Heia Odd!

oddmolde

Da er det på tide å rive ned stereotypien som er tett forbundet med fotballen. Jeg vil rokke ved bildet av den øldrikkende fotballsupporteren, med litt vom, som ofrer ALT for å tilbringe dagen foran TVen med fotballen. Jeg vil introdusere den miljøengasjerte fotballsupporteren.

Fotballsupportere, fotballspillere og fotballtrenere trenger ikke være og er heller ikke navlebeskuende manne-menn, som ikke hadde merket at verden gikk under rundt dem hvis Liverpool var på vei til å slå Everton i den lokale Derbyen. Fotballinteresserte kan være vår tids miljøhelter. Derfor dro jeg på kamp for å se Odd Grenland spille mot Molde på Skagerak arena.

Fotballen har enorm oppsluttning. Mange ganger har jeg tenkt, i mitt stille sinn mens jeg av en eller annen grunn har overvært en fotballkamp, hvor fantastisk det hadde vært hvis kampen for å bevare kloden og ivare ta det biologiske mangfoldet hadde samlet stadioner med hundretusenvis av ropende og engasjerte mennesker. Er det mulig? Kan du få en voksen mann til å stå å vise fingern til Finansministeren når hun foreslår å legge ned Etikkrådet for Oljefondet? ildsjel

Kanskje. Det er ihvertfall det Einar Håndlykken, daglig leder i Odd Grenland Fotballklubb håper på.

Fotballklubben Odd Grenland tar nå tak og retter fokuset på samfunnsrollen fotballklubber spiller. De lanserte nettopp målet om å bli, ikke bare Norges, men kanskje verdens grønneste fotballklubb. Håndlykken forstår viktigheten og ansvaret som følger med det å være forbilder. Det har vi i Grønne Jenter tenkt mye på også.

«I Odd har vi en posisjon i samfunnet som gir oss en stemme som blir lyttet til. Den ønsker vi å bruke til å spre kunnskap og inspirasjon til å løse miljøproblemer. Vi ønsker å være en grønn pioner»

Odd vil gjøre det morsomt og lønnsomt å være miljøvennlig. Syklende publikum skal få avslag på billetten, kanskje til og med en grønn løper å gå på inn til stadion. Det er satt opp gratis ladestasjoner for elbiler. Spillerne kjører elbil på trening og hele klubben skal miljøfyrtårnsertifiseres. De lanserer også månedens miljøtips. Sjekk det ut her.

Dette er kult. Dette gjør at jeg er stolt av å være fra Skien. Vålerenga har tatt til orde mot rasisme i Norge. Deres anti-rasisme kampanje er viden kjent. Jeg håper Odd Grenland kan være ledende i en ny og spennende trend innad i sportsverdenen.

Hvorfor skal fotballklubber bry seg med sånt spør noen? Hos Håndlykken finnes det ingen tvil:

«Først og fremst fordi vi alle har et ansvar. Du har et ansvar, jeg har et ansvar, arbeidsplassene våre har et ansvar, skolene til barna våre har et ansvar. Og fotballklubber har naturligvis også et ansvar. Miljøbevissthet er noe som må gjennomsyre hele samfunnet. Men noen må gå foran, og det ønsker vi å gjøre i Odd»

Odd

Jeg er overbevist. Jeg har blitt nyfrelst Odd-supporter. Og ja, Odd vant kampen.  Og det håper jeg de fortsetter å gjøre, ikke bare på banen, men utenfor banen også. Jeg vil at Odd skal vinne den grønne kampen.

Sitatene er hentet fra Einar Håndlykkens egen artikkel «Grønn Kamp» på Odds hjemmeside.

Alle bilder: Grønne Jenter/Siri

Leave a Reply