Huff, det er Valentinsdagen i dag.

Valentines kjærlighet OsloCity

«Huff, jeg hater Valentinsdagen. Det er dagen jeg holder meg inne, og tiden før går jeg i hvert fall ikke i butikker,» sa venninnen min her om dagen.  Det satte meg på tanken om hva alle-hjertens-dag kunne ha vært?

I dag er Valentines-tiden der handelsnæringen forteller oss om alle de materielle tingene vi skal kjøpe til våre kjære. Det ligger en antagelse om at den eneste måten å vise at man er glad i noen på, er igjennom å kjøpe en noe materielt. Uten innkjøp av parfyme, ansiktskrem, undertøy, tekopper formet som hjerter, eller et antrekk er det ingen kjærlighet. Den sammen antagelsen ligger også bak morsdag og farsdag.  Det er en veldig uheldig «sannhet», spesielt når de fleste norske hjem allerede oversvømmes av ting.

Vi lever i et samfunn der det koster oss mindre å kjøpe noe, enn å gjøre hyggelig ting med dem vi er glad i. Vi har ikke mangel på materielle ting og penger, men på tilstedeværelse og tid til å være sammen våre nærmeste.

Denne dagen i midten av februar kan også være den dagen der man gir tid og oppmerksomhet til de man setter pris på i livet sitt. Det finnes flere måter å vise kjærlighet på, enn plastting i gavepapir. Jeg tar ikke til orde for at disse markeringsdagene skal avskaffes, men at det finnes andre måter å feire kjærlighet på.  Hva med å invitere til en stor middag for alle man er glad i? Eller kjøpe billetter eller gjøre noe hyggelig man har snakket lenge om at man skal gjøre.

Da jeg gikk på videregående skole United World College i Fjaler, Sogn og Fjorane, hadde vi en veldig fin tradisjon. Som en del av prosjektet for å samle inn penger til SOS barnebyer, kunne alle elevene kjøpe røde hjerteformede lapper for en krone per stykk. Så skrev man en kjærlighetshilsen til venner, kjæreste, lærere og andre som betydde noe for en. En liten komité samlet inn alle lappene og delte de ut igjen. Jeg tror fortsatt jeg har spart på disse hyggelige hjertene.

Jeg mener kjærlighetsdagen bør utvides til alle man er setter pris på, og ikke kun kjærestepar. Synes vi skal ta vare på hele flokken vår, for å sitere Per Fugeli.  Vi har en økende utfordring med antallet ensomme i Norge. I følge Statistisk sentralbyrå (2008) plages 1,1 millioner nordmenn av ensomhet. Av disse sier 280 000 at de plages ofte, mens resten kjenner på denne følelsen av og til. Husker vi å fortelle mennesker at de er viktige for oss? Under årets Valentinesdag skal mennesker som betyr mye for meg få oppmerksomhet, og ikke kun kjæresten min.

2 thoughts on “Huff, det er Valentinsdagen i dag.

Leave a Reply