Shop Stop |

Leave a Reply