Den store russlandsreisen

bilde-6

Endelig var det tid for sommerens store eventyr. Ti over sju mandag morgen ringte Bring-mannen. Er dere hjemme? Visumet vårt var endelig ankommet, og vi kunne ta turen ned på Oslo S for å sette oss på toget til Stockholm.

Sommerferieplanen vår har utviklet seg gjennom et års tid fra å omhandle Sibir til å involvere WOOFING (World Wide Oppurtunities on Organic Farms). På et tidspunkt ville vi på rainbow gathering i Hviterussland. Til slutt har planene på nærmest magisk vis transformert seg til å i hovedsak bli et besøk hos Natur & Ungdoms sommerleir med sine russiske partnerorganisasjoner i Arkhangelsk og Murmansk. Les mer om NUs russlandsprosjekt her.

Vi skal reise med Natur & Ungdoms fantastiske Russlandsteam; Dagny og Oscar, og besøke organisasjonenen Aetas og PiM.

dagny

De ser ganske kule ut, og vi gleder oss til å bli bedre kjent med dem. I tillegg er de oppegående folk som gjør en skikkelig viktig jobb. Russlands miljøutfordringer blir en del av Norges miljøutfordringer. Et eksempel er konsekvensene av utslipp fra nikkelproduksjon i byen Nikel, bare 8 kilometer fra grensa til Norge. Hvert år slipper smelteverket i Nikel og verket i nabobyen Zapoljarnij ut anslagsvis 100.000 tonn svoveldioksid og tungmetaller. En gang var det skog rundt Nikel, denne er i dag forsvunnet. Hele nordsiden av byen ser ut som en krigssone, sier Oscar i et intervju med Finnmarkingen. Denne forurensningen sprer seg til Norge gjennom lufta. I juni ble det målt rekordhøye konsentrasjoner av utslipp.

Russlandsteamet mener at Norge fremdeles burdes møtes på ministernivå i miljøsaker, på tross av krisen i Ukraina. At ikke et så viktig felt som miljøpolitikk blir ofret på storpolitikkens alter.

Før vi skal møte disse bra menneskene, skal vi reise langs land og vann. Andrea bestemte seg for ikke benytte seg av fly mer i 2012,og har ingen planer om å begynne med det igjen. Marlene er helt med på ideen, og vil gjerne lever mer i ideenes verden.

Reiseruta vår lyder slik

2.juli: Oslo – Stockholm (tog)

2.juli: Stockholm – Helsinki (båt)

5.juli: Helsinki – St. Petersburg (båt)

9.juli: St. Petersburg – Arkhangelsk (tog)

13.juli: Tog til datcha

16.juli: Arkhangelsk – Murmansk (tog)

23.juli: Murmansk – Kirkenes (buss)

24.juli: Kirkenes – Tromso (båt)

Hvordan vi skal komme oss hjem igjen fra Tromsø vet vi ikke helt enda. Er det noen som skal kjøre? Noen vi kan bo hos på veien? Det hadde vært veldig gøy hvis noen leste det her og kunne hjelpe oss. Vi tar også imot eventuelle utfordringer med åpne armer, som å sykle eller haike.

Toget til Stockholm var forste skritt på reisen vår.

20140704-223030-81030851.jpg

Det gikk superraskt! Bare seks timer senere var vi på Stockholm sentralstasjon. Stoppet i Stockholm ble dessverre lidelig kort. Vi rakk å spise en salmiakk-is i ventetiden før vi tøffet til Helsinki med tøffe viking-line.

bilde 2

Videre gikk turen med båt til Helsinki. Det første som møtte oss på kaia var to fulle finner som gaula GIRLS, WHERES IS THE BAR? De hadde på seg matchende matroshatter, og hadde den samme sjogangen. Vi ble litt redde for at vi måtte dele lugar med noen slike. Derav smilet til Marlene da vi fant ut at vi hadde lugaren helt for oss selv.

bilde 3

Ute på dekk skinte sola, og det var perfekt vær for den å ta et litt vanskelig farvel med Stockholm, som vi dessverre fikk altfor liten tid i. Anbefaler alle en ordentlig stopp i den byen. Vi var allerede i Helsinki i våre hoder.

bilde 4

bilde 5

Si gjerne ifra hvis noe vil ta en kopp kaffe på reisen!

Bildet av Dagny og Oscar er tatt av Nikolai Belugin.

2 thoughts on “Den store russlandsreisen

Leave a Reply