Kashmirkarameller & geitost på Håøya

20140621_170949

Kashmirgeiter som produserer både ost og karameller på en overgrodd øy nord for Drøbak? Dette var jeg bare nødt til å undersøke nærmere.

Fantastiske Kooperativet inviterte sine medlemmer til dagstur til Indre Oslofjords største, men nokså ukjente øy Håøya for å besøke et helt ferskt ysteri en varm lørdag i juni. Heldigvis er både øya og ysteriet åpent for alle – Kooperativmedlem eller ei – hele sommeren!

Sprengstoff, telting og sjeldne arter

Etter en times båttur fra Vippetangen med lokalrute 602 (koster ca 40 kr hver vei, hvis man har Ruterkort for sone 1 i Oslo), ankom vi Håøya. Øya har visst mange sjeldne planter, etter at skip lastet av sand på øya før de skulle inn i sundet. I sanda gjemte det seg masse spennende frø fra hele verden som har fått gro uforstyrret i mange tiår.

Øya har en nokså fascinerende historie, kunne geitebonden Helge Haugen fortelle. Sam Eyde, mannen bak blant annet Norsk Hydro, dannet A/S Haaøen Fabriker under første verdenskrig for å produsere sprengstoff. Det var visstnok vanskelig å få tak i arbeidskraft på grunn av høykonjukturer, og politiet i Christiania løste problemet ved å bruke prostituerte, uteliggere og kvinner fra landsfengslet som arbeidskraft. Ganske oppsiktsvekkende greier!

Senere har øya vært et poplært ferieparadis for familier og festglade ungdommer, men de siste årene har mye av øya stått ubrukt store deler av året. Dermed har vegetasjon tatt over mesteparten av øya, og flått har blitt et utbredt problem. Dette ville de tre ildsjelene som utgjør Håøya Naturversted gjøre noe med.

2 meg og lise
Meieriteknolog Lise Brunborg (t.h.) viser stolt fram den ferske geitosten sin i det sjarmerende lokalet som brukes til både ysteri og kafé på dagtid.

Ost og kulturlandskap 

I vår tok nemlig meieriteknologien Lise Brunborg, geitebonden Helge Haugen og kokken Yngve Strøm Tingstad med seg rundt 100 geiter til øya for å yste geiteost. Geitene gresser på øya, og bidrar dermed til å redusere flåttbestanden ved å holde vegetasjonen nede. Trioen håper at prosjektet vil inspirere andre til å starte opp nye initiativer på øya som kan bidra til et attraktivt og levende lokalmiljø på sikt.

Uten strøm, innlagt vann eller andre moderne hjelpemidler, er det hardt arbeid å skulle produsere ost helt fra scratch. Det er nemlig strenge regler for hygiene under ysting. Men dette har Lise full kontroll på.

Håøya har mye å by på for sånne som meg som liker å gå på oppdagelsesferd. Etter en liten spasertur forbi geitene, inn i skogen og over en blomstereng, fant vi plusetlig en helt super strand – helt øde. Fikk litt Robinson Crusoe følelse.

 

3 hav håøya
En av de fantastiske strendene på øya

På vei tilbake til kaféen, lusket vi rundt i skogen på jakt etter markjordbær og bringebær langs veien. Skikkelig smak av norsk sommer!

 

2 magisk skog håøya
På oppdagelsesferd i skogen

Kashmirgeitene til Helge får gresse innenfor et stort inngjerdet område midt på øya. I tillegg til ost, brukes mysen fra osteproduksjonen til å lage karameller (vantittig gode!) og til væske i brødbaking. Nam! Anbefaler på det sterkeste å ta en tur innom den dagåpne kaféen hvor du kan få tak i alle disse herlighetene.

 

2 karamell og geit
Kashmirgeiter og kashmirkarameller.

Er du i tillegg glad i skog, blomster og spennende vekster, kan jeg garantere at du vil kose deg på Håøya!

 

20140621_143332
Også blåklokkene trives godt på Håøya

 

Hele sommeren igjennom har frivillige hjulpet til med melking, vasking, ysting og andre praktiske oppgaver på Håøya Naturverksted. Ønsker du å få et unikt innblikk i osteproduksjon på gamlemåten? Ta kontakt på post@naturverkstedet.no eller 955 56 586. All hjelp blir tatt imot med stor takknemlighet!

For mer praktisk informasjon om Håøya, se Bymiljøetaten sin side.

Leave a Reply