Grønne jenter oppsummerer Månefestivalen

Marte 3 Månefesitvalen, Katzenjammer, musikk, jenteband, grønne jenter, økologi, miljø

Johanne, Marte, Zlata, Malin og Miriam oppsummerer Månefestivalen. Festivalen med summende bier, miljøeventyr, hiphopscene, Patti Smiths “the future is now” og “det årner sæ”-holdning.

Oppsummering Johanne, grønne jenter, Månefestivalen, økologisk, miljø veganburger

Johanne stod på stand og fortalte miljøeventyr fra scenen på torget.

Hva likte du best med Månefestivalen?

Jeg var veldig spent på hvordan det skulle fungere med et miljøeventyr på torget, mest fordi jeg aldri har fortalt eventyr for et større publikum før. Jeg hadde fått låne et sant eventyr av min gode venninne Marte Rostvåg Ulltveit Moe som jobber med å samle inn miljøeventyrer. Fortellingen om «Mannen som ikke ville bli rik» tror jeg fungerte godt. Jeg fikk i hvert fall gode tilbakemeldinger. Hele stemningen i gamlebyen i Fredrikstad var det jeg likte best. Litt sånn fristed, og mange kule initiativer. Det minnet meg litt om India, mange av de samme tingene kunne blitt solgt på markedene i Goa. Og det hele var toppet med en god dæsj røkelse.

Hva var din største konsertopplevelse?

Mari Boine synes jeg var helt fantastisk. Musikken hennes minner meg om naturen og værets krefter. Den flotte dama i steikende sol og musikken som trollbandt hele publikum. Det er viktig at nordmenn også blir kjent med den delen av vår felles kulturarv og at det ikke er noe som «de der oppe i Nord» hører på. Ble spesielt glad når hun avsluttet hele konserten med en joik. Bra dame og fantastisk stemningsfull musikk.

Hvilket miljøtiltak liker du med Månefestivalen?

Jeg synes festivalen er spesielt god på øko-, lokalprodusert-, vegetarmat til festivalpublikummet. Det er bra at folk kan prøve litt forskjellig mat. Jeg likte spesielt godt veganburgeren Comida Viva som jeg spiste fredag kveld. Jeg var den siste kunden på restauranten. Fra taket på teltet hang det rekker med lyspærer. Det var svalt etter en veldig varm dag (35+ midt på dagen). De som jobbet der ryddet og feiret at det hadde vært en bra dag. Det virket som de koste seg skikkelig med å jobbe der, selv om de var slitne etter en lang dag. Og burgeren smakte fantastisk. Det er kult at Månefestivalen viser frem gode lokale matinitiativ.

Månefestivalen, Katzenjamer, grønne jenter, miljø. festival, festivalsommer,

Marte har stått på stand og organisert Grønne jenters deltakelse på festivalen.

Hva likte du best med Månefestivalen?

Stemningen! Utrolig mye hyggelige folk, masse bra konserter og gamlebyen er en utrolig idyllisk festivalbeliggenhet! Det var skikkelig stas å være på Østen på Månen, en hiphopscene som ligger helt nede ved Glomma. Der rundet vi av kvelden med pizza og øl i en digg sofa mens Skranglebein stod på scenen med flere andre lokale artister.

Hva var din største konsertopplevelse?

Den største konsertopplevelsen var da Anne Grete Preus sang Månens Elev på fredag. Digger dama, og det var en helt spesiell stemning under den låta. Patti Smith og Katzenjammer var også fantastisk; skikkelig energibomber av noen artister, og vanvittig dyktige.

Hvilket miljøtiltak liker du med Månefestivalen?

Jeg synes det er utrolig kult med Månens fokus på økologisk og kortreist mat. Og så er jeg imponert over alt arbeidet som er lagt ned på dekor; blant annet med økologisk dyrkede blomster og urter fra et drivhus i nærheten. Alt virker veldig gjennomført, og har bidratt til en varm og avslappet festivalstemning

Månefestivalen, grønne tiltak, patti smith, pantebod. grønne jenter, festivalsommer

Zlata har stått på stand.

Hva likte du best med Månefestivalen?

Det er jo vanskelig å velge mellom så mange bra ting. Det er jo en nydelig stemning i gamlebyen med alle bodene, og selve festivalområdet er jo unikt. Jeg synes det er utrolig bra at festivalen satser på både festivalområdet og området utenfor. Da kan alle være en del av festivalen, selv om de ikke er så fan av musikken.  Ellers likte jeg veldig godt holdningen til alle de frivillige, de var veldig hjelpsomme og hadde alltid en: «Det årner sæ» på lur.

Hva var din største konsertopplevelse?

Patti Smith var enormt bra! Jeg har ikke hørt masse på henne tidligere, og ble helt slått i bakken over energien på scenen, stemmen og kontrollen hun hadde over publikum. Jeg likte at hun avsluttet med å be alle om å ta vare på planeten for fremtidige generasjoners skyld, at det er folket som har makta og avsluttet det med: The future is now!

Hvilket miljøtiltak liker du med Månefestivalen?

Panteordningen var knallbra, kjempegøy å se alle barna løpe rundt og samle glass i store stabler. Ellers likte jeg den gode økologiske maten de serverte. Dessuten, veldig fint med bie – og humlevennlige blomster overalt. Det ble mye surring i gamlebyen.

Oppsummering Malin, lek, festival, musikk, grønne jenter, månefestivalen

Malin stod litt på stand, men måtte ta en tidligere avslutning enn planlagt. 

Hva likte du best med Månefestivalen?

Jeg fikk jo ikke med meg så mye av festivalen, siden jeg ble sendt hjem av legen med feber og penicillin i lomma. Det beste må være at det bare er kvinnelige artister. Bortsett fra det elsket jeg den deilige hagen, hvor jeg fikk være litt bajas i epletrærne selv med feber.

Hva var din største konsertopplevelse?

Jeg fikk bare med meg Mari Boine og Lucky Malace. Sett begge to før, og de imponerer hver gang.

Hvilket miljøtiltak liker du med Månefestivalen?

Bytteboden for klær er kanskje det jeg liker best. Jeg liker også at de har en helhetlig plan for miljøarbeidet, og at de inviterer ulike aktører innenfor miljø til å vise seg frem.

Oppsummering Miriam Fredrikstad, månefestivalen, grønne jenter, økologisk torg, musikkfestival, festivalsommer, jenteband

Miriam jobbet backstage på Månefestivaler med ansvar for noen av artistene. 

Hva likte du best med Månefestivalen?

Månefestivalen er bare helt fantastisk. Nå er det blitt en fargerik festival som “hele” byens befolkning samt tilreisende nyter og det gleder meg stort!

Hva var din største konsertopplevelse?

Patti Smith var min største konsertopplevelse. I tillegg til at hennes fremførelse av sangene treffer meg rett i hjertet, er dama helt rå. En gang sa hun som et statement: “Be enthusiastic!” og det gikk rett hjem her. Anne Grete Preus likte jeg også svært godt, samt Katzenjammer.

Hvilket miljøtiltak liker du med Månefestivalen?

Det økologiske torget er noe Månefestivalen kan være svært stolte av. Festivalens ildsjeler har til og med et eget Månegartneri hvor de dyrker alle blomstene som pynter opp den historiske rammen i Gamlebyen under festivalen. Helt supert!

One thought on “Grønne jenter oppsummerer Månefestivalen

Leave a Reply