Fredsprisvinnende auberginer

auberginer

For ikke så lenge siden vandret jeg innom utstillingen “Hva spiser verden?” på Nobels fredssenter. Etter at alle bilder var utstudert, alle de lange bildetekstene lest nøye og sammenlignet med mine egne spisevaner, la jeg merke til en vegg med masse fargerike ark på. Å glede, det viste seg å være matoppskrifter fra mange fredsprisvinnere!

Barack Obama, Desmond Tutu, Wangari Mathai, Shirin Ebadi og Jimmy Carter delte villig av sine yndlingsoppskrifter.
Jeg rasket faktisk med meg alle sammen. Kanskje litt frekt, men hei…. de skulle jo være til inspirasjon.

Uka etter fikk jeg besøk av en venninne og siden hun er en hardarbeidende masterstudent som tilbringer lørdager og søndager på lesesalen, tenkte jeg det var litt fint for henne å få noe annet enn tørre knekkebrød til middag. Valget falt på Rosalynn Carters auberginform eller eggplant casserole som den heter på engelsk. Jeg bare liker ordet casserole. Så mye at venninna mi etterhvert måtte si at nå var det ikke sååååå morsomt lenger. Det tar cirke 25 minutter å lage retten, eller 45 hvis man skal ta fine matbilder i tillegg.

Ingredienser:

Dette er til en stor ildfast form, ca 20x30cm. Du kan selvfølgelig justere for mindre mat. Eller lage en stor form, fryse halvparten og tine opp en gang du er for sliten til å lage middag.

 • 4 auberginer – skrelt
 • 1 ts salt
 • 1/2 ts pepper
 • 3 ss olje/smør
 • 2-3 gule løk – hakket (spørs på størrelsen og hvor mye løk du er glad i)
 • 2 fedd hvitløk (finhakket eller presset gjennom en hvitløkspresse)
 • 5 tomater – hakket i firkanta biter
 • 1/4 ts timian
 • 1 dl persille – hakket
 • 1 dl brødrasp/griljermel
 • 2 dl ost, revet (mozzarella eller en eller annen type ost som smelter)

auberginer 2

Del de skrelte auberginene i skiver (ca 2, 5 cm tykke). Deretter stabler du de oppå hverandre og skjærer de i firkanter av rimelig lik størrelse. Obs, obs, ikke kast auberginavskjæret, det skal du bruke litt senere. Bruk litt av oljen eller smøret til å smøre formen, så legger du auberginskivene i formen som et lite lappeteppe. Krydre med salt og pepper, og sleng de i ovnen på 180 grader, til de er møre (ca 8-10 minutter).

auberginer 3

Kast resten av smøret eller oljen i en kasserolle, og fres den hakka løken til den er gyllen. Skru ned varmen på plata til cirka middels sterk varme. Tilsett hvitløk, hakka tomater, timian, persille og avskjæret fra auberginen sammen med løken og la det koke til vannet fra tomatene nesten er borte. Husk å røre litt innimellom så det ikke svir seg i bunnen. Deretter tar du i brødraspet, og rører godt. Ta formen ut av ovnen og spre massen jevnt over de møre auberginene.

auberginer 4

Strø over osten og la dette steke i ovnen på 180 grader til osten har smelta og blitt fin og gyllen på toppen (ca 10-12 minutter siden ovnen allerede er varm). Mens de prisvinnende auberginene er i ovnen, kan du lage en grønn salat av de grønnsakene du liker best. Vi valgte crispisalat, rød paprika, agurker, vårløk og rista sesamfrø. Deretter ba vi en stille bønn til auberginfeen om at dette bør være godt. Og like sikkert som at Rosalyn ble kalt den “nest mektigste personen i USA” fordi hun bidro stort i ektemannen Jimmy Carters styre av landet, så leverte hun også en deilig eggplant casserole denne lørdagskvelden.

Alle bilder: Julie Ness

2 thoughts on “Fredsprisvinnende auberginer

 1. Grønnejenter tipsa meg nettopp om digg vegansk-alternativ til ost på toppen, om man vil det:
  Prøv for eksempel 3 dl vann , 2 dl cashewnøtter (evt solsikkekjerner eller en blanding),saften av ½ sitron,1 ss næringsgjær (finnes på helsekost, kan sløyfes) ,½ løk ,1 ts salt , 1 fedd hvitløk + ½ dl maizenamel. Kjør alle ingrediensene i en form for blender til osten er så glatt du bare får den. Husk å blande ut maizenamelet i litt kaldt vann før du blander det med de andre ingrediensene; så du er sikker på at det løser seg opp.

Leave a Reply