Grønne Jenter på Forbrukerinspektørene

ketchupVisste du at det kreves to kilo olje for å produsere én kilo plast? Det vil si at for hver kilo plast du resirkulerer spares to kilo olje. I gårsdagens Forbrukerinspektørene (FBI) på NRK var Grønne Jenter invitert til å snakke om resirkulering.

Jeg, Malin i Grønne Jenter, var invitert hjem til Christian Strand. Jeg skulle snakke om hvordan og hvorfor plast bør resirkuleres. Den fjortenårige versjonen av meg fniste da jeg gikk av trikken. Jeg skulle jo hjem til selveste Knut Arne fra Hotel Cæsar. Han med kjempehiten “Maybe Baby”. Jeg har vært på besøk hos Christian før, dog ikke hjemme hos ham.

Christian hadde samlet opp en pose med plastartikler som han var usikker på hvor skulle kastes. I tillegg hadde han noen flasker med utgått saus og ketchup i kjøleskapet. Christian kastet dem i blå poser. Jeg mistet munn og mæle. Kastet han dem uten å skylle flaskene først?

petter, christian, malin

Hvorfor skylle?
Vi skylte dem sammen. Det er viktig å skylle plasten du har sortert. Om den ikke skylles blir plastkvaliteten forringet. Husk at det er folk som tar hånd om plasten du kaster, og at plast tilsølt med matrester både lukter og bringer med seg bakterier. Skyll plasten med kaldt vann. Dersom plasten er veldig tilsølt kan den kastes i restavfall.

Hvor skal det kastes?
Plast er noe av det viktigste å sortere. Det er oljebasert, og dermed en begrenset ressurs. Plast er likevel noe av det vi er dårligst på å sortere og resirkulere. Er årsaken til dette at vi ikke vet hvor det skal?
En del emballasje er laget av både plast og papir. Så langt det er mulig, så bør disse skilles fra hverandre og kastes hver for seg. Korkene på melkekartongen eller plastvinduet i konvolutten kan kastes i papp/papir/kartong.
I posen med plast som Christian hadde samlet opp fant vi en tom chipspose. Disse posene ser ut som plast, men med aluminium på innsiden. Skal den i plast, skal den i glass og metall eller i restavfall?

I tilfeller hvor du er usikker finnes et nettbasert verktøy som heter sortere.no. Den siden viser oss at chipsposen skal kastes i plastavfall.

chipspose

Hvorfor sortere?
All søppel bør sorteres og resirkuleres så langt det er mulig. Det handler om å spare på verdens ressurser, og unngå overforbruk og utarming. I og med plast er et oljebasert materiale er det også en begrenset ressurs. FNs klimapanel sier at tre fjerdedeler av verdens kjente oljeressurser må bli liggende under bakken for å unngå katastrofale klimaendringer.
Produksjon av plast er forurensende ved uttak av olje, i produksjonen av plastmaterialet og ved brenning. Å produsere én kilo plast, krever to kilo olje. Det vil si at ved å resirkulere én kilo plast, kan vi la to kilo olje bli liggende under bakken.

Plast som vi glemmer å kaste havner i naturen, skogen og havet. Plast bruker lang tid å bli nedbrutt, og i mellomtiden blir den ofte fortært av dyr, fisk og fugl. I The Guardian ble det i 2009 publisert fotografier av død sjøfugl som hadde dødd av for stort inntak av plastmateriale. Fuglene klarte ikke ta opp næring da magene var fulle av plastartikler. Sjekk bildeserien her.
Ettersom mennesket er på toppen av næringskjeden havner kjemikalier fra plasten opp i menneskekroppen.

 

Bildene er brukt med godkjennelse fra NRK. 
Foto: Elin Ruhlin Gjuvsland og Petter Nielsen (AKA raider-boy).

3 thoughts on “Grønne Jenter på Forbrukerinspektørene

  1. Hei!
    Har et spørmål: Vi lærte at vinninga går opp i spinninga hvis du bruker 0,2 liter vann på å skylle en tomfalske/karton, så her i huset bruker vi å skylle tomgods i oppvaskvannet når oppvasken er ferdiggjort. Du brukte store mengder ferskvann, og det virket litt rart.
    Er vi feilinformert?
    Ellers takk og lykke til!

Leave a Reply