Opprørske Oldemødre inntar Norge

1395117_554768617951031_1132137663_n

Du så dem kanskje på Søndagsrevyen i kveld? De energiske oldemødrene Shirly og Hinda. Jeg kjenner ikke noe kraftuttrykk som rommer verdien i det vi kan lære av de menneskene som har levd både en og to og tre generasjoner før oss. Mitt verste mareritt er å leve et liv side om side med den eldre generasjonen, med lukkede øre og øyne for den livskunnskapen de har å tilby. De har jo alt stått i så mange av de utfordringene jeg kan komme til å møte. Derfor er det kanskje ganske lett for dere å forstå hvorfor jeg ble helt vill i nikkersen av å få greie på at dokumentarfilmen «Opprørske Oldemødre» kommer på kino 11. april.

Selv er jeg i familie med tre superhelter. Eller, i alle fall hverdagshelter; besteforeldrene mine. Ingen kan fortelle så gode historier under kveldsmaten som de. Ingen er så gode til å kildesortere som bestemor. Ingen har så mange kule klær jeg kan arve som mormor. Noen av de er til og med fra oldemoren min. Og pappa har faktisk vokst opp nesten helt selvforsynt. Bor bestemor og bestefar på gård? Neida. De har bare stor hage og evne til å se mulighetene i det andre tror er en udyrkbar gressflekk, et gammelt plastbeger, eller en genser som er blitt for trang. Plastbegeret er jo som skapt for å holde mitt berømte «hjemmelagdebringebærsyltetøyfrabestemorshage» og en for trang genser kan lett sys om til en ny ulljakke.

Filmen «Opprørske Oldemødre» handler om to pågående aktivister i 90-årene; Hinda og Shirley som vokste opp under den store depresjonen i USA. Nå er de aktive i opprørske oldemødre (Raging Grannies), en aktivistorganisasjon som bruker sang og humor for å øke bevisstheten om problemstillinger vedrørende fred og sosial og økonomisk rettferdighet. Damene blir drevet av både nysgjerrighet og frustrasjon og angriper det store spørsmålet; Hvordan skal vi løse finanskrisen? Den pågående finanskrisen, den globale oppvarmingen og bekymringen over oldebarnas fremtid har fått de to damene til å spørre seg: er evig økonomisk vekst mulig?

Med dette som utgangspunkt hengir de seg på en reise på tvers av USA, hvor de utfordrer ideen om at den eneste løsningen er å shoppe og forbruke mer. Ved hjelp av sitt mot, sans for humor, et langt vennskap og en imponerende livslyst, møter Shirley og Hinda alt fra hjemløse mennesker til studenter, makroøkonomer og dollarmilliardærer på Wall Street. Den lange reisen bringer nye fysiske og praktiske utfordringer for de to gamle damene. Selv om de til tider krangler så busta fyker, er forholdet deres alltid fylt med humor, respekt og kjærlighet. «Opprørske Oldemødre» er en film som søker etter nye svar på kjente spørsmål, samtidig som det er en vakker film om vennskap, alderdom, livet og frykten for døden. Hinda og Shirley viser oss at det aldri er for sent å engasjere seg og at hver og en av oss faktisk kan utgjøre en forskjell.

1512705_567375596690333_538682393_n

Filmen er norskregissert av Håvard Bustnes, som fikk ideen til filmen fra USA og England. Her brukes filmvisninger i mye større grad enn her i Norge aktivt som møteplass for diskusjon, kunnskapsformidling og engasjement. Med filmen ønsker han å skape en ny standard i Norge, hvor film blir anerkjent som et potent virkemiddel for å sette saker på dagsorden. Over hele landet blir det arranger en rekke tematiske førpremierer der økonomisk vekst og eldres plass i samfunnet er overskriftene.

Neste helg drar de to nittiåringene ut på storturnè når de legger fra kai i Tromsø med Hurtigruta for å promotere filmen langs norskekysten. En kraftprestasjon i seg selv som kan by på store og små utfordringer når man er dårlig til beins og skjør i kroppen. Men disse damene har vært ute i hardt vær før. Milde Shirley har vært arrestert 12 ganger, og ble under filminnspillingen truet på livet av en sikkerhetsvakt på Wall Street som syntes de gamle damens spørsmål ble for plagsomme under en festmiddag med prominente finansgjester.

Opprørske Oldemødre er en film om to gamle damer som bruker livserfaringen sin til å forandre et samfunnssystem de faktisk har erfart at ikke fungerer. For meg som ung miljøaktivist og besteforeldregenerasjonfanatiker, høres det ut som drømmefilmen. Jeg gleder meg ut av mitt gode skinn til å se den, og ønsker damene lykke til på turneen. Dør du som meg etter å få et lite glimt av disse snertne damene på ekte? Førpremiereturneen deres går av stabelen i Tromsø i morgen. Følg med på hvor din vei kan krysse deres på Facebook.

Les mer om filmen her.

 

Bildene er hentet fra opprørskeoldemødres facebookside med tillatelse 

3 thoughts on “Opprørske Oldemødre inntar Norge

Leave a Reply