Sommerhage til utlån

Mamma og jeg beundrer artisjokkplantene som er i god driv
Mamma og jeg beundrer artisjokkplantene som er i god driv

Jeg blir ofte overrasket over hvor enkelt det er å få til ting jeg drømmer om, bare jeg tør å tenke litt utenfor boksen. Om du lever litt spontant, kan du plutselig ende opp med en kolonihage!En av de første gangene jeg gjorde noe spontant var kanskje da jeg som fjortenåring meldte meg på klatrekurs på Kolsås med DNT i Oslo, helt alene. Alle de andre deltakerne var både eldre og mer erfarne enn meg. Men opplevelsen vil jeg minnes for livet! Skikkelig mestringsfølelse. Etter det har det vært mye rart jeg har kastet meg med på, for eksempel da jeg som sekstenåring søkte om å få ta hele videregående skole i Frankrike – og ble akseptert – til min egen store overraskelse. Da jeg som student i Tromsø ble nysgjerrig på klatring, men ikke kjente noen som klatret, så hang jeg likesågodt opp en lapp ved klatreveggen på treningssenteret. Flaks for meg at det var en bra fyr som tok kontakt. Det ble vennskap og mange fine klatreøkter ut av den lappen.

Det jeg vil fortelle om denne gangen, handler om noe som lett kunne blitt en reprise av henge-opp-lapp-episoden. Like ved lesesalen min, lå nemlig en av Oslos ni kolonihager. Når prokastrineringen tok overtaket blant skriveøktene, drømte jeg meg ofte av gårde til denne kolonihagen. Tenk å være så heldig å ha et sånt sted å trekke seg tilbake til, når man er lei av stress og mas fra hverdag og byliv. En vårdag i mai tok jeg med et par venninner og tuslet rundt blant hagene. Jeg hadde såvidt fått luftet ideen min om å henge opp en lapp om noen trengte hjelp til å vanne i hagen sin i sommerferien, før jeg traff på en dame jeg kjenner litt fra før. Hun var i full sving med å rigge i stand et felles drivhus for kolonistene (det er visst det de kaller seg), og smilte stort da jeg fortalte om planen min. Hun kjente nemlig til flere som kunne trenge litt hjelp med hagestell i sommermånedene.

Rød og hvit rips, stikkelsbær, ringblomst, blomkarse og myntete fra hagen. Bon appétit!
Rød og hvit rips, stikkelsbær, ringblomst, blomkarse og myntete fra hagen. Bon appétit!

Sånn gikk det til at jeg fikk låne en liten kolonihytte mot at jeg vannet, klippet gresset og luket noen ganger i uka den sommeren. I tillegg til å kunne bruke både hytte og hage, fikk jeg også høste så mye jeg ville fra hagen. I hagen grodde alt fra stikkelsbær, japansk spinat, sort chili, gule cherrytomater, glassepler, solbær, urter og spiselige blomster av alle slag. Nam! Hagen ble et naturlig møtested når venner og bekjente kom hjem til Oslo på sommerferie og ville treffes. Skikkelig fint!

Ordningen med kolonihager i Oslo har eksistert i over 100 år, og var opprinnelig et sosialt tiltak for barnefamilier som trengte et avbrekk fra byhverdagen som ikke kostet skjorta. Fremdeles er prisene på hyttene sterkt regulerte, og de dyreste ligger på rundt 250.000 kroner. Når hyttene ligger så tett, og det ikke er lov med privat dusj eller do, blir selv reserverte nordmenn tvunget til å bli kjent med naboene sine.

På grunn av stor etterspørsel, må man stå på venteliste i mange år før man får mulighet til å kjøpe sin egen kolonihytte i Oslo. Da er det fint å kunne bytte hagestell mot lån av hage i ventetiden. Hva med å teste ut avslappende kolonihagetilværelse med egendyrkede grønnsaker og frukt i sommer?

3 thoughts on “Sommerhage til utlån

  1. Hei! Jeg er snart seksten og skal også søke på hele videregående i Frankrike! Ble så overrasket da jeg så du skrev det, måtte bare kommentere! Hvordan var årene?
    Kolonihagen hørtes kjempefin ut, så idyllisk! :)

    1. Hei Synnøve! Takk for hyggelig melding, og gøy at du også skal søke deg til Frankrike. Jeg hadde tre fantastiske år, og kan absolutt anbefale det (selv om det også er utfordrende å lære et nytt språk og flytte til et nytt land). Krysser fingrene for at du kommer inn! Hilsen Marte

Leave a Reply