Gryterett til late dager på 1-2-3

IMG_0365

Her om dagen hadde jeg skikkelig lyst på en god, gammeldags gryterett – litt sånn som bestemor pleide å lage da jeg og søsknene mine var små. Her er resultatet, steg for steg.

Jeg hadde masse rotgrønnsaker fra Kooperativet liggende på loftet (som fungerer som kjølig spisskammers vinterstid), og bestemte meg for å gå til anskaffelse av 1,5 kilo bibringe av storfe hos min nærmeste dagligvarebutikk med godt utvalg i kjøttdisken.

Bibringe, sa du? Ja, jeg må innrømme at jeg ikke engang visst hva bibringe var (bortsett fra at jeg kunne gjette meg til at det hadde noe med mage å gjøre) før jeg fikk rådført meg med kjæresten min som er kokk. Innbiller meg at jeg fikk litt kred hos han som stod bak kjøttdisken, da jeg stolt erklærte hva jeg ønsket å kjøpe.

Bibringe og oksehaler er deler av oksen som egner seg spesielt godt til gryteretter. De gir ekstra god kraft siden de inneholder bein, og man kan bruke kjøttet i gryta etter at kraften er kokt. Dessuten er det relativt billig. Jeg betalte under 100-lappen per kilo for bibringe. Og så synes jeg det er fint å kunne bruke deler av dyret som ikke bare er indrefilet eller entrecôte. Når man spiser kjøtt, så synes jeg at vi “skylder” dyret vi spiser at det i hvertfall blir utnyttet til det fulle. Det er bedre utnyttelse av ressursene våre enn om vi bare skulle plukke ut en bitteliten ekslusiv del. Det er også fint å få erfaring med deler av dyret som vi vanligvis ikke ser eller får kjøpt annet enn i den litt mer anonyme kjøttdeigformen. Men da kommer verken smak eller tekstur helt til sin rett.

Bibringe
Sånn ser bibringen ut.

Første steg var å sette ovnen på 250 grader. Så skar jeg bibringen opp i passe biter (se bildet). Pass på å ikke skjære i bein, med mindre du har en spesielt god kniv som egner seg til dette. Del en løk i store biter og legg alt på et stekebrett og sett inn midt i ovnen. Kjøttet er klart når du ser at det nesten ser litt brent ut på sidene. På kokkespråket heter dette karamellisering, noe som gir en ekstra god smak til kraften. Snu bitene underveis i steketiden slik at alle sidene av kjøttet har karamellisert seg. Det tok ca 30 min i ovnen min til alt var klart, men hvor lang tid det tar kan avhenge av ovnen du har. Så følg godt med!

IMG_0346
Bibringen karamelliseres i ovnen sammen med litt løk

Når kjøttet er klart, kan du putte det i en stor kjele som du fyller opp med vann til vannet dekker kjøttet. Kjøttbitene inneholder både bein, fett, sener og marg, og alt dette er veldig viktig for å gi kraften den gode smaken. Etterpå er det litt opp til deg hva du vil putte oppi kraften. Jeg brukte 3 tørkede lauvbærblad, 1 spiseskje sort pepper, en liten bunt tørket rosmarin (selvdyrket!), 2 hvitløk og 2 vanlig løk (med skall, delt i to), litt stangselleri, en pastinakk  og en gulrot som begge hadde mistet mye av spensten sin. Å koke kraft er en gylden anledning til å få brukt opp rotgrønnsaker som begynner å bli myke (så lenge de ikke er helt slappe, eller har begynt å mugne, så er de som regel perfekte til kraft). Det er imidlertid lurt å velge seg ut noen få grønnsaker så det blir en renere smak på kraften.

Når kraften har kokt opp, kan du se om det kommer skum opp. Dette skal fjernes. Når skummet er fjernet, kan du skru varmen ned så det bare småkoker.

IMG_0352
Kraft til gryta, in the making

Så var det grønnsakene som skulle til pers. Jeg hadde 2 små kålrot, 1 pose med gulrøtter, 1 kg poteter, 3 løk og 4 pastinakk som jeg skrelte og kuttet opp i passe biter. Jo mindre biter, jo fortere blir gryta ferdig. Men jeg synes det er fint å ha litt større biter, så det blir litt tyggemotstand. Angående valg av rotgrønnsaker, så kan man bruke det meste. Sellerirot gir for eksempel veldig god smak.

IMG_0354
Potet, gulrot, pastinakk og løk. Alt fra Kooperativet!
IMG_0361
Grønnsaksbonanza

Når kraften har småkokt i noen timer (jeg lot den koke i ca 3 timer, men den kan også stå lenger), så plukker du ut bibringen, fjerner bein fra bitene, og siler resten av kraften. Da har bibringebeina gjort jobben sin med å gi fra seg fantastisk smak, og kan få lov til å flyttes til matkomposten (med mindre du vil forsøke å få enda mer kraft ut av dem, og koker de opp i en ny gryte med litt vann i).

Kraften og de rene kjøttbitene får selskap av de oppkuttede grønnsakene, og du tilsetter muligens litt vann slik at grønnsakene dekkes. Herligheten kan nå småputre så lenge du orker å vente, i mitt tilfelle var det cirka 2 timer. Da er grønnsakene møre, og det har spredd seg en herlig duft ut i hele huset. Smaksett med salt og pepper før servering. Gryta jeg lagde ga middag til 5, samt noen ekstra porsjoner til både fryser og kjøleskap som jeg er veldig glad for å ta fram når jeg har lyst på noe ekstra godt. Bon appétit!

IMG_0366

Leave a Reply