Om å se film- en anbefaling

Deler av et film-liv!
Deler av et film-liv!

Jeg elsker å se på film. Til tross for min tidligere avsløring om at jeg er analfabet på allmennkunnskap, kan jeg nå føye til listen at jeg er teknologisk analfabet i tillegg. Og siden jeg ikke har hatt tv siden jeg flyttet hjemmefra i en alder av 16 år, så har jeg opparbeidet meg en lidenskap for å se film på kino. Den siste på listen var; «Light Fly, Fly High».

Filmfestivaler har nærmest blitt en hobby. Det hele begynte da jeg var bachelorestudent på Utviklingsstudier på Høgskolen i Oslo. Jeg fikk en vill idé om det mest sannsynlig ville være like effektivt å se så mange filmer som mulig på Film fra Sør i løpet av ti dager, som det ville være å «lese» en uke, og så var det gjort (dette er ikke nødvendigvis en anbefaling)!

Når lyset senker seg i salen, så oppstår det en slags magisk tilstedeværelse. Det er meg og filmen, intet annet. Jeg blir så involvert at det noen ganger er vondt. Derfor ser jeg ofte film alene, og det er noe av det beste. Det er kvalitetstid, og for meg en kul og grønn hobby. Det hender jeg unner meg en Divine- fair trade sjokolade som selskap.

«Human Rights – Human Wrongs» er en dokumentarfilmfestival som nylig gikk av stabelen i hovedstaden, og jeg var så heldig å få se «Light Fly, Fly High», regissert av Susann Østigaard og Beathe Hofseth. Den handler om en indisk jente ved navn Thulasi, og er så langt fra en Bollywood-film du kan komme. Thulasi er nemlig dalit, og lengere ned på rangstigen kommer du ikke i det indiske kastesystemet. Som født dalit er du nemlig kasteløs, og igjen uren. I de mest ekstreme tilfeller vil til og med skyggen din forpeste en av høyere kaste. Kastesystemet er avkastet på papiret, men ikke i virkeligheten. Og hva gjør du når du i tillegg er jente, som kulturelt sett ikke er like mye verdt som menn? Jo, Thulasi begynner å bokse, og nærmer seg en karriere som proff-bokser i India. Men det viser seg å skulle koste mer enn bare talent og penger….

Thulasi
Thulasi

Kanskje du selv har vært i India, eller drømmer om å reise til det som er kjent som «kontrastenes hjemland»? Selv har jeg vært så heldig å tilbringe nærmere ett år i dette utrolig fascinerende landet, som Fredskorps Ung deltager. For meg handler det å se film om så mye. Det er litt som å reise. Inn i noen andres verden og livssituasjon. Noen ganger er det et eventyr. Jeg vokser på det, mens jeg ler og griner. «Light Fly, Fly High», er en film som rører noe i deg, den er rå og sårbar på samme tid.

Og det beste av alt, du kan se den på en Oslo kino førstkommende uke (hovedsakelig Klingenberg)!

Hva er det å se film for deg?

Jeg ønsker deg en god filmopplevelse!

For mer info:
http://www.hrhw.no/light-fly-fly-high-en-dalitjentes-kamp-for-uavhengighet/
http://www.oslokino.no/incoming/article1147499.ece

2 thoughts on “Om å se film- en anbefaling

Leave a Reply