Kjøttfri middag? Våryr med vårrull!

Vårrull en

Det beste med at februar snart er over, er at det formelt sett snart er VÅR. Min favorittårstid. Derfor bestemte jeg meg for å feire med min yndlingsrett, nemlig ferske vietnamesiske vårruller!

Ferske vårruller ble allemannseie med Rema1000s pågående kampanje for vietnamesisk mat. Hjemme hos meg har det vært fast på sommermenyen så lenge jeg kan huske (noen kaller de ferske vårrullene for sommerrull for å skille dem fra de friterte). Pappa og jeg har rulla ferske vårruller til bursdager, konfirmasjoner og andre merkedager til det kjedsommelige (men med glede, altså). For meg har rullene, som gjestene må rulle selv ved bordet, fungert som en perfekt icebreaker i utallige sammenkomster. For aktiviteten byr ofte på en passe dose usikkerhet, endel søl og mange muligheter for latter, i hvert fall til man har fått teken. I går overrasket jeg typen med middag på båten hans. Etter en liten handletur i Torggata tok jeg med meg dette:

Vårruller

1 pakke rispapir (mellomstore/største)

1 pose risspagetti (vermicelli)

4 gulrøtter

1 agurk

1 salat (valgfri type)

endel cherrytomater – kanskje litt utradisjonelt, men det er ikke så farlig hvilke grønnsaker man bruker (synes jeg). Det er sausen og urtene som står for smaken;)

1 bunt koriander

1 bunt kinesisk gressløk

1 bunt mynte (søt basilikum)

En pakke tofu

Pappas hoisinsaus 

2 dl hoisinsaus (finnes på glass, jeg bruker denne)

2 ss fiskesaus

2 ss søt soyasaus (kecap manis)

4 ts sesamolje

2 ts revet ingefær

2 ts fersk chili (hakkes)

2 fedd hakket hvitløk

2 ss limesaft

1 neve usaltede peanøtter

¼ pose sprøstekt løk

Et dryss fersk koriander (klippes)

Det beste med ferske vårruller er ikke bare at de er ferske og friske (og at man føler seg ekstremt sunn), men at de er raske å lage (kanskje 30 min) om man er litt organisert. For at tofuen skal bli god, må den bli sprø og den MÅ smake noe. Altså må den stekes lenge i olje og krydres litt etter hvert. Derfor skjærer jeg opp tofuen i tynne, passe lange biter og legger første omgang med tofubiter i stekepannen, før jeg krydrer med salt og pepper. Så koker jeg opp vann, mens jeg begynner å skjære grønnsakene i tynne, lange biter. Når vannet er kokt, legger jeg risspagettien oppi til den mykner. I mellom alt dette snur jeg tofuen, og bytter de ferdige tofubitene ut med ustekte. Jeg heller på mer olje etterhvert som det trengs (er best om man har litt mye da). Så renser jeg og skyller urtene, før alt legges pent på fat.

Hoisinsausen tar ofte ganske lang tid fordi alt må hakkes smått.  Alle ingrediensene BORTSETT FRA peanøttene, sprøstekt løk og fersk koriander, blandes sammen i en bolle. Når resten er ferdig hakkes peanøttene og strøs over den ferdige sausen med sprøstekt løk og fersk koriander.

VOILA! Så kommer vi til den morsomme biten – rulling og spising. 

vårrull 3

Rulling (ved bordet) – tre triks

For å kunne rulle rispapiret må det dyppes i varmt vann og legges på tallerken. Dyppingen er den første utfordringen. De fleste tror at papiret må legges i vann. Det er feil. (TRIKS 1) Om vannet holder mellom 60 og 100 grader trenger man bare så vidt å dyppe papiret nedi så alt har vært under vann. Papiret myknes på tallerkenen mens du legger på fyllet. (TRIKS 2) Grønnsaker, urter og tofu legger jeg avlangs på rispapiret. Her er trikset, (som med taco) å ikke ta for mye! Noe jeg ofte bommer på…:) Siste triks (TRIKS 3) passer dersom man lager ved bordet og ikke trenger å tenke på estetikk. Istedenfor å ha egen skål å dyppe i, pleier jeg likeså godt å ta sausen rett i rullen. Det blir mindre søl og mindre oppvask. Et ekstra triks for de fisefine er å tenke på hvordan rullen blir seenes ut. Rispapir er jo gjennomsiktig – så man kan leke seg litt med de ulike ingrediensene. Her har jeg brukt cherrytomatene for å få rullene til å se litt finere ut (uten at jeg skal påberope meg noe mer). Ellers kan man for eksempel la noen urter, som gressløken med blomst, stikke ut av rullen. Så er det bare å brette inn sidene (ikke helt nødvendig) og så ruller jeg så stramt jeg kan. Det beste er at det ikke bare ble nok til gårsdagens middag, men også til dagens lunsj :D

PS. innkjøp: Så hvor kjøper jeg det jeg trenger? De av oss som bor i Oslo trenger hvertfall ikke bekymre seg. Det finnes en drøss med butikker i og rundt Torggata og på Grønland som selger asiatiske ingredienser.

Posted in MAT

Leave a Reply