Resirkulering opp i spinninga?

FBI_1

Andre uken på rad var Malin i Grønne Jenter å se på Forbrukerinspektørene på NRK. Denne gangen var hun dommer i en avfallsorteringskonkurranse mellom Selda Ekiz i NRK, klima- og miljøminister Tine Sundtoft og Sara i Miljøagentene.

Malin selv mener at konkurransen kunne by på noen utfordringer, også med tanke på at den gikk på tid. Hun er usikker på om hun selv kunne klart det på den korte tiden, og var veldig imponert over deltakerne selv om ingen dem fikk full pott. Vinneren av konkurransen var delt mellom Sara i Miljøagentene og klima- og miljøminister Tine Sundtoft.

FBI_2 Grønne jenter, resirkulering, forbrukerinspektørene, tips til gjenvinning, plast, papp

Siden forrige program har både FBI og Grønne Jenter fått flere spørsmål angående resirkulering. Et spørsmål fikk vi fra en av våre lesere, Johannes.

Spørsmål: Vi lærte at vinninga går opp i spinninga hvis du bruker 0,2 liter vann på å skylle en tomfalske/karton, så her i huset bruker vi å skylle tomgods i oppvaskvannet når oppvasken er ferdiggjort. Du brukte store mengder ferskvann, og det virket litt rart. Er vi feilinformert? Ellers takk og lykke til!

Grønne Jenter var jammen ikke sikre selv, og spurte derfor Marianne i Retursamarbeidet Loop.

Her er hennes svar: For å avlive myten først som sist, vinninga går ikke opp i spinninga når vi skyller emballasje med vann. Energiberegninger Grønt Punkt Norge har gjennomført viser en klar miljøgevinst ved at vi vasker og gjenvinner emballasjen. For eksempel sparer vi to kilo olje ved å materialgjenvinne en kilo plast – det i seg selv er et slagkraftig argument :) Ved å bruke kaldt vann, som Malin helt riktig gjorde på FBI, sparer en mye energi. I tillegg finnes det enkle rutiner en kan innføre, for å være enda mer miljøvennlig, som å bruke restene av oppvaskvannet til å skylle emballasjen.

Samtidig gjelder det å bruke sunn fornuft: er det for krevende å rengjøre emballasjen ordentlig, for eksempel en tilgriset tannkremtube, så gjør den bedre nytte i restavfallet.

Vi har også fått spørsmål om man faktisk er nødt til å dra ut plasten fra brødposene laget av papir. Strenge-Malin syns at det er en ålreit ting å gjøre. Det er likevel mulig å kaste hele greia i papirinnsamling, på samme måte som du gjør med konvolutter med plastvindu. Dette kan imidlertid endre seg fra kommune til kommune. Er du usikker bruk sortere.no.

God resirkulering!

 

Alle bildene er brukt med godkjenning fra NRK.

Leave a Reply