Søppel og blomster – to sikre vårtegn

Vår, Vårtegn, Vårblomster, søppel, grønt sandefjord, ren natur, hestehov, hvitveis

Her om dagen kjørte kjæresten min og jeg utover til Nesodden for å besøke foreldrene mine. Desto lengre ut av byen vi kom, jo flere utbrudd hadde jeg som «Se så fine blomster!» og «Ser du så fint teppe med hvitveis?». Fra min sidemann kom det «Ja, men se alt søppelet!». Rart hvordan vi ser forskjellige ting i den samme veikanten.

Jeg har et veldig kjært forhold til blomster. Hver gang jeg er hjemme på gården til foreldrene mine plukker jeg blomster, og setter de i små vaser på kjøkkenbordet. Jeg synes det er helt fantastisk å se blomstene vokse opp og frem. Kronbladene som strekker seg ut ved hjelp av sollyset.

Da jeg var liten, gravde jeg opp alle hvitveisene på nabotomta for å redde de fra gravemaskinene og traktorene som skulle lage hus der. De oppgravde hvitveisene plantet jeg så på vår egen tomt. De passet jeg på hver dag; snakket med de, vannet og klappet på de.

Blomsterbukket Vår

Dersom jeg ikke hadde jobbet med noe med klima og miljø, tror jeg hadde blitt gartner eller blomsterdekoratør. Et vanlig lørdagsritual jeg har, spesielt om vinteren, er å kjøpe meg en stor blomsterbukett. Så går jeg hele uken og ser på de fine blomstene. Jeg synes også at det er fint å se blomstene visne bort etter hvert også. Det er liksom en påminnelse om at vi alle skal visne bort en gang,og at livet er sårbart og verdifullt. Det får meg til å sette mer pris på mitt eget liv.

Min kjæreste har et nært forhold til resirkulering og søppel. Eller, jeg tror kanskje han føler et samfunnsansvar for at alt avfallet vårt ikke skal forsøple naturen. I påska var vi på tur langs elva i hjembygda hans, og med oss tilbake fra turen hadde vi med oss en stor pose med søppel, som senere ble resirkulert i sine respektive poser; plastikk, farlig avfall, restavfall, glass og panteflasker.

Søppel, boss, søppel i veikanten, søppeloppplukking, søppelsamler

Det er kommunene som har ansvar for avfallshåndteringen lokalt. Noen steder får korps, speidergrupper eller idrettslag en viss sum for å «gjøre rusken» før 17.mai. I Oslo finnes prosjektet «Lønn som fortjent» som er et arbeidsmarkedstiltak der vanskeligstilte rydder søppel på oppdrag fra, blant annet, Oslo kommune. Prosjektet er drevet av Bymisjonen.  Du har kanskje sett gaterydderne med gule vester og vogner gående i Oslo.

Vi nordmenn har blitt vant til at staten/kommunen kommer og rydder opp søpla etter oss. Det er ganske sjukt at det er sånn. Noe av det som slenges mest i naturen er plasker og bokser. Panteordningen for flasker har en lang tradisjon i Norge. I 1902 fikk man 6 øre for å resirkulere ølflasker til bryggeriene. En krone per flaske har stått stabilt siden 1993.

Miljøagentene på Kringlebotn har lenge vært engasjert for å øke panten med fem kroner for de mindre flaskene, slik at det igjen ble en skattejakt å samle flasker. De har gjort spørreundersøkelser som viser at pantenivået må opp til fem kroner for at folk skal gidde å samle opp flasker. De engasjerte miljøagentene har også sendt brev til statsministeren om dette. Les hva slags svar de fikk av Erna Solberg her.

Det skal sies at Miljødirektoratet har nå lagt frem et forslag på å øke panten til to kroner, så kanskje flere igjen vil samle og resirkulere flasker og bokser.

Søppel, boss, søppel i veikanten, søppeloppplukking, søppelsamler, sandefjord Søppelplukkerlag
Foto: Sandefjord Søppelplukkerlag

I Sandefjord har noen bra damer tatt initiativ til å lage Sandefjord Søppelplukkerlag. Jeg føler de på facebook og digger dem. Se intervju med initiativtager Rannveig Horntvedt på Vestfold TV her.

Målet er at Sandefjord skal bli Norges reneste by. Dette er deres grunner til hvorfor en bør bli med i søppelplukkerlaget:

 • Søppelplukkere får frisk luft.
 • Vi blir brune, spenstige og sterke.
 • Vi blir glade og kjenner oss som verdifulle samfunnsborgere.
 • Søppelplukking sammen med en eller flere, er kjempehyggelig.
 • Det er rett og slett helsefremmende.
 • Vi er stolte av resultatene våre.
 • Sandefjord blir positivt lagt merke til.
 • Innbyggerne blir stolte av den vakre byen vår.
 • Byen blir et eksempel til etterfølgelse.
 • Dyr, fugler og planter lever godt i ren natur.

Kjempebra initiativ!

Så nå er våren her med alle sine vårtegn.  Hva er dine vårtegn?

 

PS: Siden Johanne sine armer for tiden har bestemt seg for å streike, har Johannes “hjelpehender” skrevet dette innlegget. Takk til lillesøster!

 

 

4 thoughts on “Søppel og blomster – to sikre vårtegn

 1. Trist at søppel ute i naturen også er et vårtegn. Men supert at dere plukker opp det dere ser, jo flere som plukker der de ferdes jo større forskjell utgjør det :)
  Flott initiativ med søppelplukkerlag!
  Har linket til dere på min blogg og håper det er ok :)

  1. Så hyggelig at du liker bloggen vår! Bare link til oss. Ja, det er viktig å plukke søppelet for å unngå at det går inn i kroppene til dyr som fugler og fisker. Ha en fantastisk fin vår! :-)

Leave a Reply