Månedens grønne gutt – mai

aleksandergamme

Månedens grønne gutt har gått frem og tilbake til Sydpolen, klatret Mount Everest og gått Las Vegas på langs. Med pulk. Ikke bare er Aleksander Gamme tøff, morsom og kjekk. Nå skal ha ta med seg trettenåringer til Nordpolen for å redde klima. At han i tillegg digger Grønne Jenter gjorde valget enda lettere.

Jeg møter Aleksander på Kobberhaughytta. Han skal holde foredrag. Jeg skal høre på.
Han kommer mot meg der jeg sitter på benken i sola.

– Det er du som er Malin, ikke sant? Jeg føler jeg kjenner deg allerede, jeg. Jeg har jo lest bloggen deres. Skal vi gå og bade?


Vi venter litt med den badinga. Jeg skal jo kåre Aleksander som månedens grønne gutt.
Han skal nemlig være programleder for en TV-serie på NRK hvor fire trettenåringer skal bli med på en vitenskapelig ekspedisjon til Nordpolen. På turen skal ungdommene lære om klimaendringer og om klimaforskning. Til slutt skal de presentere sine funn under de internasjonale klimaforhandlingene i Paris i 2015 (COP21).

Grønne Jenter er imponert over at Gamme setter fokus på ungt lederskap, klimaendringer og smelting av polisen. Vi håper også at TV-programmet kan bidra til å øke entusiasmen rundt klimaforhandlingene. De har nærmest stått i stampe siden forhandlingene i København i 2009. Møtet i Paris er det største klimamøtet siden 2009, og forhåpentligvis vil vi få en ny og bindende klimaavtale i 2015.

Jeg spør ham om hvordan det er å bli kåret til månedens grønne gutt. Det er få som klarer å uttrykke entusiasme slik som Aleksander gjør.

– Det er jo helt fantastisk! Jeg er imponert.

Aleksander føler seg ikke så grønn selv. Som fallskjermhopper med tusenvis av hopp bak seg, har han nok et større karbonavtrykk enn de fleste andre. Med TV-programmet ønsker han å rette litt opp i dette.

Han påpeker at veldig mange bryr seg om miljøet og at mange også gjør noen grep i livene sine, men at når alt kommer til alt er det enkelt å følge egoet og gjøre det man har mest lyst til i livet.

– Det er i bunn og grunn én eneste ting som er ufravikelig når det kommer til å tenke litt mer langsiktig med tanke på kloden. Det er å være mindre ressurskrevende. Hvis man justerer ned det man gjør, uansett hva man gjør, en del prosent. Da har man faktisk vært med på å bidra ganske mye i det store og det hele.

Det ble aldri noe bading på oss. Vi spiser gulasjsuppe i stedet. Jeg stiller et spørsmål. Han svarer. Jeg stiller et spørsmål til. Han stopper meg.

– Nå er det min tur til å stille spørsmål. Vi stiller hverandre spørsmål annenhver gang.
Jeg har jo lest bloggen deres, men hvem er egentlig Grønne Jenter?

Jeg forklarer hva Grønne Jenter gjør. Hvem vi er. Hva som er formålet vårt.

– Dere er jo helt superfantastiske. Sinnsykt rå damer! Sånne tiltak trenger man, og er det noe jeg kan bidra med – bare ring.

Jeg kjenner jeg rødmer. Så mye at jeg glemmer å få telefonnummeret hans.

FOTO: Petter Nyquist

6 thoughts on “Månedens grønne gutt – mai

 1. Hei grønne jenter. Bra blogg!

  Jeg liker at månedens grønne gutt tar opp spørsmålet om egoisme vs. miljøhensyn, og at han stiller spørsmål om hvor grønn han egentlig er. Jeg synes dette er interessant, og lurer selv ofte på dette. Jeg føler meg ikke spesielt grønn når jeg kjører bil og spiser kjøtt (samtidig), eller de gangene jeg sitter på en veranda utstyrt med varmelampe.

  Aller mest lurer jeg på hvor ond jeg er når jeg er ute og flyr. Finnes det gode unnskyldninger for å fly? Hvor ofte er det greit å fly? Kan man leve uten fly? Jeg tror jeg har brukt opp min karbonkvote mange hundre ganger, og har lyst til å love meg selv å aldri fly igjen. Samtidig er det mange reisemål som frister, for eksempel å bestige Las Vegas, eller å gå Mount Everest på tvers.

  Kanskje dette er noe dere kan ta opp i bloggen? Mvh. rød gutt.

 2. Hei Per.
  Takk for en veldig god og nyttig kommentar.
  Godt innspill! Vi kan godt ta opp dette på bloggen.
  Jeg tror det er mange som sliter med sin grønne samvittighet. Mange forsøker å balansere det å fylle livet man har fått tildelt opp mot det å ikke ødelegge jorden. Det handler jo om filosofi og livsverdier, og det finnes nok ikke noe fasitsvar.
  For mitt vedkommende har jeg to livsvisjoner. Det ene er å få mest mulig ut av livet jeg har fått tildelt, følge drømmen. Det andre er å gjøre verden til et litt bedre sted. Jeg er sikker på at de to kan kombineres.

  Hva med å reise uten å ta fly? Det blir en reise hvor veien er målet. Alt trenger ikke gå så fort. Reise til Kina med tog. Reise til Karibien med cargoskip. Sykle Norge på tvers. Eller bare ligge i en hengekøye hele dagen. Sjekk ut: http://www.futerra.co.uk/blog/only-planet-book-launched

  Jeg kan også anbefale “En sang om fly” av Moddi. Et lite soundtrack mens du funderer på ditt neste eventyr. https://www.youtube.com/watch?v=v7gyYpBA-g8

  Malin i Grønne Jenter

 3. Hei Per S. R. aka rød gutt! Jeg vil gjerne bestige Las Vegas med deg (hvis vi får det til uten fly). For du har god humor!
  Mvh Kari-Anne i Grønne Jenter

 4. Ja, humor er viktig på topptur, men man må ta det litt alvorlig.

  De færreste nordmenn ser ut til å ta klimaforandringene på alvor. De fleste har fått med seg at klimaforandringene er reelle, men er ikke villige til å redusere eget forbruk/utslipp. Det finnes selvfølgelig mange unntak, og mange positive ting skjer, som feks. at Grønne Jenter inspirerer til et mer klimavennlig liv!

  Men kan man kalle en person som har “tusenvis” av fallskjermhopp bak seg for grønn? Hva skal til for å være “grønn”? Kan entusiasme veie opp for utslipp? Kan Petter Stordalen, med sitt klimaengasjement og enorme forbruk, bli månedens grønne gutt? Eller vil han alltid være gråblå uansett hvor mange el-biler han kjøper?

  Jeg liker den positive entusiasmen dere viser i denne bloggen, men jeg synes det hadde vært spennende å lese mer om hva dere er kritiske til (uten at dere behøver å ty til moralprekener).

  1. Fin kommentar. Og i tilfelle det var uklart: spørsmålet mitt om antall el-biler hjelper på det grønne regnskap var en spøk.

Leave a Reply