Oslos Rauseste Marked – et Oslo på sitt beste

Grønne_jenter, Oslos Rauseste Marked, Byttemarked

Tidlig lørdags morgen triller jeg rullekofferten min bortover Oslos stille gater. På den ene armen henger en stappfull knall oransje beach-bag, og på den andre en turkis floral-veske med min grønne stueplante veltende utover kanten. Selv har jeg håret opprullet med silkeskjerf rundt, full make up og min åletrange røde leopard-Fretexfavoritt på. Den var et kupp til 25 kroner. I tillegg skinner solen ute. Det ligger an til å bli en perfekt dag. Legger jeg godviljen til, så kan det være at jeg ser ut som en kommende skandinavisk pin-up modell på vei til et eller annet tropisk strøk, som først bare skal innom noen å levere stueplanten sin. Eksotisk skal dagen bli, men jeg trenger ikke reise lengere enn til Blå og Oslos Rauseste Marked!

Det hele startet med PANK! – en rekke festkvelder i 2. etasje på Internasjonalen på Youngstorget nå i vinter. Ida Notvik ønsket å samle et knippe av Oslos fantastiske kvinner til å bli med i ressursgruppen PANK! som gjennom idékaféer, konserter og inspirerende foredrag kom opp med idéene til hva Oslos Rauseste Marked skulle romme. Som tredjeårsstudent på den danske skolen Kaospilotene, og med dette som sin eksamensoppgave, klarte Ida og hennes «crew» å skape orden i vårt idékaos og snart satt vi og flisespikket på våre egne markeds-idéer…

Personlig elsker jeg markeder! Jeg liker å «tråle» markeder, for å si det sånn. Er jeg ute og reiser, i Norge, så vel som utenfor landegrensene, så elsker jeg å finne gamle skatter til meg selv og andre. Det lille unike, med en lang historie. Dessuten er bruktmarkeder innafor hva angår min «grønne karma». Men lørdag 29. mars 2014 kunne alle la lommeboka ligge igjen hjemme, dette var et marked hvor du ikke trengte å bruke en krone!

2014-03-29 21.35.51 Grønne_jenter, Oslos rauseste marked, byttemarked, vintage, marked på Blå,

Kulere kulisser for et marked som dette kunne man ikke hatt. Lokalene til Blå, Ingensteds og Indigo bød på seg selv der det lå og glitret i vårsola langs Akerselva. Pyntet til randen med fargerike vimpler og forskjellige boder, var det duket for suksess. Klokken 12 åpnet markedet og vi ble alle invitert inn i de lyse lokalene på Ingensteds, hvor bordene var pyntet med roser og kaffen og kakene stod rykende klare. Vi ble ønsket velkommen av dama selv, før vi fikk servert hjertelige toner fra Jens Arne Wettre fra Dissimillis kultur og kompetansesenter, akkompagnert av piano. Oslofolket begynte å strømme til.

Bodene åpnet; ute fantes det tegnebod, «Boller og Blues», sofakrok med bokbytte, klemmebod, lær å så en tomatplante-bod, ansiktsmaling for barn, samt popkorn og sukkerspinnbod, for å nevne noe. Inne på Blå var det et fantastisk klesbyttemarked, organisert som en liten designbutikk – kun ett plagg av hvert, på sin egen henger på et fint stativ. Den gravide kunne legge seg nedpå, litt skjermet, og få en profesjonell gravidmassasje. En annen proff var tryllekunstneren som skapte begeistring og frustrasjon hos store og små. Post it-komplimentboden ble hyppig besøkt. Man kunne lære seg å hekle, spille piano i en fantastisk barokk-sofa, eller stoppe opp i postkortboden, min egen spesial, hvor man kunne lese mine tre manualer for å motiveres til å fortsette tradisjonen med å skrive postkort til de man er glad i! Selvsagt var det rom for å skrive et kort der og da også!

I lokalet Indigo, var det jevnlige workshops alà Cocktail-miksing, ølbryggingskurs, og vintage-frisyrekurs. Med konsertene som fortsatte på Ingensteds, hvor blant annet Lene Storhaug, Twintoulouse, Tammie Tambourine og AVA spilte, nådde stemningen nye høyder. Det oset av folk både inne og ute, unge Løkka-hipstere, bloggere, voksne par, barn, babyer og kjærester. Mangfold og Oslo-folk på sitt beste.
2014-03-29 18.10.57 Grønne_jenter, Oslos rausteste marked, Blå, Byttemarked, vintage, bytte

Hva gjør det med folk å gi bort?
Hva gjør det med folk å få noe?

Jeg tror det skaper folk. Vi blir folk igjen. Vi tør å snakke med hverandre. Vi tør å ta imot noe fra en fremmed, som brått ikke er så fremmed lengere. Vi blir takknemlige.

Oslos Rauseste Marked var en fantastisk opplevelse. Det var grønt og det var skjønt! Aldri har jeg vært flottere på håret, som hårmodell på vintagefrisyrekurset (miljøvennlig teknikk det også), og aldri har jeg snakket med så mange hyggelige folk om postkort og postkorthistorier. Og aldri før har jeg opplevd så mye raushet på en lørdag i Oslo mellom klokka 12 og 17.

Er det en ny tradisjon som skal implementeres i dette land i løpet av 2014, så la det bli Oslos Rauseste Marked, for deg og meg, og planeten!

«Ikke nok med at du legger igjen lommeboken hjemme, du kommer til å bli et rikere menneske!»
Ida Notvik.

TAKK!

Mer info:
http://oslosrausestemarked.wix.com/oslos-rauseste-marked
http://tv.nrk.no/serie/morgennytt/nnfa07033114/31-03-2014 (55 min ut i sendingen)

Foto: Roger Dean Olden (bilde 1)

5 thoughts on “Oslos Rauseste Marked – et Oslo på sitt beste

  1. Pingback: Status Shop Stop |
    1. Det man kommer hjem med fra et slikt marked, kan bytte plass med noe annet der hjemme! Og slik fortsetter sirkelen i resirkuleringens ånd :)

  2. Du ser helt fantastisk ut! Og denne bloggen LIKER JEG veldig godt!! Stå på jenter! Klem fra Cesilie på Chezz Frisørene :)

    1. Tusen takk, Cesilie!!!Folk som er flinke med hår kan skape fantastiske resultater ;) Vi lover mange grønne & skjønne innlegg fremover, så velkommen som leser av bloggen vår :)

Leave a Reply