Botanisk hage – Belo Monte

bilde-5

Har du egentlig fått med deg hva som skjer med Belo Monte i Brasil? En sånn skikkelig bra junidag, kombinerte Marte og jeg botanisk hage og den store Belo-Monte-praten. Det er ikke så langt fra parkliv til Amazonas som man skulle tro.

Vi er i botanisk hage på Tøyen. Marte og jeg har fri og har parken og en kunstverkbenk for oss selv. Ok, så fortell! Marte har vært på eventyr og jeg vil høre. Hva har du gjort? Hva har du lært? Hun forteller at hun har møtt noen helt fantastiske folk, som vier livene sine til å kjempe mot Belo Monte. Belo Monte er en halvferdig demning på Xingú-elva i Amazonas-regnskogen. Det bygges og bygges for å demme opp vann fra elva, og så brukes vannet for å lage energi – fornybar energi.

marte

Det høres jo ikke så verst ut? Greia er at demningen vil oversvømme et område større enn Oslo kommune og drive 40 000 mennesker fra hjemmene sine.

Før hoveddemningen gjør elva en skarp sving. På denne 100 kilometer lange strekningen vil vannstrømmen reduseres så mye at elva her risikerer å tørke ut. Forskerne tror det finnes rundt ti fiskearter i denne delen av elva, som ikke finnes noe annet sted i verden.

8 bunnfisken

Nedenfor demingen ligger strendene hvor skilpaddene fra fjern og nær kommer for å legge eggene sine. Her sprenges det på elvebunnen for å gjøre elva dypere, slik at delene til demningen kan fraktes inn med båt.

9 hos Xikrin-folket elv

Fornybar energi er jo vel og bra, men Marte forteller at det blir sagt at strømmen som fremstilles ved Belo Monte ikke vil fraktes til Brasils storbyer for å dekke det voksende energibehovet i sør. I stedet kan strømmen som lages ved Belo Monte kunne brukes av nærliggende industri. Industri som ikke fantes før demningen ble bygget. Energikrevende bransjer som aluminimunsproduksjon har begynt å etablere seg i området. Og her er vi nordmenn faktisk involvert.

Selskapet Vale som driver med slik produksjon samarbeider tett med Hydro, faktisk eier de 22% av aksjene. Og ikke bare det: statens pensjonsfond har investert milliarder av kroner i Vale, og er også involvert i den generelle utbyggingen av Belo Monte.

7 En butikkeier som støttet Belo Monte med ikke gjør det lenger.

Jeg klarer ikke helt å ta det inn. I 2013 var Brasil den største mottakeren av norsk bistand. Nesten fire milliarder kroner gikk til regnskoglandet som betaling for redusert avskoging i Amazonas. Samtidig er vi med på å finansiere et prosjekt som vil bidra til å gjøre Amazonas til et industriområde?

10 Xikrin båt

I Belo Monte ble Marte vist et kart hvor andel avskoging var markert. Det så ganske trist ut , bortsett fra et lite grønt rektangel. Det grønne rektangelet rundt Xingú-elva er urfolksområde. Urfolket kaller Belo Monte den største trusselen mot deres kultur og levemåte. Utregninger viser også at avskogingen i regionen vil bli ti ganger så stor på grunn av Belo Monte og migrasjonen demningen skaper.

11 Xikrin maling

Der vi sitter i botanisk hage forstår vi etter hvert at benken vi sitter på er den mest populære attraksjonen for barnehagebarna som er på utflukt, og vi flytter oss til en roligere plen lenger inne i parken. Marte forteller om Maini. En ung jente som har fått hele livet sitt snudd på hodet takket vært Belo Monte. Hun og familien ønsket ikke å flytte fra landsbyen sin, men de fikk til slutt intet valgt. De ble nødt til å flytte fra hjemmet sitt uten noen form for kompensasjon. I dag bor hun og søsteren i huset til organisasjonen Xingu Vivo; «Leve Xingu-elva», som Marte var og besøkte. Maini jobber mot Belo Monte sammen med Antonia, som driver organisasjonen.

3 Maini

Antonia virker som en skikkelig sterk kvinne. For henne er bildet svart-hvitt. Hun er opptatt av hva som er rett og galt, og for henne er Belo Monte er galt. Hun vil at barnebarna hennes skal vokse opp på en klode hvor regnskogen ennå er inntakt. Hun vil ikke ofre zebra-fisken for å få strøm.

2 Antónia

Jeg spør Marte om klimasamvittigheten. Det er en flere som skriver til  grønnejenter og forteller om hvordan de sliter med dårlig samvittighet. De vil være en del av samfunnet, men føler at de ikke kan gjøre det på en måte som ikke går utover miljøet. De vil leve, men ikke forbruke på den måten som er forventet. – Ikke bli trist, bli sint, sier Marte. Bli sint på de som gjør urett. Antonia blir ikke trist. Hun blir skikkelig sinna!

2 Antonia på møtet

Antonia og Maina ser hver dag hvordan Belo Monte utvikler seg, hvordan byggingen fortsetter og en evigvarende rettsak ikke får noen konklusjon. Likevel gir de ikke opp, men tar hvert lille skritt som en seier. De protesterer, holder møter, skriver brev, undertegner opprop. Dårlig samvittighet og tristhet er følelser som passiviserer oss. Der vi sitter i botaniske hage kjenner både jeg og Marte at vi burde bli litt sintere.

På Tøyen prøver vi å gjenskape alle regnskogens vidundere. Vi lager små drivhus for å kunne dyrke spennede , fremmede arter vi ellers ikke kunne grodd i Norge. Når demningen ved Belo Monte står ferdig vil det etter planen være verdens tredje største demning. Den vil kunne genere enorme mengder energi og profitt, men dessverre kunne føre til minst like stor grad av lidelse for dyr, planter og mennesker. Mindre målbar i pengeverdi, men uvurderlig for Maini, Antonia, Marte og meg – og deg.

 

bilde 1-3

Hvis du vil lese mer detaljert om Belo Monte kan du lese Martes artikkel her http://fivas.org/sider/tekst.asp?side=658

Eller: http://www.xmag.no/id/1674

Alle de fine bildene er tatt av Marte Skaraa

Leave a Reply