Sesong i vinden

IMG_0330

Før tenkte jeg sjelden på hvor maten jeg spiste kom fra, og hva som modnes når på året. Med Kooperativets varer i kjøleskapet utfordres kreativiteten og jeg blir fristet til å gjøre nye kulinariske oppdagelser i hverdagen.

Jeg har stort sett pleid å spise det samme nesten hele året rundt. Jeg fant meg noen få oppskrifter jeg ble god på, for eksempel indisk currygryte med blomkål, og sånn var det med den saken. Det var jo helt uproblematisk, for man får jo tak i alle ingrediensene uansett når på året det er. Utvalget på Joker eller Ica endrer seg ikke stort fra mai til oktober, selv om gulrøttene i mai kanskje er importert fra Israel, mens de man finner i oktober kan komme fra en gård i Vestfold.

De siste par årene har jeg blitt litt mer bevisst på at ulike årstider egentlig betyr ulik tilgang på matvarer – hvis man vil spise kortreist mat. På sommeren bugner det av varmekrevende grønnsaker, frukt og bær av alle slag: tomater, asparges, reddik, salat og stikkelsbær. Mot høsten modnes rotgrønnsaker som for eksempel potet, kålrot og jordskokk. Flere av rotgrønnsakene kan oppbevares  i mørke, kalde kjellere helt fram til påsketider. Frukt og bær egner seg blant annet til syltetøy, som også holder seg i mange måneder. På vinteren er det ikke mange vekster som trives ute, bortsett fra den hardføre grønnkålen, som det for eksempel er veldig godt å lage hjemmelagde chips med. Her er en enkel oppskrift. På våren spirer det i skogen, og vi kan plukke viltvoksende nyttevekster som for eksempel granskudd og skogsyre.

fotostich kooperativet
Dagens fangst fra Kooperativet

Når maten slipper å reise så langt, så er det lettere å bevare smak siden for eksempel tomatene får tid til å modnes ordentlig før de trenger å bli plukket. Mindre transportavstander betyr mindre CO2-utslipp. Og så synes jeg faktisk det er litt stas å spise litt forskjellig mat avhengig av hva som er i sesong. Det føles mer eksklusivt å spise asparges hvis det bare skjer når de er modne i mai og juni.

I en travel hverdag er det ikke alltid så lett å huske på variert og sesongbasert kosthold. For meg er den største bøygen at jeg ofte glemmer å handle inn basisvarer som gjøre det lett å lage middag av. Det er en av grunnene til at jeg er veldig glad i Oslo Kooperativ. Du har kanskje allerede hørt navnet? Det har nemlig blitt skikkelig populært siden oppstarten i august i fjor. Cirka 900 har blitt medlemmer av dette medlemsstyrte kooperativet for innkjøp av økologiske og biodynamiske varer i Oslo, og nesten like mange står på venteliste. Man slipper fordyrende og kjipe mellomledd (som for eksempel dagligvarekjeder) ved at bøndene annenhver torsdag leverer varene sine direkte til Mathallen i Oslo, hvor medlemmene av kooperativet på rullering fordeler varene i de forhåndsbetalte eskene, og resten av medlemmene kommer og henter de samme dag som varene har blitt levert. Ordningen skal sikre ferske, lokale kvalitetsvarer til en rettferdig pris for både bonde og forbrukere. Hver pose koster 200 kroner, og inneholder kortreiste varer som er dyrket fram uten bruk av giftige sprøytemidler. I dagens pose fikk jeg biodynamisk eplesaft fra Telemark, egg fra Berger gård i Hvalstad, polkabeter, pastinakk, gule beter, løk, gulrøtter og kålrot. Jeg gleder meg allerede til å planlegge middagene framover! I dag lagde jeg og Lan stekt torsk med purre og ovnsbakte poteter med puré av gule beter. Ble du nysgjerrig? Inspirert? Du kan jo ta en titt på http://kooperativet.no/.

IMG_0338
Lan kutter gul bete til betepuré som tilbehør til stekt torsk med purre og ovnsbakte poteter

2 thoughts on “Sesong i vinden

Leave a Reply