Påskekrim med miljøtvist

påskehare med pistol, tips til påskekrim, miljølitteratur, krim med miljøfokus, miljøkrim, påskelesing, påskebøker, påskefeiring, påske, krimbøker

Påsken for meg er synonymt med krimbøker og i år har jeg prøvd meg på krimlitteratur med en miljøtvist. Hvis du også satt klistret foran TVen når Broen 2 ble vist på NRK i høst, er kanskje min liste over krimbøker med miljø- og klimafokus noe for deg. God påske!

Etter en rask saumfaring av krimhylla på biblioteket, dro jeg hjem med to bøker og en liste på syv bøker som er verdt nærmere lesing. Her er en kort anmeldelse av “Død sjel” og “21 Dager”, den korte lista får du nederst.

Død sjel

Birger Baugs krimroman åpner med et grusomt drap i Oslos mest ekslusive designerbutikk. Samtidig som en av politiheltene går gjennom drapsstedet i Oslo, plaffer en ukjent gjerningskvinne ned shoppere i en like eksklusiv butikk i Bergen. Boka følger radarparet Kristine Holm og Halvor Haug og deres team av kompentente politietterforskere. De jobber systematisk og skjønner fort at Norge har blitt angrepet av en terroristgruppe som bevisst vil skape kaos blant landets shoppere.

For å forstå miljøterroristenes motiver for alle drapene, får vi historien til rikmannsdatteren Sofi Bornebusch. Sofi tar inn på et dyrt spahotell for å få nye krefter til nye runder med shopping og festing på Stockholms Stureplan. Uheldigvis for Sofi blir spaoppholdet kortvarig, hun kidnappes av miljøterroristene og hjernevaskes til å bli en del av gruppa. Parallelt med etterforskningen av angrepene på butikkene i Oslo, Bergen og Trondheim lærer Sofi (på en ganske brutal måte) konsekvensene av sitt overfladiske liv – verden vil gå til helvete hvis vi ikke får ned forbuket av unødvendige varer – og hun går helhjertet inn for å sprenge en luksusbutikk i Tromsø.  Historien drives fremover av politiets kamp for å avverge flere terrorangrep, og Sofis “oppvåkning” fra å være en død sjel – en hjernedød forbuker som ødelegger planeten for kommende generasjoner.

Boka er godt skrevet, så godt at man heier på skurkene og blir glad i de to politiheltene Kristine og Halvor. Deres personlige historier viser at de er glad i naturen. Halvor har mest lyst til å flytte tilbake til naturperlen Vega og leve som fisker, og Kristine synes luksusforbruk er noe tøys og gir uttrykk for det hver gang hun treffer storesøsteren som kun er opptatt av designerklær og utseende. Som leser mistenker jeg at de sympatiserer med miljøterroristenes sak, men selvfølgelig ikke de grusomme metodene for å hamre inn budskapet.

Jeg skal ikke avsløre for mye av plottet, men bare anbefale den for engasjerende lesing i solveggen. Og nå som Poirot forsvinner fra tv-skjermen, håper jeg noen lager ny påskekrim basert på akkurat denne boka.

21 Dager

Sidsel Dalens heltinne Mia Mikkelsen (bokstavrim er veldig populært hos krimforfattere) er journalist satt til å dekke en internasjonal energikonferanse i København, og har intervjuavtale med en av Norges mektigste oljebyråkrater. Han bryter desverre avtalen ved å ta et svalestup ned 20 etasjer fra konferansehotellets balkong. Ingen tror han hoppet frivillig, og særlig ikke når hotellets overvåkningskameraer fanger opp en ung jente luskende ut av rommet hans. Nå må Mia jakte på årsakene til oljemannens død, og på den mystiske jenta.

Snart finner vi ut jenta heter Anna og er offer for menneskehandel. Sammen med sin søster Irina har hun blitt kjøpt av halliken og doplangeren Ghasi, og satt til å jobbe inn gjelda. Lillesøster Irina vil lide samme skjebne den dagen hun fyller 13 år. Anna har 21 dager på seg til å finne Irina før Ghasi lar henne jobbe blant norske oljemenn villige til å betale for sex. Mia følger sporet og publiserer nyhetsartikler om koblingene mellom oljebransjen og menneskehandlere og kommer selv i Ghasis søkelys.

Det blir en alles jakt på alle, ispedd avsløringer om hvor lett det er å kjøpe letelisenser på norsk sokkel og drive opp prisen på oljeaksjer. Boka er engasjerende og godt skrevet om oljebransjen og deres evinnelige jag for å åpne sårbare naturområder for oljeutvinning. Dessuten er Mia en tøff helt med en klar rettferdighetssans – det er henne mot finansrøkla! Jeg forstår godt hvorfor “21 Dager” ble nominert til årets Rivertonpris, krimforfatternes høyest hengende litteraturpris.

Flere krimtips

Her er en en ekstremt ufullstendig liste over krimromaner som faller inn under temaene miljø- og klima. Alle kan lånes på biblioteket.

Har du lest noen av disse? Har du lest andre krimromaner som du mener bør på denne lista? Si fra! Krimpåska kan vare helt til jul, synes hvert fall jeg.

Ha en kriminelt god påske!

Bildemontasje med bilder fra Wikimedia commons

Leave a Reply