To bee or not to bee?


Fotor0619190447Bestanden av pollinerende insekter er i drastisk tilbakegang i hele verden, og det vil kunne ha store konsekvenser for verdens matproduksjon. Grønne Jenter ble invitert til Bybi, Norges første urbane birøkterlag, for å lære mer om bier, birøkting, blomstrende vekster og honning.

Lan Marie, Marte og Malin trekker på seg de hvite birøktedraktene. De ler litt av hverandre der de står i astronautliknende drakter. Inne i en nedlagt barnepark i Stensparken på St. Hanshaugen står seks bikuber. Rundt dem, rett på andre siden av gjerdet, sitter folk og griller. At de er midt i en ellers bråkete hovedstad høres fjernt ut, for akkurat her de står er det idyllisk og fredelig. Lite vet de grønne jentene om bier fra før, og er usikker på hva som venter dem. Malin er litt redd for å bli stukket. Birøkter Alexander forsikrer henne om at det er en vennlig bietype.

IMG_3879red

Bybi sammenlikner bier og veps som puddel og ulv. Bier kan bare stikke én gang, i motsetning til vepsen. Bien stikker derfor bare i veldig pressede situasjoner. Vepsen er mer aggressiv.

IMG_3890red

I de seks bikubene er det åtte samfunn, altså åtte dronningbier. Her finnes det nærmere en halv million bier.

IMG_3952red

Marte er på honningslang. Det er omlag 30 kilo honning i hver kube.

IMG_3906

Redselen for å bli stukket forsvant fort. Det var fascinerende å kjenne at “ekkelt-følelsen” man ofte føler rundt insekter ikke var tilstede.

img_4055red

Lan Marie får prøve seg som birøkter. En grunn til økt biedød skyldes blant annet sprøytemidler, urbanisering og nedgang av birøktere. Bybi arbeider for rekruttering av nye birøktere, og motivere til dugnad for å gjøre by-insektenes liv lettere. De grønne jentene ble iallfall inspirert. Jo mer vi lærte, jo flere spørsmål dukket opp.

IMG_3987
Ser du dronningbien? Hun er markert med en rød prikk slik at man skal kunne kjenne henne igjen. Hun er mye større en de andre biene.
Dronningbien legger egg som senere blir til larver. Ettersom vi ikke ønsker oss egg og larver i honningen, har kuben hun bor i et dronninggitter slik at hun ikke vandrer lengre opp i kuben. Lan Marie, Marte og Malin skjønte at de må lære mer om de ulike bienes rolle i biesamfunnet – dronningbier, droner (hannbie) og arbeidsbier.

IMG_4034red
Ragna i Bybi inviterte Grønne Jenter på besøk under verdens miljødag på St. Hanshaugen 5.juni. Her viser hun Marte hvordan man har tilsyn til en bikube.

IMG_4040

img_4038red

Hva kan vi gjøre for å hjelpe pollinerende insekter?
– Unngå sprøytemidler. Ikke bruk grønnsåpevann i sprutflaske heller.
– Plant vår, sommer og høstblomstrende pollen- og nektarrikeplanter. Tips til planter finner du her.
– Dyrk planter
– La gjerne hagen blomstre med løvetann, kløver, gullstjerner, klokkeblomster, storkenebb og ugress. Dette er planter pollinerende insekter har behov for.
– Bli birøkter
– Lag insektshotell og humlekasser
IMG_4050red

10489745_10154272341355725_5965957269074264091_n
Malin ser som regel verden gjennom en kameralinse. 

IMG_3911redIMG_4047

Lan Marie noterer hva hun har observert i en loggbok.

IMG_3860red

Førstkommende onsdag 25. juni, kl. 13.00 åpnes Vulkan Bigård. Du inviteres herved til arrangementet! 
Første steg av Vulkan Bigård, er plasseringen av to bikuber med honningbier av typen krainerbier (Apis mellifera) på taket mellom Mathallen og Dansens Hus.
Ler mer her.

 

3 thoughts on “To bee or not to bee?

  1. Mange gode tips! Enig med Lars, la dem få ha honningen selv :) Bier lager ikke honning for mennesker (det er maten deres gjennom vinteren) og vi har mange gode alternativer vi kan bruke.

Leave a Reply