Ta en sykkeltur!

 

IMG_6482 (1) Sykkeltur, tips til sommeferie, sykkelrute, langtur på sykkel, sykkelferie
Foto: Andreas Doppelmayr

Det er mange gode grunner til å bytte fra bil og fly til sykkel. Det vet Øyvind, for han har tilbrakt et år på sykkelsetet fra Kapp til Kapp. Som vår første mannlige gjesteblogger gir han deg noen tips til sommerferieplanleggingen:

Min sykkeltur startet på Nordkapp og endte på Kapp Agulhas i Sør-Afrika. Det var et år med eventyr hver dag. Fra camping med søppelmenn i Ukraina til solbrenthet i Sahara og ville elefanter i Botswana. En spesiell opplevelse i Smolensk, Russland var da vi ble invitert til å bo i leiligheten til et av medlemmene av MC-klubben Night Wolves. Verten var i Tsjetsjenia med hæren så leiligheten sto jo tom. De tok veldig godt vare på oss og viste oss den fantastiske byen. Smolensk er absolutt et sted verdt å sykle til.

IMG_2216 Sykkeltur, tips til sykkeltur, sykkelferie, langtur på sykkel, hjelm, kapp til kapp
Foto: Jørn Wichne Pedersen

I Tyrkia hadde vi også mange fine opplevelser. Vi sov ofte i moskeer og ble varmt tatt i mot av tyrkerne. I Ankara inviterte en sportsprofessor ved navn Djengis oss til å sove under den olympise svømmehallen på universitetet.

 

Om ikke dette er nok for å overbevise deg om at sykling er den beste måten å reise på, her er fem argumenter:

1. Farta – kjapt nok til at man kommer seg avgårde og kan få svært forskjellige opplevelser på samme tur, men sakte nok til at man får med seg omgivelsene rundt og får med seg gradvise endringer.

2. Utsikten – verden er som å ha på seg 3D-briller bare bedre. Fra sykkelen slipper man å myse gjennom skitne bilvinduer for å få med seg hva som foregår utenfor.

3. Man kommer i kontakt med folk på en helt annen måte enn hva som er mulig i bil, buss, tog og sånt.

4. Det er til og med sunt!

5. Sist men ikke minst, det er en miljøvennlig måte å reise på om det erstatter andre transportmidler.

IMG_9177 Sykle til Sudan, sykkeltur, reise på sykkel, sommerferie, reiseplanlegging, ekspidisjon
Te-selskap i Sudan. Foto: Jørn Wichne Pedersen.

Så, fem gode steder å sykle:

1. Lofoten. Veiene er litt smale, men det er overraskende flatt og korte distanser.

2. Rallarvegen. Dit vil hvert fall jeg i sommer!

3. Bare sykle på hjemmefra. Du kan fort bli positivt overraska over hvor fint det er å sykle i nærområdet ditt. Jeg blir ofte det.

4. Finland – Vi hadde det veldig fint i sør-Finland, spesielt i Savonnlinna hvor Rauhalinna var en fin severdighet.

5. Sør-Afrika – Både Garden route og veien gjennon Swartberg ved De Rust er vakre ruter. Sør-Afrika har jo både gode veier og god mat.

6. Eller sett av noen måneder og ta en sykkeltur fra døra og ut i verden. Det er mye mer lettvint enn man skulle tro, og på en måned eller to har man plutselig syklet til Asia.

Ruskevær i Lofoten Sykkeltur, reise på sykkel, ferie, sommerferietips
Ruskevær i Lofoten

Til slutt, bare sett avgårde! Sykle med det utstyret du har, ikke planlegg for mye og ikke vær redd for å få vondt i rompa (det er jeg lei av å høre folk tro).

Øyvind Nystad Handberg er 27 år og doktorgradsstudent i samfunnsøkonomi på Norges Miljø- og Biovitenskapelig Universitet i Ås. Han er kjæresten til Kari-Anne. Vil du lese mer om Øyvinds sykkeltur, sjekk ut bloggen Kapptilkapp.no.

3 thoughts on “Ta en sykkeltur!

  1. Utrolig kult prosjekt. Men ble dere ikke veldig såre i rumpa av så mye tid på sykkelsete?

Leave a Reply