Prosjekt grønne fingre

syrke, grønnsaker, økologisk, dyrke selv, grønne jenter, grønne fingre

Zlata og Kari-Anne er helt grønne på dyrking. Men som mange andre ønsker de seg balkonger som bugner av freshe tomater, økologiske agurker og fersk basilikum. Så da var det bare å brette opp ermene og bli skitten på hendene.

Zlata har prøvd seg på urteplanter i potte på balkongen etter anvisning fra en mamma med ekstremt grønne fingre. For å gjøre en lang historie kort, så skjønte Zlata fort at grønne fingre ikke er arvelige. Kari-Anne prøvde å dyrke planter for første gang i fjor vår. Først trodde hun det gikk bra. Salatbladene grodde som bare juling, før de plutselig hang over pottene i samme stil som utslitte skigåere etter Birkebeinerløpet. Det ble ikke så fristende å putte det i salaten.

Men grønnskollingene var heldige, og fikk lov til å dra på dyrkekurs! Vi dro med håp i blikket, tørste etter kunnskap og et lite ønske om å kunne dyrke frem enorme basilikumplanter. På kurset lærte vi masse! Visste du for eksempel at planter kan bli solbrente?

Hvor skal du starte?

Det første du må gjøre er å finne ut av hvor du vil dyrke – har du en blomsterkasse eller bare en vinduskarm? Du kan få til en liten hage, selv i vinduet. Ett hett tips til grønnskollinger er at urter trives veldig godt i varmen, dermed er de veldig lette å dyrke i leiligheter uten balkong. Ifølge kursholderen trives basilikum nesten bedre inne enn ute fordi den er så skjør.

Har du valgt å dyrke på verandaen så husk at hvis den er høyt oppe, så blir det ganske vindfullt for plantene som jo vanligvis befinner seg på bakken. Mer vind betyr at det er kaldere i perioder for plantene, så derfor er det anbefalt at for eksempel basilikum holdes inne. Men hvis verandaen er skjermet, kan du vurdere å ha de skjøre plantene ute. Ett annet hett tips var å unngå hete. (Haha). Er det for varmt og du ikke har mulighet til å vanne plantene ofte, så vil de visne. En annen ting er at de faktisk kan bli solbrente. Har du dyrka planter inne, og sett sola skinne og tenkt: “Jammen fint om plantene også kan slikke litt sol.”? En hederlig tanke, men uheldigvis er ikke de vant til den sterke sola (husk de har hatt et beskyttende lag med glass mellom seg og strålene.) Dermed blir de solbrente og visner. Dette kan du unngå ved å sette de i skyggen den første uka de står ute.  Dette kalles herding. Merk deg også hvor skyggene og lyset er på stedet du vil dyrke. Planter må ha lys for å kunne vokse, men de trenger også en periode med fravær av lys for å kunne trives (dette var en ekstrem forenkling av fotosyntesen, men hvis du vil vite mer så kan du ta en titt her.)

Hva vil du dyrke?

Når du vet hvor du skal plante, kan du tenke på hva slags vekster du har lyst på. Timan, dill, gressløk, mynte og persille er visst enkle å få til på lite plass. Plukksalat, og sukkererter funker også fint og kan dyrkes flere ganger i løpet av en sesong. Agurker og tomater er litt mer krevende, men har du fått det til så har du sjans til å få tomater flere ganger i løpet av en sesong.

Økologiske frø kan kjøpes på mange helsekostbutikker, hagesentre eller bestilles på:

www.runabergsfroer.se (her finnes det også gode “bruksanvisninger” for dyrking av frøene),

www.solhatt.no.

potter_frø, økologisk, grønne jenter, tips, hage, dyrke,

jord_majobo, majobo, kurs, dyrke, økologisk, frø, jord, tips til dyrking, hage, basilikum

Planting av frø

Neste steg er å ha noe å dyrke i. Du kan begynne med noen avskårne melkekartonger eller brette dine egne potter av avispapir. Det fine med potter av avispapir er at du ikke trenger å ta de av når du skal flytte spirene dine i en større potte. Avispapiret løser seg opp i jorda etterhvert!

Fyll opp med jord. Kaktusjord eller økologisk blomsterjord kan kjøpes i blomsterbutikker, noen matbutikker og hagesentre. Når pottene er fylt med jord, husk å vanne jorda hvis den er tørr. Så legger du frøene nedi. Som ekte grønnskollinger stilte vi selvfølgelig de dummeste spørsmålene på kurset: ”Hvor lagt nedi jorda skal frøene ligge”? Jo, de skal ligge cirka to ganger egen størrelse dypt. Så ikke så langt hvis frøene, som for eksempel basilikumfrø, er bittesmå.

Frøene liker å ha det mørkt når de skal spire, så sett dem et lunt sted og dekk til med mørk plast. Når du ser noe grønt begynne komme opp av jorda setter du pottene i vinduet – da trenger plantene nemlig lys. De kan få stå i vinduskarmen til spiren har fått to “varige blad”. Naturen er litt rar, for de første bladene til spiren detter nemlig av. Da må du ikke gi opp – for det kommer nye blad som forblir på planten. Disse varige bladene er et tegn på at planten vil ut, så da kan du plante over i en større potte og sette dem ut i den virkelige verden. Basilikumen kan du la stå i vinduskarmen.

Det er ikke så vanskelig å dyrke som man ofte tror. Oppsummert er alt de trenger vann, næring og kjærlighet. De er rett og slett litt sånn som oss.

zlata_hender, dyrke grønnskaper, økologisk, hage, tips til dyrking, basilikum, vinduskarmen, grønne jenter, selvdyrking

Som du ser er Zlata allerde i gang med å gi frøene kjærlighet. Inspirerte og med skitne fingre dro vi hjem fra kurset med våre dyrebare nysådde frø. Det gjenstår å se om fingrene våre også blir litt grønnere etter hvert. Følg med på bloggen og se hvordan det går med plantene våre.

Grønne jenter ble invitert til å delta på Majobos balkongdyrkingkurs. Les mer om det og meld deg på kurs du også: http://majobo.no/kurs/

Majobo står for mat og jord, der du bor. Det er en nettverksorganisasjon som jobber for kortreist og økologisk matproduksjon. De mener at hver gang et nytt menneske bestemmer seg for å dyrke sin egen økologiske mat så er det en seier for naturen, samfunnet og det enkelte individet. Fin tanke, vi vil være med på denne trippelseieren!

Alle bilder: Grønne jenter

9 thoughts on “Prosjekt grønne fingre

  1. Hei jenter! Er det slik at balkonggartnerkurset dere deltok på resulterer i at dere dyrker grønnsaker på en balkong nå i vår? Vi er nemlig en gjeng medieelever fra HiOA som for tiden lager eksamensfilm med temaet MAJOBO/balkonghager. I forbindelse med dette ønsker vi svært gjerne å intervjue noen i Oslo som har en spirende balkong. Og siden dere har vært med på kurs har dere kanskje det?

    Vi forstår at den kanskje ikke er så grønn enda, men litt holder i massevis. Filmen vil altså være med på å fremme både MAJOBO og kortreist samt miljøvennelig mat.

    Hvis dere kunne tenke dere til å være med (og dyrker på balkongen da/kjenner noen som gjør det og kan tipse oss videre?) så send meg gjerne en mail på den jeg legger igjen i kommentarfeltet her.

    :) På forhånd takk!

  2. Hei Anja! Så hyggelig å høre fra deg og om ditt eksamensprosjekt. Foreløpig er det bare i vinduskarmen det spirer, men jeg tar gjerne en prat med dere. Zlata og jeg skal også snart blogge om hvordan plantene har klart seg :) Hilsen Kari-Anne

  3. Pingback: #superhagen |
  4. Pingback: #hagekatastrofe |

Leave a Reply