Grønne Jenter tester: Sjokolade

Divine, Sjokoladetest, økologisk sjokolade, vegansk sjokolade, Fair trade sjokolade, hjemmelaget sjokolade, jentegjeng, test av sjokolade

Forrige uke samlet alle de Grønne Jentene seg hos Johanne. Her var det én ting som stod på menyen: SJOKOLADE!

Sjokolade er vår store trøst i hverdagen, kos i helgen og trofaste kilde til sukker. De fleste kan nok kjenne seg (ihvertfall litt) igjen i dette. De situasjoner når man går sliten og medtatt på vei mot kassa i butikken, man nærmer seg sjokoladeseksjonen og tenker: «Jeg har jo tross alt hatt en slitsom dag, jeg fortjener å kunne kose meg med en sjokolade foran TV´en». Sjokolade er ikke bare trøst heller, sjokolade er også en enestående gave. Det gleder de fleste.

Etter at NRK nylig viste dokumentaren «Skitten sjokolade», om sjokoladeindustriens storslåtte utnytting av mennesker og ressurser, tenkte vi at det var på tide å foreta en gjennomgang av hva slags sjokolade man kan spise om man vil unngå å støtte dette. Dette resulterte i at jentene saumfarte Oslos små kriker og kroker etter sjokolader som er «mer etiske» enn den vanlige sjokoladen. Men hva er egentlig en «mer etisk» sjokolade? Det er mange faktorer man plutselig må ta stilling til, her er noen:

  • Inneholder den palmeolje?
  • Er den Fair Trade-sertifisert?
  • Er den økologisk?
  • Er den vegansk?

Dette er utvalget vi spiste oss igjennom. Det er ikke til å legge skjul på at tross i at alle jentene har en stor apetitt for sjokolade, var vi alle litt kvalme på slutten av kvelden.

Divine, Sjokoladetest, økologisk sjokolade, vegansk sjokolade, Fair trade sjokolade, hjemmelaget sjokolade, jentegjeng, test av sjokolade

De første ut i ilden var sjokoladene fra Divine. Divine er en Fair Trade-sertifisert sjokoladeprodusent, der 45 prosent av selskapet eies av kakaobøndene selv. Kakaobønnene er hentet fra Ghana – verdens andre største kakaoprodusent etter Elfenbenskysten. Divine deler også overskuddet slik at det kan reinvesteres i lokalsamfunnet. Dette høres bra ut, men hvordan smaker det?

Divine After Dinner: Mint Thins
Dette er den bærekraftige versjonen av After Eight. Men ikke bare det, den er bedre også. Sjokoladen er tykkere og det smaker mer mint. Flott innpakning gjør den ideell som gave til et middagsselskap. Husk bare å sett deg i nærheten; en sjokolade som koster 65 kroner vil du helst smake litt på selv også.

Divine Orange Milk Chocolate
For de som ikke er altfor stor fan av appelsin-og-sjokolade-kombinasjonen kan dette være løsningen. Sjokoladen smelter på tungen og appelsinsmaken er mer et hint av appelsin enn noe annet. Velbalansert med et preg av nøtter. Dessuten passer den perfekt i clutchen din.

Divine Coffee Milk Chocolate
Kanskje litt mye moccasmak her. Faller i smak hos jentene som sverger til kaffe og sjokolade. Går raskt i glemmeboka for de andre.

Divine 70% Dark Chocolate with Chili and Orange
Konsistensen er god – myk og smørete. Chilien er heller ikke alt for tilstedeværende, den kiler deg kun litt på siden av tungen.

Divine White Chocolate
Hvit sjokolade er godt, men kan noen ganger bli for kvalmende. Denne sjokoladen er balansert og ikke for søt. Konsistensen er tykk og jentene smiler bredt.

Divine, Sjokoladetest, økologisk sjokolade, vegansk sjokolade, Fair trade sjokolade, hjemmelaget sjokolade

Neste sjokolade ut er laget av sjokoladeprodusenten Plamil, som egentlig er kort for «Plant milk». Selskapet ble startet opp på 60-tallet og skulle være veganernes lenge etterlengtede alternativ til melkebasert sjokolade. Plamils sjokolader mangler ikke på sertifiseringer, de er Debio-sertifisert, Vegan-sertifisert, «Vegetarian society approved» og er kun produsert med fornybar energi. I tillegg inneholder de ingen nøtter. Her kan både allergikere og veganere fråtse, men hva sier Grønne Jenter?

Plamil Organics – Økologisk Cayenne Sjokolade
Dette er en opplevelse for munnen. Munnen begynner å kile allerede når du slikker på den. Den ser også bra ut, er glatt og vakker å se på. Tross i det, ble den i sterkeste laget for enkelte av jentene. Dette er ikke en sjokolade for de sarte munner med andre ord.

Deretter er det sjokoladene fra produsenten Moo Free. Navnet i seg selv er jo fryktelig artig, og det er designet også. Dette er riktig så freshe sjokolader. De er både Vegan-sertifisert og økologiske. De har også høstet flere priser på både Vegfestawards og Free from awards. Hva har de å by på?

Moo Free – Organic Cranberry and Hazelnuts
Først og fremst, hvorfor er det ikke mer tranebær i sjokolade? Dette er jo så godt. Sjokoladen får også plusspoeng for å være estetisk vakker. Noen får litt konfektanelse av den, mens andre får følelsen av at den er tilsatt råsukker. Uansett, vår dom er: ut med rosinen og inn med tranebæren.

Moo Free – Caramalized Hazelnut Nibs Bar
Denne er også glutenfri. Dette er en knasende sjokolade med preg av krokan. En av jentene roper ut: «Den er litt sånn plastic fantastic». En annen sier seg enig: «Ja, litt som å blande cola og solo egentlig». Dere skjønner kanskje greia, det er mange søte anelser ute å går.

Så kommer sjokolade fra Green Dream. De har både EUs økologiske sertifisering og Fair Trade-sertifisering.

Green Dream – Dark Chocolate & Cranberry
Dette er en belgisk sjokolade. Det tar ikke lenge før en av jentene utbryter: «Don´t wait for the one – you have met him already». Sjokoladen faller ihvertfall i smak hos noen. Det har muligens litt tørt preg, med syrlig ettersmak. Får pluss for skyer på sjokoladebitene. Tranebærene kommer som en hyggelig overraskelse. Denne typen fåes også i Blueberry, og ifølge gode kilder er Fredrikstad Kino det rette stedet å lete.

Divine, Sjokoladetest, økologisk sjokolade, vegansk sjokolade, Fair trade sjokolade

Tilslutt har vi kommet til kveldens siste deltager Ombar – «Sjokolade for kropp og sjel». Her har vi også et knippe med sertifiseringslogoer trykket på papiret. Ombar har EUs økologiske sertifisering og vegan sertifisering. De er også sertifisert av noe som heter Soil Association. Etter litt undersøkelse fant vi ut at dette er en britisk sertifiseringsordning som har enda høyere standarder enn EUs økologiske sertifisering. Man har nok alle vært borti sertifiseringsjungelen og prøvd etter beste evne å forstå seg på den, men det er ikke alt som gir like mye mening. I verste fall ender man opp enda mer forvirret enn det man i utgangspunktet var. Uansett, mer sjokolade var fortsatt på menyen.

Ombar – Kokos Mylk
Første reaksjon hos samtidlige var «WOW, Ombar, we love you!». Dette er en sjokolade som tar begrepet smelte på tungen på alvor. Miriam understreker at hun nå skjønner at sjokolade kan erstatte drømmemannen – Ombar ER drømmemannen. Etter dette ble det litt stille rundt bordet, ettersom alle jentene satt å nøt de siste rester av sjokoladen. Det er en liten sjokolade, så den må fordøyes i ro og mak. Den fortjener oppmerksomhet.

Ombar – 60% Kokos
Denne inneholder økologisk råsjokolade. Dette blir en stor overgang fra forrige sjokolade. Denne er tørr. Noen får flashbacks fra lokal ghanesisk sjokolade som er laget slik at den ikke skal smelte i sola. Vi er enige om at denne ikke en gang kan sammenlignes med sin forgjenger. Denne minner mest om julekalendersjokoladen du kjøper på Rema 1000. Ja, den som mest sannsynelig var til salgs i fjor også. Så stor forskjell kan det være.

Etter å ha gått igjennom elleve sjokolader begynte kvalmen å melde seg. Selv om man kanskje ikke liker å innrømme det, kan det noen ganger bli for mye sjokolade. Det var fortsatt noen sjokolader som ble liggende igjen på bordet. Disse ble vi enige om at skulle fordøyes ved neste vinkveld. En løsning alle jentene var veldig fornøyde med.

Divine, Sjokoladetest, økologisk sjokolade, vegansk sjokolade, Fair trade sjokolade, hjemmelaget sjokolade, jentegjeng, test av sjokolade

Så her er altså vår guide til sjokoladejungelen der ute. Vår konklusjon er at det finnes flere gode alternativer til sjokoladeprodusenter som utnytter naturressurser og mennesker. Man må kanskje lete litt, og kanskje være villig til å betale bittelitt ekstra for opplevelsen. Men det er absolutt verdt det.

Divine, Sjokoladetest, økologisk sjokolade, vegansk sjokolade, Fair trade sjokolade, hjemmelaget sjokolade, jentegjeng, test av sjokolade

Og vinneren er…

Ombar – Kokos Mylk.

Den tok rett og slett alle jentene med storm. Er du fristet til å prøve, kan den kjøpes på Life på Byporten i Oslo. Ellers har også Friends Fair Trade godt utvalg.

 

2 thoughts on “Grønne Jenter tester: Sjokolade

  1. Så flott at dere har testet sjokolade! Vi kan også anbefale at dere prøver ut fin kvalitetssjokolade fra merker som Valrhona eller Michel Cluizel, da disse nesten alltid er både etiske og økologiske uavhengig av sertifiseringene de har betalt for, og ikke minst smaker mye bedre enn de fleste billige butikkmerkene!

Leave a Reply