Månedens grønne gutt – mars

Rajendra 2, FNs klimapanel, klimaendringer, sårbarhet, India, klima

Vet du ikke hvem denne mannen er, den indiske mannen med den karakteristiske gråstripen i sitt ellers sorte skjegg?

Hvis du allerede vet hvem han er skjønner du kanskje hvorfor nettopp han er månedens grønne gutt. Rajendra K. Pachauri er altså tidligere vinner av Nobels fredspris sammen med FNs klimapanel og Al Gore. Han har ledet Klimapanelet gjennom de siste 12 årene. FNs klimapanel er altså ekspertpanelet satt ned av FN, som skal følge utviklingen i klimaendringene. Panelet består av mange av verdens fremste forskere innen klima og miljø, og skal sikre at den internasjonale satsningen på klima er basert på grundig og korrekt forskning.

Bortsett fra å lede FNs klimapanel er Rajendra også en veletablert poet og skjønnlitterær forfatter, i tillegg til at han leder et forskningssenteret The Energy and Resources Institute i India.

I 2005 lanserte han også «Lighting a Billion Lives Initiative», et prosjekt som gir elektrisitet til ellers avsidesliggende steder i India som ikke er koblet til strømnettet. Gjennom solcelledrevede strømprosjekter, får folk på den indiske landsbygda tilgang på miljøvennlig elektrisitet. Tilgang til strøm har stor betydning for folks velvære og mulighet til å skape seg et trygt levebrød.

«Lighting a Billion Lives Initiative» (LaBL) har også flere prosjekter i Afrika. Omlag 95 prosent av de som lever i rurale områder i Kenya mangler tilgang på elektrisitet. Det gjaldt også Ikisaya – en landsby i østlige Kenya som Lan Marie besøkte i forbinelse med masteroppgaven sin. Da LaBL og forskere ved blant annet Universitetet i Oslo introduserte et solcelledrevet strømsenter i Ikisaya der innbyggerne kan leie lamper, se på TV, bruke printer og lade mobiltelefonene sine, skapte det store positive endringer i folks liv. Mange av barna i landsbyen kunne lese lekser om kveldene, flere private kveldsskoler startet opp og butikkene og kaféene i landsbyen holdt åpent lengre. Folk fortatlte også at de følte seg glade og stolte over landsbyen sin fordi de nå hadde tilgang til elektrisk lys, noe som de fleste forbant med store byer som hovedstaden Nairobi. Dette lille prosjektet i Ikisaya hadde stor betydning for de rundt 2000 innbyggerne i landsbyen og LaBL har prosjekter i over 2473 landsbyer i India, i tillegg til 122 landsbyer i andre land, i følge deres egne nettsider.

IMG_8266 Grønne jenter, klima, klimaendringer, FNs Klimapanel, tilpasning, sårbarhet, India, Kenya
Kveldsskole i Ikisaya med solcelledrevet LaBL-lampe. Foto: Lan Marie Nguyen Berg

Rajendra er litt av en mann, men først og fremst er det nok hans arbeid i FNs klimapanel han er mest kjent for. På mandag lanserte han og resten av klimapanelet delrapport 2 i den femte hovedrapporten. Her tar forskerene for seg de observerte og framtidige virkninger av klimaendringer for natur og samfunn, samt de tekniske, miljømessige, politiske, økonomiske og sosiale sidene ved sårbarhet og tilpasning. For å finne ut mer om rapporten sjekke ut denne videoen som Miljødirektoratet har laget:

 

Bildet av Rajendra K. Pachauri ble tatt av Florent Baarsch på Nansenkonferansen i Oslo i juni 2011.

Leave a Reply