Herlig med selvdyrket

IMG_4362 Grønne jenter, Herligheten parsell, Bjørvika, grønn utvikling, urban dyrking, selvdyrking

Noen av oss i Grønne jenter har nå fått litt grønnere fingre. I dag kunne vi høste fra parsellhagen vår for første gang. Hele 5 reddiker – nesten selvforsynte?

I Oslo dukker det opp parsellhager rundt forbi og byfolk som lengter etter jord under neglene strømmer til. Det gjorde også vi! Og i mai var vi så heldige å få tildelt en parsell i Herligheten parsellkollektivt i på Lollamenningen i Bjørvika.

Herligheten er et grønt økologisk initiativ og prosjekt om urban matproduksjon, som ble født i april 2012. De rundt 500 parsellkassene som Herligheten består av ligger er som en livskraftig kontrast i en øy av pukkstein midt på et anleggsområde. Omgitt av veier, togspor og luftetårnene for senketunnelen. Hagen er kunstprosjektet som Bjørvika Utvikling er initiativtaker til, og grunneiere og utbyggere i området har støttet prosjektet. En ivrig gjeng frivillige bybønder har også bidratt til å gjøre prosjektet mulig.

gjiherligheten grønne jenter, herligheten parseller, urban dyrking, selvdyrking, økologisk, mat, egenprodusert, gjør det selv, tips til dyrking

IMG_4303 Grønne jenter, parsell, Herligheten, urban dyrking, mat, økologisk, Bjørvika, Oslo, Grønn byutvikling

Grønne jenter fikk tildelt fem dyrkekasser i Herligheten. De har vi fylt med blant annet forskjellige urter, reddiker, pastinakk, jordskokk, sukkererter, tomater og rabarbra. Som ekte grønnskollinger var vi kjempenervøse for om frøene ville spire og bære frukter.

Med god hjelp fra andre bybønder har det gått ganske bra i parsellen vår. Det virker som det skjer noe med byfolk når de får grave i jorda. Plutselig snakker de med fremmede og gir bort ting. Andre bybønder har gitt oss frø og avleggere, og vi har fått god hjelp av våre mer erfarne parsellnaboer. I Herligheten hjelper man også hverandre med å vanne plantene. Er du på ferie setter du opp et rødt flagg – det betyr “vær så snill og vann”.

herligheten3 Grønne jenter, herligheten, parsell, kollektiv, urban dyrking, økologiks, mat, egendyrking, selvdyrking, selvprodusert, grønne fingre, jordbærm tips til dyrking, dyrking i byen, parseller i oslo, dyrking i Oslo, hage

Kanskje denne felleskapsfølelsen er årsaken til at jeg liker meg så godt I herligheten. Jeg begynner å smile med en gang jeg kommer dit. I dag var det ekstra stas når vi kunne gjøre vår første innhøsting. Etter vanning og luking syklet jeg fort hjem og lagde meg brødmat med ost og reddik. Kanskje ikke en vanlig kombinasjon, men de fleste retter krever nok flere enn et par reddiker. Har du fått høstet flere kan du for eksempel prøve deg på bakt reddik.

IMG_4353 reddiker, bakt reddik, selvdyrket, grønne jenter, hage, økologisk, parsell, Herligheten, bjørvika, dyrke, tips til hage, dyrking, sommer, sevprodusert mat

IMG_4404 reddik, tips til å dryke reddik, egenprodsuert mat, økologisk, hage, parsell, Herligheten, Bjørvika, Grønne jenter

 

One thought on “Herlig med selvdyrket

Leave a Reply