Ta ditt plagg og la det vandre

IMG_0532

En venninne skulle flytte til Berlin, og hadde som mål å kvitte seg med alt bortsett fra 40 kilo bagasje. Slik endte jeg opp med en våroppfriskning av garderoben.

De fleste synes det er stas med forandring, men de færreste synes noe særlig om at den samme forandringen fører med seg miljøkostander og utnyttelse av fattige mennesker i andre deler av verden. Mange spør seg om det i det hele tatt er mulig å kombinere forfengelighet med en bærekraftig livsstil. Må man rett og slett slutte å bry seg om hvordan man ser ut hvis man vil leve miljøvennlig?

Vi i Grønne Jenter tror ikke det. Derfor forsøker vi å teste ut alternative måter å skaffe seg “nye” klær på. Vi har testet vårmoten hos Fretex, Johanne og Siri har delt tips om byttekvelder, Miriam har vært på Oslos Rauseste Marked og Lan har nylig vært på økoshopping på MESH.

De fleste favorittplaggene mine har jeg enten funnet på vintage-butikk da jeg studerte i California, ymse bruktmarkeder og loppemarkeder rundtomkring, eller jeg har “arvet” de fra venner og søsken. Da jeg ble bedt på farvel-kaffe hos venninna mi som var på flyttefot, hadde jeg lave forventninger til utbyttet i form av tilskudd til garderoben. Det skal jo litt til at både størrelse, stil og fasong skal passe og falle i smak. Men noen kaffekopper, kakestykker, skravling og prøving senere, dro jeg hjemover med to ryggsekker fulle av klær.

Venninna mi følte seg mer komfortabel med å gi bort klærne sine til venner og bekjente enn til for eksempel Fretex, siden historien hun hadde hatt med disse klærne nå kunne bli videreført av noen hun kjente. Og hvis det var noe hun skulle angre veldig på at hun hadde gitt bort, så var det alltids en vei tilbake.

Kanskje det kan være et lurt tips for de plaggene vi vet vi egentlig ikke kommer til å bruke igjen, men som vi synes det er ekstra vanskelig å kvitte oss med? I gjennomsnitt, så bruker vi visst  bare 20 prosent av klærne i garderoben vår 80 prosent av tida. Jeg kjenner meg definitivt igjen!

Jeans med høyt liv og genser fra “flyttekaffe”, og sjal fra vintage-butikk i California

I bytte mot alle de “nye” klærne, får venninna mi komme på så mange middager hun vil når hun er hjemme på ferie i Oslo – og selv velge menyen. Vinn-vinn?

Har du noen gode tips til andre miljøvennlige måter man kan skaffe seg “nye” klær på? Vi hører gjerne fra deg!

 

Foto: Trine Guttulsrød 

 

3 thoughts on “Ta ditt plagg og la det vandre

Leave a Reply