Økologisk kur for vintertørt hår hos Grønn Frisør

Økologisk frisør, frisør, blondt hår, Oslo frisør, Grønn salong, Grønn klipp

Håret mitt har de siste ukene vært helt uhåndterlig. Fett på toppen og knusktørt i tuppene. Hårstråene lager knuter som er vanskelig å gre ut. Og jeg som vil ha langt hår. Klipping er uaktuelt. I stede tok jeg en økologisk oljekur på én av Norges femten Grønne Frisørsalonger, Balanzera på Grünerløkka.

Tidlig en tirsdagsmorgen, som den første kunden i salongen, satte jeg meg i frisørstolen. Håret ble oljet inn med en økologisk fuktighetsgivende olje. Frisør Camilla ga en fantastisk hodebunnsmassasje. Og mens jeg nippet til urtete, ble håret dampet i en liten maskin. En fantastisk følelse å se Grünerløkka våkne til morgen, mens jeg selv bladde i blader og bare eksisterte for en liten stund. Det føltes bra å gi håret en etterlengtet behandling.

Balanzera, frisør

Grønn Frisør

Sertifiseringsordningen Grønn Frisør er utviklet av Fagforbundet og Frisørenes fagforening, og ble lansert i 2007. For å bli godkjent som en grønn frisørsalong stilles det en rekke krav, alt fra HMS, produktene som brukes og servering av økologiske mat- og drikkevarer.  På www.gronnfrisor.no får jeg inntrykk av at den viktigste grunnen til å opprette ordninger er for å minimere frisørenes helseplager og ikke grønn idealisme.  Enda et godt eksempel på at miljø og helse går hånd i hånd.

Produktene frisørene utsettes for daglig kan forårsake kontaktallergi, eksem og kroniske luftveislidelser. Helsekravene som settes til kosmetikkproduktene fastsettes ut i fra eksponeringen forbruker får av kjemikaliene i disse produktene, ikke frisøren. Og en profesjonell frisør foretar jo flere hårvasker hver dag, mens jeg vanligvis vasker håret annen hver dag. Fagforbundet skriver at halvparten av alle norske frisører sliter med helseplager. Og dette er en av de viktigste grunnene til at yrkeskarrieren til fleste frisører er ganske kort.

På nettsiden til http://www.gronnfrisor.no har de en liste over krav som stilles til å bli Grønn frisørsalong. Der står det blant annet bruke av sparedusj, klippemaskin og hårføner som lager minst mulig lyd. Salongene skal i løpet av tre år bli Miljøfyrtårn-sertifisert, servere hovedvekt av økologiske mat- og drikkevarer og ha årlig besøk av fysioterapeut for å motvirke ledd- og muskelplager.  Noe som overrasket meg var at det ikke ble stilt krav om at alle produkter og behandlinger skal være med grønne produkter. Det skal kun komme tydelig frem hvilke produkter og behandlinger som er grønne.

Balanzera, grønn frisør, økologisk frisør, økologiske hårprodukter, hårprodukter, Oslo frisør,

Balanzera

I Oslo finnes det tre godkjente grønne frisørsalonger, og Balanzera er en av dem. Trude Lundevall er eier og daglig leder i Balanzera. Hun startet sin frisørkarriere som 16-åring, men etter få år måtte hun slutte på grunn av luftveisvansker. Dette var igjen på grunn av de sterke kjemikaliene i produktene hun jobbet med. Flere år senere oppdaget hun den danske frisørkjeden Zenz som kun brukte økologiske produkter. Dette gjorde at hun tok opp saksen igjen, og jobbet to år i Danmark. I 2008 åpnet hun Balanzera på Grünerløkka.

– I Danmark har en kommet mye lengre med å stille miljøkrav til produktene. Mange av våre produkter kommer opprinnelig fra Danmark, sier frisør og make-up artist Camilla.

– De fleste av våre kunder er opptatt av å ta vare på seg selv og setter pris på at behandlingene og produktene er økologiske, forteller Camilla som har jobbet et halvt år i salongen.

Balanzera, grønn frisør, økologisk frisør

Økologiske myter

Når jeg fortalte venninnen min at jeg hadde vært hos økologisk frisør, svarte hun «det er vel dyrt det.»  Økologiske produkter og frisører er ikke dyrere enn andre produkter. For oljebehandlingen og hodebunnsmassasjen betalte jeg 800 kroner. En liten sjekk på www.adam&eva.no viser at en 30 minutters hodebunnsmassasje koster kr. 780. Min oljebehandling med massasje varte i godt over en time.

Det skal sies at jeg har blitt ganske kresen på hvem som får lov å behandle og klippe håret mitt, så jeg betaler heller litt ekstra enn få en udugelig frisør. I studietiden satt jeg mye modell for frisørlærlinger og da erfarte jeg litt av hvert, pluss at du er med i undervisningen gitt av de erfarne frisørene. Neste gang jeg faktisk må klippe håret skal jeg teste ut en av de andre økologiske frisørene i Oslo.

Har dere noe erfaring med økologiske frisører? Hva skal til for at du velger en økologisk frisør, fremfor en konvensjonell frisør?

Balanzera, grønn frisør, økologisk frisør, økologiske hårprodukter, hårprodukter, Oslo frisør, før og etter, bli ny, bli-ny

Kilde: www.gronnfrisor.no og www.blanazera.no

Bildene som ikke er av meg, er Balanzeras pressebilder. Takk for lånet!

6 thoughts on “Økologisk kur for vintertørt hår hos Grønn Frisør

  1. Det ble ganske bra. Også kjøpte jeg med en hårkur som funka kjempebra. Men strategi “aldri klippe håret for å spare”, funker ikke helt, så må nok klippe håret på et tidspunkt:)

  2. Åh som jeg elsker oljehårkurene på Balanzera. Har fått regelmessige kurer i løpet av vinteren og vinterpsoriassisen min i hodebunnen forsvant helt. Har kun vært tørr i vinter, men ikke hatt noen sår. Kan godt hende at det er i forbindelse med at jeg har lagt om kostholdet også, men har merket enorm bedring etter hver kur. Var faktisk på Balanzera hos Camilla igjen i dag og fikk ordnet håret og ble sminket før et fotoopptak. Fantastisk salong og folk!

Leave a Reply