Stygge grønnsaker

styggegrønnsaker matsvinn, økologisk, kaste mindre mat, kjøpe stygge grønnsaker, grønne jenter, mat

 

Tenk så absurd denne overskriften lyder: french supermarked sells ugly fruits and vegetables. Hva er en stygg grønnsak egentlig? Og hvorfor er det så spektakulært at en stygg grønnsak blir spist og ikke kastet?

Bare i Europa kastes det årlig 89 millioner tonn mat. Store deler blir kastet på grunn av kravene butikkene og forbrukerne setter til varene de ønsker å kjøpe.  EU har sine reguleringer for hva slags fasong og størrelse visse typer frukt og grønnsaker skal ha. I 2009 ble imidlertid mange av disse reguleringene opphevet. Det ble et gledelig gjensyn med krokete gulrøtter og bøyde agurker, eller ble det egentlig det?

Når var sist du valgte den bøyde agurken fremfor den rette?

EU har utropt 2014 til året hvor det skal kjempes mot matavfall og produksjonssvinn. Frankrikes tredje største supermarkedkjede har initiert en kampanje for å sette fokus på dette. De vil gjøre den styggeste gulroten i kassa, til den mest populære grønnsaken som alle vil ha en bit av. I sin kampanje kjøper de opp frukt og grønt som ellers hadde blitt kastet, og tilbyr de til tretti prosent av vanlig pris.

Enkelte har kalt dette nok et salgstriks. Det er klart at butikkjeden får mye oppmerksomhet og goodwill for en slik kampanje. Filmen kan nesten gi inntrykk av at EUs reguleringer er tilstede i større grad enn sant er, for også frukt og grønt som ikke lenger reguleres av EU er en del kampanjen. Likevel kan kampanjen hjelpe oss å forstå at det ikke er fruktens utseende som bestemmer hvor bra den er for oss eller verden, i et klimaperspektiv. Den stygge frukten demystifiseres. Forhåpentligvis fortsetter kampanjen over tid, slik at de upopulære grønnsakene kan bli en naturlig del av supermarkedets utvalg.

For selv om supermarkedkjeden tar inn frukt og grønnnsaker som ellers ville blitt kastet som en del av kampanjen, selges disse fremdeles adskilt fra “normale” varer; med en egen merkelapp og lavere pris. De er annenklassevare. Vi venter forsatt på den dagen hvor vi kan gå i en matbutikk hvor ingen tjener penger på å selektere mat for oss, og de knudrete fruktene får ligge side om side med de glatte, uten at noen rynker på nesa av det. Kooperativet Fruta Feia – stygg frukt, tar det hakket videre. Kooperativet ble opprettet for at forbrukere skal kunne handle den stygge frukten direkte fra bonden. Prosjektet oppstod i Lisboa for et halvt års tid siden. Fruta Feia kjøper opp frukt og grønnsaker som ikke møter EUs retningslinjer eller supermarkedenes krav. Fordi produktene ikke merkes eller pakkes trenger de ikke følge EUs reglement. Og i et land med over 15% arbeidsledighet er det mange som synes det er viktigere å ha en bøyd agurk enn ingen agurk i det hele tatt.

Billigere mat er ikke den eneste grunnen til at over tusen mennesker står i kø for å kunne få mat fra dette kooperativet. Fruta Feia tilbyr lokalprodusert mat fra sesongen, og det smaker herlig. José Manuel Santos, en spinatbonde intervjuet av The New York Times, anslår at han hadde måttet kaste rundt halvparten av avlingen sin, hvis det ikke var for organisasjonen. Vi har fått det for oss at at spinaten absolutt må være grønn. Ifølge den portugisiske bonden er de gulfargede bladene minst like digge.

I dag er det ofte våre egne reguleringer som gjelder når vi skal handle frukt og grønt. Disse påvirker igjen hvilke varer grossistene vil ta inn for salg. De tror ikke på at du og jeg kommer til å velge den knudrete auberginen. Vi har blitt vant til at frukten og grønnsakene vi kjøper ser perfekt ut. Eplene er finpussa med voks og sitronene skinner gult og uten skurver. Det er klart vi skygger unna gulrøttene med kråketær. Vi tenker at en vakker frukt er velsmakende og sunn, den stygge aspargesen lar vi ligge igjen. Det er rett og slett noe som ligner grønnsaksdiskriminering.

Vi fryder oss over den stygge fruktens revansj. Med oss på feiringen er bonden som får litt bedre betalt, forbrukeren som får billigere mat og avfallsetaten som slipper å håndtere mat som om det var søppel.

2 thoughts on “Stygge grønnsaker

Leave a Reply