Norge rundt med klimabudskap

Generasjon Grønn Miljøambassadør Jenny Skavlan Sy om Redesign mote klima formidling ungdom

Vi tok en prat med Ingrid og Anne Olga som reiser land og strand for å snakke med ungdom om klima og miljø. De fortalte oss hvorfor de sydde litt med Jenny Skavlan på veien.

I prosjektet Generasjon Grønn har en gjeng unge miljøambassadører siden høsten 2011 besøkt skoler landet rundt for å inspirere og spre kunnskap om naturmangfold og klima på oppdrag fra Klima- og miljødepartementet. De har vidt forskjellig bakgrunn, men felles for alle er at de er opptatt av klima- og miljøspørsmål og at de er glade i å formidle. To av miljøambassadørene, Ingrid og Anne Olga, lot oss få et innblikk i deres hverdag på den norske landeveien.

– Jeg er ganske sikker på at jeg har verdens beste jobb, åpner Ingrid, som er utdannet innen miljøøkonomi.

– Det å drive med klimakommunikasjon er for meg veldig spennende og givende. Vet man ikke hva som skjer med klima er det vanskelig å bli engasjert, det kan jeg godt skjønne. Det kan være vanskelig å vite hva som egentlig skjer med klimaet vårt i virvaret av klimasaker som fremstilles i norske medier. Derfor er klimaformidling så viktig!

Ingen dag er lik

– Spør du meg om å beskrive en ”vanlig arbeidsdag”, så vet jeg ikke hva jeg skal svare, for ingen dag er lik en annen, forteller Anne Olga.

I snart tre år har Anne Olga reist land og strand rundt for å snakke om noen av de temaene hun brenner aller mest for: klima, naturmangfold, tropisk skog og en grønnere framtid. Helt perfekt for en biolog med formidlingstrang og litt lopper i blodet.

– Jeg har holdt flere foredrag enn jeg har telling på. Jeg slutta å telle da jeg passerte 300. ”Hjemmekontoret” mitt befinner seg ofte på toget eller på hotellrom på steder jeg knapt har hørt om, smiler hun.

Ingrid følger opp:

– Jobben min kan jeg ta med meg hjem, egentlig skal jeg vel innrømme at jeg tar den med ganske så ofte på fest også. Jeg satser på at det er til de glede for de fleste.

Grønne konserter og redesignede klær

Anne Olga har ansvar for nettformidling i prosjektet, og har hatt mye fokus på å dele historier om spennende folk som går foran, tør å tenke nytt og gjør en forskjell.

– Jeg har hatt gleden av å møte mange inspirerende folk sammen med de andre miljøambassadørene. Vi har blant annet laget film om det imponerende miljøfokuset på Øyafestivalen, vi har fått redesigntips fra Jenny Skavlan og har snakket med den engasjerte sjefskokken på Norges første palmeoljefrie hotell. Jeg håper at jeg kan inspirere andre gjennom å fortelle disse historiene videre på bloggen vår, og vise at disse menneskene lever spennende liv og følger drømmen – samtidig som de tar verden i en grønnere retning. Enten det er gjennom stilige redesignede klær, deilige og palmeoljefrie matretter eller knallbra konserter.

 

 

På den ytterste nøgne ø

Skoler finnes nesten over alt, og det å reise rundt til alle krinker og kroker i Norges land byr på mange artige opplevelser.

– En gang jeg skulle holde foredrag på ei lita øy i Nord-Norge, fikk jeg et forundret blikk fra en av medpassasjerene da jeg skulle gå av ferja, som spurte ”skal du av her?”. De hadde tydeligvis god oversikt over hvem som kom og gikk, sier Anne Olga.

Derfor var det heller ikke nødvendig med nøkkel til hotellrommet. Hotelleieren visste ikke engang hvor nøkkelen til sitt eget hus var, det var jo ikke nødvendig å låse.

Også Ingrid har mange historier å by på.

– En gang kom jeg til et nedlagt hotell ved Lopphavet i Finnmark midt i storm og mørketid. Sånne opplevelser får man ikke hvor som helst, konkluderer hun.

Positivt miljøfokus

De møter også mange både trivelige, engasjerte og kunnskapsrike folk.

– Elever har fortalt meg om hvordan bilmotorer kan bygges for å bruke mindre drivstoff og jeg har møtt mange lærere som virkelig brenner for både faget, miljøet og elevene, sier Anne Olga.

I likhet med Grønne Jenter, jobber miljøambassadørene mye med å få fram det positive ved å engasjere seg for klima og miljø når de snakker om utfordringene.

– Tilbakemeldingene jeg får fra elevene er at de synes det er spennende, sier Ingrid. Utfordringen blir hvordan man skal få interessen til å vare og bli til noe mer. Der tror jeg at vi alle kan være med å bidra, både ved å snakke om temaene, vise at vi bryr oss og litt klisjeaktig bidra til at det blir gøy og kult å bry seg om klima.

Fra 1. april ble prosjektet Generasjon Grønn overført fra Klima- og miljødepartementet til Miljødirektoratet, og miljøambassadørene vil fortsette som før med sin skoleturné til høsten.

Synes du at å være miljøambassadør høres ut som noe for deg? Nå har du muligheten, for Miljødirektoratet søker etter flere miljøambassadører. Søknadsfrist er 30.april. 

One thought on “Norge rundt med klimabudskap

Leave a Reply