Vilt og vårlig

Spisbar viltvekster

Få ting bringer barndomsminner tilbake som smak og lukt. De fleste har gumlet på både gjøksyre, engsyre og granskudd på tur i skog og mark som barn. Hvordan er det med kunnskap om spiselige ville vekster idag? Kan almetreet i naboparken virkelig by på fristende salattilbehør?

Jeg har de siste årene blitt mer og mer nysgjerrig på hva som faktisk er spiselig rundt omkring i by og mark. Brennesle er en av de få vekstene som jeg kjente til fra før av, og her om dagen lagde jeg suppe av den for aller første gang: stor suksess! Den er visst rik på en rekke mineraler og vitaminer, i tillegg til at den egnet seg godt i suppe med en hardkokt egg på toppen. En bok jeg har lært mye av, er Plukk ville matvekster av Beate Slipher, hvor et utvalg spiselige vekster er kategorisert etter årstid og fulgt med enkle oppskrifter på fristende retter. Den gir også tips om hva slags områder man typisk finner den aktuelle veksten i, og hva man eventuelt bør vær obs på å ikke forveksle den med (for eksempel skogens ville hvitløk, ramsløk, og den giftige liljekonvallen).

'Plukk ville matvekster' av Beate Slipher - nyttig oppslagsverk delt inn etter årstidene
‘Plukk ville matvekster’ av Beate Slipher – nyttig oppslagsverk delt inn etter årstidene

En av de nyeste tilskuddene i nyttevekstkunnskapen min, er almefrø, eller vingenøtt som botanikerne kaller dem (se forsidebildet). Frøene har nøtteaktig smak og deilig tekstur, og egner seg ypperlig i for eksempel salat. Tenk å kunne plukke salat rett fra trærne! Frøene er aller best når de er på sitt mest lysegrønne og saftige, gjerne tidlig i mai. Når de blir litt tørrere, kan de ristes i olje, strøs med salt og brukes som erstatning for pinjekjerner.

Løvetann
Løvetann

De fleste ser kanskje på løvetann først og fremst som et ugress som er vanskelig å bli kvitt på grunn av dype røtter. Men de spedeste løvetannbladene egner seg godt i salat, for eksempel pyntet med de gule kronbladene før de har vokst seg store. Visste du for eksempel at man i Frankrike dyrker fram løvetann for salg? Det sier noe om at hva vi ser på som ugress, i høyeste grad er kulturelt betinget.

Skvallerkål
Skvallerkål

Skvallerkål er et av de tidligste vårtegnene vi har. De er proppfulle av C-vitaminer og samtidig en av de mest forhatte ugresstypene. Da jeg plukket mine første bunter med skvallerkål her om dagen, lurte en forbipasserende gammel dame på om jeg plukket ugress eller noe spiselig. Skvallerkål er jo begge deler, og den gamle damen kjente til at veksten var spiselig, men kunne ikke tenke seg å prøve den selv. Jeg dro hjem og skyldte bladene, finhakket de og hev de i en panne med litt smørbrunet løk, før jeg tilsatte litt crème fraîche. Supergodt som tilbehør til for eksempel fisk! Skvallerkålen har en selleri-liknende smak, og du kjenner fort igjen lukten av de ferske bladene. Bladene kan også brukes som erstatning for basilikum i pesto, eller til de fleste av bruksområdene til spinat.

Jeg tror det gjør noe godt med oss som mennesker å vekke til live igjen kunnskap om spiselige vekster i by og natur. Jeg opplever i hvertfall å se med litt nye “briller” på landskapene rundt meg, på trær, busker, kratt og skog som jeg ellers ikke ville viet noe særlig oppmerksomhet. Nyttevekstene gjør meg mer bevisst på hva de ulike årstidene har å by på, i tillegg til at jeg har blitt nysgjerrig på å lære mer. Og ikke minst byr ville matvekster på mange spennende smaks- og matopplevelser, helt gratis! Kanskje blir turen til favorittparken din litt annerledes neste gang?

IMG_0437

One thought on “Vilt og vårlig

  1. Jeg ante ikke at man kunne spise almefrø, takk for tipset Marte :-)
    Nydelig bilde av hagen!

Leave a Reply