Truer Erna norsk kultur?

forside

Klimaendringene vil føre til våtere og midlere vintre på Østlandet. Hva har det å si for norsk kultur? Blir Nordmenn født med ski på beina i 2100?

Snø og skiføre kom endelig til Østlandet og etter en særdeles mild vinter var ikke oslofolket seine med å spenne på seg skia. Selv kjente jeg stavene kjøre seg forbi snølaget og ned i den frosne jorda, mens jeg, i fiskebent køgang, startet på første bakke mellom Årvoll og Linderudkollen forrige helg. Fiskebent køgang – definisjonen på Oslovintern? Her stavrer vi oss fram (vi uten kondomdrakter), fra hytte til hytte med solbærtoddy og kvikklunsj i sekken, ungen i pulk eller kanskje bikkja på slep.

Uten å gå dypere inn i debatten om hva som er norsk kultur, ser det hvertfall ut som at det å komme seg på ski er et viktig element for mange her i øst. Etter flere kalde vintre, er ikke én mild vinter spesielt uvanlig. Som klimaforsker Rasmus Benestad sa til NettavisenVi har jo hatt snøfattige vintre før også. Det skyldes naturlige variasjoner. Samtidig påpeker Benestad at vi har hatt færre kalde dager siden 1960-tallet og at forskerne forventer flere milde vintre framover som følge av globale klimaendringer. Miljøstatus.no – en nettside som drives av Miljødirektoratet – varsler en forkorting av snøsesongen med opp til tre måneder i 2100. Videre står det:

I de folketette områdene på Østlandet knyttes lange tradisjoner til skiturer. Steder hvor det i dag er skiføre vil kunne være snøfrie mot slutten av dette århundret.

ski i kø

Klimaendringene truer kulturuttrykk

Kultur er noe som ofte har manifestert seg gjennom folks fysiske omgivelser. Tradisjonell norsk kost er poteter, kål og gulrøtter fordi de trives i vårt klima og jordsmonn. På stillehavsøya Tuvalu spiser folk kokosnøtter og bananer. Mens bunaden lages i vadmel og ull, lager tuvalerne sine folkedrakter av pandanusblader. Med økende globalisering, handel og reise mellom kontinentene utviskes de kulturelle skillelinjene. Det gjør ikke nødvendigvis de individuelle kulturuttrykkene mindre viktige (kanskje mer viktige for noen?).

Selv om vekstforholdene ventes å bli bedre i vår del av verden, sliter vi med å tilpasse oss. For eksempel anslås det at bøndene på Sørlandet tapte rundt 600 millioner da korn og poteter råtnet på rot regnværssommeren 2011. På enkelte av øyene på Tuvalu er jorden for salt til å gro noe som helst lengre. Det truer ikke bare matsikkerheten. En mann jeg møtte på Tuvalu gikk rundt i åkeren sin og gråt fordi all pulakaen (en stor potetaktig plante) hadde visnet. På Tuvalu er det han som har størst og flest pulakaer som tradisjonelt har hatt høyest status. I Norge har vi råd til å importere poteter og hvete dersom avlingene skulle feile. Mange kan ta seg råd til en hyttetur for å komme til snøen også. Men hvor langt, hvor ofte og hvor lenge er vi villige til å reise for å få oss den skituren? Og når ender vi opp som dansker i skibakken?

Klimafiendtlig regjering?

For å være helt ærlig så var jeg ikke superfornøyd med klimainnsatsen til den forrige regjeringen (nei, jeg er ikke ung og utålmodig, bare realistisk). Det er også litt deprimerende at Arbeiderpartiet bestemte seg for å bli det nye klimapartiet ETTER at de forlot regjeringskontorene. Er klima noe man kun kan kjempe for når man er i opposisjon?

De rødgrønne lot tross alt som om de brydde seg. Det er mer enn vi kan si om de blåblå. Det har vært rungende stille på klimafronten siden Erna og Siv tok over. Klima- og miljøministeren ble en av regjeringens ferskeste og Erna kunne ikke finne tid til å nevne ”vår tids største utfordring” i Nyttårstalen. Påfallende, men ikke overraskende. Det er ikke lenge siden Frp var partipolitikkens klimaskeptikere. Og det er altså de Erna (og vi da) har valgt til å styre landet vårt med i de neste kritiske årene når vi må få kloden på stell. Hurra.

Blir nordmenn født med ski på beina i 2100? 

2014 er i gang og vi stupte inn i grunnlovsjubileet med skrekkblandet fryd. Blir det pinlig nasjonalromantisk eller kongolandsbyer og skitne gufs fra fortiden? Nei vent, fortiden? For det er vel bare et godt år siden debatten om Hadja Tajik var skikket til å ivareta norsk kultur herjet i det ganske land. Ironisk nok er det mer relevant å vende spørsmålet tilbake til avsenderen. Hva vil Frp gjøre for Norges skigåere? Og hvordan spiller det seg ut i Ernas regjering? For skiføret på Østlandet må det handles lynraskt. Om ikke kan Erna og de blåblå risikere å gå inn i historien som de som ikke tok vare på marka, fremtidens skiføre og ja, norsk kultur.

IMG_0351

Leave a Reply