Hva spiser verden?

Smør

Jeg fikk besøk av en venninne fra Skien tidligere i høst. Siden jeg var hennes vert og ansvarlig for hennes fornøyelse måtte jeg finne ut av hva Oslo har å tilby av lørdags underholdning. Jeg regnet med at den permanente utstillingen til Nasjonalgalleriet var tilbake etter den storslagne Munch-utstillingen de har hatt i høst. Til vår store skuffelse meddelte vaktene på Nasjonalgalleriet at det var den altså ikke. Det hang kun 11 bilder på hele museet, og det til full billettpris. Det ble litt i det meste laget.

Heldigvis, kom jeg raskt på utstillingen Nobels Fredssenter har gående nå: “Hva spiser verden?”. Perfekt. Min venninne er på ingen måte særlig opptatt av global matsikkerhet og miljøspørsmål, men jeg klarte alikevel å få henne med på utstillingen. For som jeg raskt skjønte, så trenger man ikke være opptatt av noen av delene for å dra hit. Ren nysgjerrighet på hva som skjer på familiers kjøkken rundt om i verden er mer enn nok.

Det første som møter oss er store kasser med gress plassert utover hele plassen foran fredssenteret. I første øyeblikk tenker jeg at de også har hevet seg på bølgen med selvdyrking. Noen sekunder senere forstår jeg hva det er. Midt blant kassene med gress står det plantet flere skilt: “En pizza Grandiosa: Arealbruk til produksjon: 3,35 m2”, “En hamburger (100 g kjøtt): Arealbruk til produksjon: 5 m2”, “En pakke smør: Arealbruk til produksjon: 10 m2”.

Venninnen min ble litt sjokkert, og de ble egentlig jeg også. 10 m2 for en pakke smør? Altså ca. like stort området som en gjennomsnittlig studenthybel. Bildet av alle smørpakkene i butikken ble litt for overveldene for meg. Arealbruk, du skjønner det ikke helt før du faktisk ser det med egne øyne.

Uansett, resten av utstillingen er like interessant. Utstillingen består i all hovedsak av masse bilder tatt av to fotografer som har reist land og strand for å ta bilde av hva familier spiser i løpet av en uke. Forskjellene er som forventet enorme, men desto mer interessante. Tror både venninnen min og meg fikk oss en oppvekker og lærte masse nytt. Hvordan hadde mitt bord sett ut hvis jeg skulle stilt fram alt jeg spiste på en uke? Det vet jeg faktisk ikke. Det jeg vet, er at jeg anbefaler alle som er i Oslo og omegn å ta turen til Nobels Fredssenter og se utstillingen. Den skal stå fram til 24. februar.

Leave a Reply