Verdens miljødag à la St. Hanshaugen

Verdens miljødag forsidebilde

Etter to uker med knallvær, åpnet himmelen seg akkurat da Marte, Andrea og Siri skulle stå på stand for Grønne Jenter på St. Hanshaugens markering av Verdens miljødag 5. juni.

IMG_0522På standen samla vi inn tips til hva bydel St.Hanshaugen kan gjøre for å tilrettelegge for mer miljøvennlig livsstil, og klimakort til Marte (ditt beste klimatips). Tusen takk til alle som trosset regnet og kom innom og hilste på, og til dere som bidro til å fylle opp kurvene våre! Vi sender klimakortene til Marte i posten, og har blitt invitert av selveste bydelsutvalgslederen Torunn K. Husvik til å overrekke miljøtipsene til bydelsutvalget neste tirsdag! Hurra!

Epleslang og BYBI-gründer Anne Dubrau (i midten) og bydelsutvalgsleder Torunn K. Husvik (til høyre) var blant de som kom innom standen vår for å gi oss sine beste klima- og miljøtips
Epleslang og BYBI-gründer Anne Dubrau (i midten) og bydelsutvalgsleder Torunn K. Husvik (til høyre) var blant de som kom innom standen vår for å gi oss sine beste klima- og miljøtips

Takk til St. Hanshaugen for det flotte arrangementet og takk til alle for fine miljøsamtaler og god, regntung og inspirerende stemning. Det er lenge siden vi har følt oss så hardcore aktivister som der vi stod og ble regna ned i dag. Under kan du lese appellen Andrea holdt på veiene av oss i Grønne Jenter.

IMG_0516

Vi i Grønne Jenter ønsker å rette en stor takk til Bydel St. Hanshaugen for at vi ble invitert til markering av Verdens miljødag som en del av Folkehelsedagene. Denne dagen skjer i regi av FN og dagen har blitt markert siden 1972 for å øke folks bevissthet rundt miljøspørsmål. Det er like viktig da, som nå. Millioner av steder rundt om i verden sitter kanskje andre på samme måte som oss og tenker på hva man skal gjøre med klimaet i dette øyeblikket. I år er temaet «Sårbare øystater og klimaendringene». Det er få steder man ser endringene så tydelig som på små øystater i blant annet Stillehavet. Her ser man allerede effekten av global oppvarming. Det illustrerer hvorfor det haster å gjøre noe.

FNs markeringsdager handler om akkurat det vi gjør på St. Hanshaugen i dag; å tematisere globale, abstrakte og politiske problemer på lokalt plan. Fordi når handling haster, er det ikke bare FN som må få fart på globale beslutningsprosesser. Klimaløsningen ligger også i en interesse og vilje hos folk flest til å leve bærekraftige liv. Derfor synes vi at det er fantastisk at bydelen St.Hanshaugen går foran og tar initiativ til å arrangere en lokal markering. For hvis det er noe det trengs mer av, så er det lokalt engasjement. Er ikke denne markeringen nettopp en invitasjon fra de lokale beslutningstakerne i Bydelsutvalget til dialog om hvordan St. Hanshaugen kan bli grønnere? Vi tror at denne typen initiativer er helt sentrale om vi skal klare å forhindre at små øystater i Stillehavet bokstavlig talt går dukken. Og at folkelig initiativ og politisk vilje i bydeler kan spre seg til en global forsamling og påvirke for eksempel utfallet av FNs klimakonferanser.

Miljøkampen har en tendens til å bli formulert i tråd med de store linjene. ”Hvordan kan jeg redde verden.” Jeg tror ikke jeg er alene om å tenke at det mest tiltalende svaret på det er: ”Det kan jeg ikke.” For ingen av oss er superhelter, og få av oss er beslutningstakere med globalt beslutningsmakt. Det bare du kan og ingen andre, er derimot å bestemme over eget liv og egne hverdagsvalg. Denne dagen er viktig for å skape oppmerksomhet om hva slags forskjell vi kan utgjøre i eget liv og i nærmiljøet. Om vi på St.Hanshaugen sykler, går eller biler til våre daglige gjøremål er utslagsgivende for om naboens astmatiske barn kan leke ute.

At vi er samla i dag handler om å bli bevisst vårt eget handlingsrom. Folkehelsedagene har til hensikt å skape positive tilbud i lokalmiljøet som kan være med å bidra til samhold i befolkningen. Denne markeringen er en anledning til å bli gira på et grønnere St. Hanshaugen, for folk å oppmuntre hverandre til å leve mer miljøvennlige liv sammen, bli inspirert av andre bydeler og inspirere tilbake. St. Hanshaugen har et stort potensial til å bli en bauta i den grønne kampen og står allerede bak solide miljøvennlige initiativ.

Et av de viktigste miljøgrepene man kan ta i eget liv er et tak om maten man spiser, og hvordan man produserer den. Verdens matproduksjon står i dag for om lag 40 prosent av verdens klimagassutslipp. Matens rolle i hverdagslivet har endret seg drastisk og raskt bare siden besteforeldrene våre var barn. Her ligger det altså et stort potensial for hverdagslig global redning. Det har Geitemyra skjønt. For de som ikke kjenner det, er Geitemyra et matkultursenter for barn på en gammel gård i St. Hanshaugen Bydel som startet i 2011 som er åpent for blant annet skolebesøk. Her har noen av oss vært involvert, og vi synes at det er en fryd å se hvilken effekt det å lære hvor maten egentlig kommer fra har på barna. De lærer hvordan mat ikke er oppskivede produktenheter pakket i plast, men at mat og matavfall er en del av samme kretsløp. Hønene på Geitemyra blir foret med rester fra maten barna har dyrka og spist selv. Avfall fra høna kan igjen brukes til å gi plantene næring. Det er en fryd å se hvor mye lettere det er å lære meitemarkens plass i økosystemet når man har holdt i den og lekt med den. I den moderne skolen og i våre moderne liv er vi blitt flinkere til å bruke den rasjonelle hjernesansen enn noen sinne. På Geitemyra lærer morgendagens generasjon å bruke alle sine sanser til å lagre kunnskap i hele kroppen om den mest elementære byggesteinen i livet; mat. Vi tror at disse barna vil ta med seg denne kunnskapen i sine voksne hverdagsliv også. Og vi håper at andre bydeler lar seg inspirere av slike initiativ.

Og når vi først står her på St. Hanshaugen kan jeg ikke unngå å nevne hvor viktig denne parken er for et grønnere Oslo.  Parken er ikke bare en grønn lunge i biologisk forstand, som fanger opp CO2 fra byens travle utslipp. Den er også en grønn lunge i den forstand at den gir menneskene som bor her en mulighet til et grønt pusterom i en hektisk byhverdag. Den er en motpol til betongjungelen og bytrafikk for et trett menneskesinn og et viktig utgangspunkt for å samles. St. Hanshaugparken har lenge vært et veldig populært sted å oppholde seg, et sted hvor trender utvikles og hvor mange henter hvile og inspirasjon. Vi tror at bydelen St. Hanshaugen har en stor mulighet i å bruker parken som den inspirasjonskilden den er for å løfte miljøbevissthet som trendy, lett og viktig.

I Grønne Jenter er vi en gjeng grønnskollinger; vi er ikke-eksperter og nybegynnere som siden januar har delt våre erfaringer fra vellykkede og skikkelig mislykkede forsøk på å leve mer miljøvennlige liv. Et tema som stadig dukker opp både i våre liv og av de som har lest bloggen, er dette med klimasamvittigheten. Jeg tror en opplevelse mange miljøbevisste mennesker sitter med er opplevelsen av aldri å strekke til; at det er umulig å leve tilstrekkelig miljøvennlig til at klimaendringene ikke får katastrofale følger. Når man tenker slik er handlingslammelsen nær. Derfor tror vi det er riktig at fokuset i denne markeringen er på samhold og positive løsninger i klimakampen. Vi vil ikke at bærekraftighet skal handle om å gå rundt med konstant dårlig samvittighet. Vi vil at miljøvennlige liv skal dreie seg om litt mer ro i sjela, at naturen får være en større del av våre hverdagsliv og at det å leve klimavennlig skal falle seg helt naturlig og ikke være et samvittighetspreget strev.

Vi håper at alle som er her, både andre organisasjoner og besøkende har lyst til å komme innom standen vår og dele tanker og erfaringer om egne grønne liv og hvordan vi kan hjelpe hverandre til å leve enda mer miljøvennlig.

IMG_0513

 

One thought on “Verdens miljødag à la St. Hanshaugen

  1. Takk for god innsats på verdens miljødag, jenter! Håper å se dere på bydelsmøte med lomma full av gode tips i august. Snart skal vi ha opp vår miljø- og klimahandlingsplan i august eller september, så om dere har noen konkrete innspill til den så er det bare å ta kontakt på forhånd.

Leave a Reply