Status Shop Stop

Shop Stop, stop shop, non shopper, kjøpestopp, ShopStopper

Litt ubevist har jeg i flere måneder vært en del av bevegelsen «Shoppestopper» , uten at jeg har fortalt verden om det. Så nå forteller jeg verden: «Jeg er en Shoppestopper i 2014».

Etter julehandelen i fjor var jeg så drittlei butikker og mine mange impulskjøp. Jeg pleide «bare» å ta en liten tur innom butikken på vei hjem fra jobb. Så når nyttår kom og de berømte nyttårsforsettene skulle settes var «shop stop» på listen over mulige nyttårsforsett. Men da jeg endelig hadde bestemt meg for mine nyttårsforsett var ikke «shop stop» med.

Da Christian Stand på FBI skulle teste ut byttekveld–konseptet og shop stop igjen var et tema i media, begynte jeg å telle månedene siden jeg handlet klær, sko, vesker og accessories. Til min store overraskelse hadde jeg ikke handlet siden nyttår. «Det er jo ikke for sent å sette seg nye mål», tenkte jeg og bestemte meg for å bli en ShopStopper. I hvert fall skal jeg ha shop stop i et år.

Bevegelsen ShopStopperne

Jeg oppdaget raskt at jeg hadde meldt meg inn i en ny bevegelse – ShopStopperne. Det er utgitt bok om å være ShopStopper og i bloggverden finnes det blogger som kun skriver om shop stop. På facebook er det flere grupper for oss stoppere, både for nynorsk-skrivere og oss bokmålere. På noen av innleggene på Facebook kunne det virke som shop stop er en umulig, umenneskelig og lidende oppgave.

Jeg skjønte raskt at jeg måtte sette mine egne regler for min shop stop. Og dette ble mine «retningslinjer»:

Ikke kjøpe nye sko, vesker, smykker eller klær

 • Lov å bytte til seg klær
 • Lov å kjøpe brukte klær
 • Når noen gir meg en klesgave så skal jeg ta imot den
 • Lov å kjøpe undertøy, sokker og strømpebukser
 • Gaver jeg kjøper til andre skal være mat, opplevelser eller tjenester – ikke ting og klær.
 • I løpet av 2014 skal mer klær gå ut av kleddskapet enn inn i klesskapet

Jeg får ingen «staff» dersom jeg bryter mine egne regler, og heller ingen premie om jeg klarer å være kjøpefri i et år. Tror faktisk det vil være lettere å gjennomføre dette uten straff og premie.

Skatter i skapet, gjenbruksklær, vårklær, fashion, shopping, spring fashion,

Utforske skapet, bytting og vårsola

En kveld bestemte jeg med for å prøve alle klærne mine i skapet og prøve å sette sammen nye kombinasjoner av klærne. Å være alene i leiligheten, et glass rødvin, høy musikk, og et stort speil var det som skulle til for å få frem modellen i meg. Det resulterte i at mange plagg som ikke hadde sett dagens lys på en stund, igjen fikk en ny glansdag. Farmors kjole, en vårkjole og en olashortss skal alle ut og lufte seg nå som våren kommer.

Solbriller, Sunglasses, Sol og vår, retro solbriller

Da vårsolen endelig viste seg og øynene trengte solbriller, ble redningen vintagebutikken Robot på Grünerløkka. Mine kule citysolbriller ble tråkket på i slutten av fjor sommer, og gikk i tusen knas. Kule, eller hva?

 

Oslos rauseste marked, Pank, Byttemarked, Kompliment

Det punktet som har vært vanskeligst å følge er «mer skal ut av skapet enn inn». I våres har jo Oslo hatt flere geniale byttemarkeder og jeg har vært på to av dem; Trade Day Oslo på Mesh og Pank- Oslos rauseste marked. Begge gangene har jeg kommet hjem med mer enn da jeg dro. Jeg blir litt for ivrig på disse byttemarkedene og spesielt til hvilken størrelse jeg egentlig bruker. En t-skjorte i størrelse XS passer ikke meg, selv om jeg har byttet den til meg. Og de råkule skoene i en liten 39 blir ikke større selv om skoparet blir med meg hjem. Så nå har jeg en stor pose i skapet med mitt neste bidrag på en byttefest. Jeg har også lært at jeg må ha en plan på hva jeg skal bytte til meg på neste byttefest, og hvilke klesplagg som jeg er litt forsynt med. Ulljakker, for eksempel, er noe jeg har mye av, og har fått fire nye av på byttemarked.

Sammen med bytteklærposen har jeg en pose for sy-om-klærne. En helg uten planer skal jeg la meg inspirere av Siri og finne frem mitt designertalent. Noen vil kanskje si «god plan for å utsette Sy-om helgen», men det skal skje en gang før sommerferie.  Promise.

Men i sum har min Shop stop egentlig gått ganske bra. Er ikke så vanskelig å være en ShopStopper, dersom man ikke går i butikker. Verre er det når en ender opp med å gå mye i butikker, spesielt i London.

Min til nå største utfordring – en Karen Miller kjole

For noen uker siden var jeg i London sammen med tanten og fetteren min. De hadde tenkt dette som «The Shopping Trip» og skulle handle. Og jeg hadde egentlig ingen store planer. Vi gikk i Notting Hill, Covent Garden og til slutt endte vi opp på Oxford Street. Der skulle shoppebonanzaen foregå, og jeg ble etter hvert ganske lei av å traske etter dem, så jeg utforsket kaféene rundt Oxford Street. Jeg ble sittende i mange timer på Joe & the Juice og lese bok.

 

Karen Millen Kjoler, Karen Millen Fan, Love Karen Millen, Karen Millen fasion, Karen Millen dresses

Jeg må innrømme at jeg holdt på å bryte ShopStop-forsettet da jeg var i en Karen Millen-butikk ved Covent Garden, og så en superlekker kjole. Heldigvis hadde jeg så stor viljestyrke at jeg styrte ut av butikken før jeg rakk å prøve den. Det er verre å ha ShopStop når en går i butikker for å se på alt man «ikke får lov til å kjøpe».  Samtidig føles det litt mer som om man virkelig «ofrer» noe. Hehe, mitt personlige offer for klima ble en Karen Millen-kjole.

Vel, til sommeren blir det i hvert fall ingen storbyferie med shopping som hovedaktivitet. Uaktuelt.

 

Mine tips til andre ShopStoppere:

 • Ikke gå i butikker og på kjøpesentre
 • Gjenoppdag klærne i klesskapet ditt
 • Unngå ferier der shopping er hovedaktiviteten for de andre feriedeltagerne
 • Ha en plan for hva du trenger når du drar på byttemarked
 • Fortell verden at du har shop stop sånn at det blir «vanlig» og ikke noe «fanatikerne» gjør

 

Vil gjerne ha kommentarer! Noen andre som har ShopStop erfaring? Del gjerne dine tips også. 

Alle bilder: Grønne Jenter/Johanne

 

13 thoughts on “Status Shop Stop

 1. Jeg har også shoppestopp. Min erfaringer er at det bare er deilig å slippe å gå i butikker. Og det er fint å vite at jeg gjør noe bra for miljøet. Utfordringen nå er at jeg trenger nye joggesko, så det må jeg kanskje tillate. Tips til de som lurer på om de skal prøve: Å alliere seg med en venn eller to gjør det lettere!

  1. Veldig godt tips. Jeg har så vidt jeg vet om ingen andre venner som har Shop Stop for tiden.

 2. For rundt to år siden kjøpte jeg en kjole som var altfor dyr for lomme boka mi, og som jeg ikke trengte. Etter det bestemte jeg meg for ikke å kjøpe noe nytt som ikke var nødvendig (undertøy, brukssko og regntøy har jeg kjøpt nytt!), bare bytte og arve og kjøpe brukt :) Det er veldig hyggelig å få klær av venner, og byttemarked er gøy! Og så har jeg gjort noen fine vintage kjøp :) Har kjøpt ei unødvendig ny bukse på de to åra, men savner ikke H&M for å si det sånn!

 3. Bra initiativ, Johanne! Jeg har min egen Shop Stop som går ut på å ikke kjøpe noe nytt til den nye leiligheten. Det har vært ganske utfordrende til tider, men veldig gøy når jeg finner fine bruktting istedenfor. Unntaket ble et teppe laget av resirkulert materiale!

  1. Kjempekult prosjekt, Helga. Om du har lyst å gjesteblogge om resultatet vil vi gjerne dele det:)

 4. Om jeg får lage mine egne regler for min “shopstop”, og ikke regne med ullundertøy og sportsutstyr så har jeg hatt shopstop i mange år ;) He he…
  Men det blir vel totalbrudd med nytt kjøkken…

  En regel jeg syns man bør ha er at man skal forsøke å gi bort alt man vil kvitte seg med. Jeg er rågod på “gis bort” på finn.No. Til og med en brødboks fra IKEA kom en å henta.

  1. hehe, Marie. Det er vel sportstøy og ulltøy som det går mest av i familien Wien Houge også.

   Ja, finn.no er jo supergenialt, ihvertfall om du bor i byer. Prøvde å legge ut noe med Nesodden adresse og fikk nesten ingen respons. Så de tingene står fortsatt på låven til mamma og pappa.

 5. Kult! Jeg har også tenkt litt på stop shop greia, har kun kjøpt fire klesplagg i år, og noe annet juggel man kan angre litt på men egentlig ikke så mye :) Prøver også ut å ikke kjøpe matvarer med palmeolje i. Hater der, og blir sur på meg selv om jeg gjør det!! Men iallefall så har jeg vært med på en byttedag vi hadde i byen vår. Det var hyggelig og ganske nyttig.

Leave a Reply