Guide til din egen innendørsjungel

Ompotting og ny, frisk jord

For et par år siden begynte jeg å få skikkelig plantedilla. Her kommer noen tips til hvordan du kan anskaffe og vedlikeholde din egen lille innedørsjungel.

Plantedillaen min begynte med oppstarten av Blindern Studenthage, UiOs første kjøkkenhage for studenter. Vi var et knippe studenter som ville se hva vi kunne gjøre ut av en tidligere husmannsplass hvor det stort sett bare vokste gress og et par epletrær. I tillegg til å gro spiselige planter, var vi flere som begynte å bytte stiklinger, det vil si skudd av nye planter som kunne plantes om. Så det endte med at rommet mitt sakte men sikkert begynte å fylles opp av ulike planteprosjekter som nå utgjør en aldri så liten jungel.

Men når jungelen flytter innendørs, trengs det litt stell – selv for de mest hardføre plantene. Det er viktig å passe på at plantene har nok jord rundt seg, sånn at røttene blir dekket og kan suge opp nok næring til planten. Jeg tok nylig en vårsjau hvor jeg pottet om noen av plantene som trengte større plass, og fylte på med ny frisk jord for de andre. Flere og flere butikker begynner å ta inn økologisk sertifisert jord. For eksempel Plantasjen på Vinderen. Der fant jeg Simontorp blomsterjord (egner seg til potteplanter som trenger litt ekstra næring) og Weibulls såjord (mildere næringsinnhold som egner seg godt til kaktus og til å så frø i).

jord x2

Det kan være lurt å eksperimentere litt med hvor mye lys de trenger. Noen liker vinduskarmer, mens andre blir slappe og minster spenst og farge ved for direkte sollys. Det fine med de fleste grønne potteplanter er at det skal litt til før de tar kvelden. Så du har tid til å eksperimentere litt for å finne ut hva de liker.

Våren er en fin tid å gi plantene litt ekstra næring. De våkner litt ekstra til liv når det blir lysere ute. Det finnes mange forskjellige typer næring, også disse kan du få i økologisk versjon. Hvis du er så heldig å ha egen kompost, er dette supert planteføde.

Noe av det mest avslappende jeg kan gjøre innebærer jord under neglene og små eller store spireprosjekter. Det er gjort endel forskning som viser at dyrking kan være både helsefremmende og avslappende for mange. Jeg synes i hvertfall det er veldig stas å følge med på hvordan liv utvikler seg og trives bare ved hjelp av jord, luft, vann og litt omsorg.

Bilder av Liv Derås Bjørnstad

Leave a Reply