Månedens grønne gutt – juni

markus_hovedMarkus Brun Hustad startet med kjemikaler i et laboratorium og endte med grønne, økologiske fingre.

– Nå er jeg endelig ferdig med det årstudiet i økologisk landbruk, da, sier han stolt og slurper i seg litt kaffe.

Jeg møter månedens grønne gutt på en lun kafé der vi må vente på at sommerregnet skal gi seg for kvelden.
– Så gøy å bli kåret til månedens grønne gutt! Takk! Jeg har faktisk litt fri denne uka, så klart vi kan møtes, sier han da jeg spør om et intervju.

Vanligvis er det nesten umulig å avtale noe med Markus på grunn av jobb, studier og verv.

Øko-venn
Markus er et kjent fjes for mange som jobber med økologisk matproduksjon og formidling av det glade budskap om å dyrke på naturens premisser. Han er ansatt i Norsk Bonde- og Småbrukarlag som prosjektleder for klimaprosjektet: “Fra kunnskap til handling”, og sitter i koordineringsgruppa til ØkoUka. Han har også flere verv utenom mat og økologi-verdenen. Dessuten er han en med-blogger på bloggen “Om jordbruk og klima”.

Han startet som lærling på et laboratorium og drev med kjemikalietoksikologi. Men etter to år der han undersøkte hva som skjedde med rotters reproduktive evner etter at de ble utsatt for blant annet sprøytemidler, skjønte han at han måtte til Ås.

– Jeg fikk inngående kunnskap om rottetestikler, da, ler han.

Men også i hvilke giftstoffer som ble sprøytet på maten vi spiste. Det verste var at dette var stoffer som var forbudt i Norge, men ble brukt i land i Sør. Han måtte studere miljø- og utvikling, og visste at det måtte bli på den gamle landbrukshøyskolen.

Bærekraftig norsk jordbruk
Drømmen var å jobbe med landbruksprosjekter i utviklingsland. Men etter mange besøk i felten da han tok bachelor på Ås, skjønte han at bønder i utviklingsland ikke trengte noen som kom og fortalte dem hvordan de skulle dyrke.
– Jeg mener vi heller skal ta vare på kompetansen som finnes der og jobbe for et bærekraftig jordbruk her hjemme, sier han.

Grønne jenter, månedenes grønne gutt, klimagutt, økologisk jordbruk, Herligheten, klima, miljø,
Markus er egentlig en cafe latte-drikkende bygutt, men tre år på Ås gjør deg til en gårdsgutt, sier han.

I jobben for Småbrukarlaget har han snakket med mange klimaengasjerte norske bønder, og sjelden møtt på skepsis om at klimaendringene ikke er reelle.

– Nå handler det mye om tilpasning fordi variasjoner i klimaet er kommet for å bli. Norske bønder er jo vant til at det er så store klimatiske forskjeller fra region til region, men det som er vanskelig nå er at de ikke har noe forutsigbarhet, sier han.

Han gir fort flere eksempler på uforutsigbarheten som skyldes klimaendringer; rekordtørke, rekordnedbør, rekord-tidlig start på dyrkesesongen, rekord-sen start på dyrkesesongen. Når alt dette skjer i løpet av en fem års periode betyr det at en bonde ikke klarer å overleve lenge uten avlinger.

– Vi blir mer sårbare og det blir vanskeligere å forsyne landets innbyggere med mat dyrket her hjemme. Derfor er det viktig at Norge dyrker på naturens premisser, og fortsetter med beitebruk og varierte bruksstørrelser i landbruket over hele landet. I en tid da maten på verdensmarkedet er en minkende ressurs, er det viktig å sørge for at Norge tar så lite som mulig av andres mat. Derfor er det også solidarisk å utnytte de arealene som Norge har til å produsere mat.

Positiv oppmuntring
Men vil han anbefale alle å bare spise økologisk, da?

– Vi har ennå et godt landbruk i Norge, og norsk landbruk har ikke noe å skamme seg over. Spiser man økologisk, viser man sin støtte til en spydspiss i norsk matproduksjon. Ellers vil jeg anbefale at man spiser det som er tilgjengelig fra Norge når det er tilgjengelig. Tenk sesongbasert norsk mat, og oppsøk alternative salgskanaler som bondens marked, bondens butikk og andelsgårder, sier han.

markus_edit Markus Brun Hustad, grønn gutt, grønne jenter, økologisk jordbruk,  Herligheten, markjordbær, jordbær, økologisk,

Markus synes at folk generelt er mer engasjert i mat, klima og produksjon enn før.

– Jeg synes det er bedre å oppmuntre venner som tilfeldigvis nevner mat og produksjon til videre engasjement enn å presse dem til å endre seg. Mat og matvaner er så personlig, så jeg inviterer heller til en veggismiddag uten å nevne at det blir veggis i forkant.

Dyrke- og matglede midt i byen
Regnet og de mørke skyene forsvinner, og vi beveger oss nedover mot vannet. Markus er gira på å se hva som har skjedd siden forrige gang han var innom Herligheten parsellkollektiv. Han og en gruppe dyrkeglade venner er på sin tredje sesong, og han forteller ivrig om alt de har spist fra sin egen jord.

I Herligheten går vi først innom Grønne Jenters parsell der jeg hviner av glede over å kunne dra ut store reddiker, og stirrer lenge på en ennå grønn tomat. Vi vanner, og Markus gir tips og råd til hvordan vi skal få mest mulig glede ut av vårt grønne fingre-prosjekt.

– Jeg lurer på hvordan det har gått med hvitløkene, altså. Jeg håper de har delt seg, sier han mens vi rusler mellom de mange kassene.

Det er enkelt å kjenne igjen Markus sin parsell. Han og vennene har en gerilja-tilnærming til planting. Der andre parseller har rette rader med salat, erter, jordskokk og urter, er deres en herlig blanding av alle planter de liker og som de vil teste ut. Derfor entusiasmen over hvitløken tidligere: de puttet ett og ett fedd med hvitløk i jorda forrige høst, og krysser fingrene for at de nå har grodd seg store og blitt til én hvitløk med mange fedd.

– Åj, her er det noe! Ja, den har delt seg!

Mens jeg står og beundrer den to meter høye valurten, kaster Markus seg ned og graver med bare hendene. Han graver og graver, og finner hvitløker i fleng.

markus2_edit

– Nå er jeg så glad! Jeg må jo hjem og lage noe med hvitløk nå, smiler han.

Vi vanner og smaker litt på sukkererter, stemorsblomster og jordbær fra kassene deres. Herligheten bader i kveldssola når jeg og Markus rusler ut med hvitløk i hendene.

markus_5 økologisk jordbruk, Markus Brun Hustad, jordbær, dyrke selv, urban dyrking, Herligheten, parsell

Teksten er skrevet av Zlata.

2 thoughts on “Månedens grønne gutt – juni

Leave a Reply