Økoshopping på Mesh

Fotor0607102156

Bærekraftig mote kommer ikke lengre kun i typen uformelige hempbukser. Det beviste den bittelille pop-up shopen i hjørnet på Mesh der jeg fikk prøve litt mer rettferdige og bærekraftige sommerklær. 

Forrige uke, etter en deilig dag på gresset utenfor Parkteateret, fikk jeg og en venninne plutselig shoppingånden over oss. Vi trosset samvittigheten og snek oss inn på H&M i Storgata for å teste sommerkolleksjonen. Inne på prøverommet dro vi av og på oss mengder med blondeskjørt, kjoler og shorts. Prislappene ble vekkeren: HVORDAN kan man forsvare å kjøpe en helt ny kjole til bare 100 kr?

Ignorance is bliss…eller?

Ja, jeg skulle ofte ønske jeg bare visste litt mindre så jeg slapp å forholde meg til virkeligheten. På den andre siden så synes jeg også at jeg som forbruker har et ansvar for å ta rede på hva jeg kjøper. Så får jeg heller holde ut med litt dårlig samvittighet (ok, jeg kjøpte én shorts…) og kanskje avstå fra akkurat den sommerkjolen. For det hjelper jo ikke bare å ønske seg en bedre verden…

Genser fra Komodo (Juno Jumper, farge: mari kaki, størrelse 2). Pris: 1199.
Genser fra Komodo (Juno Jumper, farge: mari kaki, størrelse 2). Pris: 1199.

Informasjon om hvor og hvordan klærne våre produseres er heldigvis litt lettere tilgjengelig enn før. Dette kan vi blant annet takke Framtiden i Våre Henders Levelønns-kampanje for. Blant annet har over 500.000 sett TV-serien ”Sweatshop – dødsbillig mote”. På nyhetene har vi de siste årene fått lest om tragedier som Rana Plaza, der over tusen bangladeshiske arbeidere døde da tekstilfabrikken raste sammen.

CAMILLE Clover Print Rayon Dress størrelse 1. Glemte å sjekke den norske prisen, men på nett koster denne 101.25 Euro.
CAMILLE Clover Print Rayon Dress størrelse 1. Glemte å sjekke den norske prisen, men på nett koster denne 101.25 Euro.

Enten kan man jo velge å ignorere alt dette og fortsette å leve som før, eller kanskje blir man også litt lykkeligere om man føler at man er med på å bidra til å løfte de verdiene man tror på eller arbeide mot et felles mål? Det blir hvertfall jeg. Så derfor ble jeg kjempeglad da jeg hørte at Funky Fresh Foods (sjekk ut kokeboka – masse digge rawfood-oppskrifter) hadde pop-up shop med mote fra to av sine favoritt klesmerker i kategorien ”stilig, etisk og bærekraftig”. På det ensomme klesstativet i vinduet hang et knippe nøye utvalgte dameplagg fra sommerkolleksjonene til Studio Jux og Komodo.

Genser fra Komodo (Jango Jumper, farge: dark blue, størrelse S/M). Pris 1155.
Genser fra Komodo (Jango Jumper, farge: dark blue, størrelse S/M). Pris 1155.

En kamerat fikk debutere som motefotograf, mens jeg prøvde ut en litt mer etisk og bærekraftig shoppingopplevelse. Her var det fine snitt, tekstiler og farger, mens færre mellomledd holder prisene relativt overkommelige. På Studio Jux’ hjemmesider kan man dessuten hilse på og lese litt om skredderen sin!

Fotor060704142

Denne pop-up shoppen ble arrangert mellom 4-6. juni for å teste markedet for rettferdig og bærekraftig mote i Oslo. Funky Fresh Foods forsøke å selge inn merkene til butikker slik at de kan selges på fast basis. Forbrukermakt funker, så hold øynene oppe for flere av disse pop-up shopsene om du ønsker mer rettferdig og bærekraftig mote i klesbutikkene.

Bilder: Eivind Trædal

2 thoughts on “Økoshopping på Mesh

  1. Bra reportasje grønne jenter! Hadde vært så hyggelig om dere også tar turen til Velbevare, vi har, ikke bare pop up shop, men en “fast” fysisk butikk + nettbutikk med mye fint etisk og grønt design! I morgen også kveldsåpent med skjortekjole – redesign event. Hjertelig velkommen og del gjerne invitasjonen med leserne deres.-) https://www.facebook.com/events/471133153020886/

Leave a Reply