I vintage på Øya!

Reprise og øya, Grønne jenter, øya, oslo, gamelbyebyen, tøyen, oslo øst, vintage klær, mote

På Øya, festivalen som setter sin ære i god miljøpolitikk, må festivalmoten selvfølgelig være grønn! Zlata og Lan skaffa seg årets Øya-outfit fra gamlebyens vintageperle, nemlig bittelille Reprise i Schweigaardsgate.

Øyafestialen er festivalsesongens ubestridte høydepunkt og som de hiphophodene de er hadde Zlata, Siri og Lan selvfølgelig sikra seg torsdagspass. Siden Øya flytta til Middelalderparken, har festivalen dratt Oslofolket østover. Når festivalen i år flytta opp til Tøyen, manifesterer den seg på østkanten – dermed så vi en mulighet til å slå to fluer i en smekk: å vise fram en av østkantens desiderte fineste vintagebutikker og samtidig få eksperthjelp til  å sette sammen noen freshe antrekk til årets festival.

Zlata, Lan og Siri i sykkelteltet på Øya. grønne jenter, vintage, mote, bærekraftig mote, øya, musikk, oslo, gamlebyen, oslo øst
Zlata, Lan og Siri i sykkelteltet på Øya.

Zlata og Lan (Siri fikk ikke tid) dro innom Reprise mandag ettermiddag. Butikkeier Anett åpnet dørene spesielt for oss og hjalp oss med å foreslå fine antrekk og kombinasjoner. Her var det mange mulige valg. Av de mange skattene som finnes i butikken, fra autentiske 80-tallsskinnjakker til diskodrakter fra 70-tallet, sukkersøte håndlagde italienske sko, typete og glamorøse solbriller, eller kule snekkershorts, er det tydelig at Anett er en av de som har en egen teft for vintage. Du vet, den som kan gå gjennom et utplukket loppemarked og finne de skattene som ingen andre så, eller som kan sette sammen et superkult antrekk fra et labert kostymelager. Etter å ha vært inn og ut av butikken i flere år, vet vi at dama har smak og sans for kvalitet og gode materialer.

Den bittelille vintagebutikken Reprise ligger i Schwegaardsgate i Gamlebyen. Anett Eggan Laskermoen (t.v.) åpnet butikken i 2006.
Den bittelille vintagebutikken Reprise ligger i Schwegaardsgate i Gamlebyen. Anett Eggan Laskermoen (t.v.) åpnet butikken i 2006.

– Det aller fineste er å komme over de store skattene. Selv er jeg veldig fan av det skandinaviske. Det er noe stramt og ujålete over det. Dermed må plaggene brukes på en bestemt måte. Du må være noe i deg selv for å gjøre plagget. Gjennom enkeltheten, synes mennesket bedre, forklarer Anett.

Zlata likte kjolen så godt at hun likegodt kjøpte den!
Zlata likte kjolen så godt at hun likegodt kjøpte den!

Hun forteller at de virkelige skattene, som for eksempel en ullkep, ofte blir liggende alt for lenge før noen får øynene opp for dem.

– Noen ganger ser man faktisk ikke hvilke plagg som er ekte skatter før den rette personen prøver dem på. Dessuten kan jeg fort bli knyttet til enkelte plagg som jeg synes er virkelig fine – og da er det viktig for meg at de får en eier som har sett seg det ut selv og som virkelig liker det, forteller Anett mens hun finner fram ulike plagg og tilbehør som vi får prøve.

Etter litt om og men gikk Lan for en leopardmønstret magetopp (iiik, første gang med magetopp siden 90-tallet), grå tøysko, 80-talls swetshirt og catwomansolbriller og Zlata for en kaffebønnemønstret linkjole og klassiske briller. I tillegg fant Lan verdens fineste høstveske i deilig sjøgrønt ullstoff og Zlata en nydelig silketopp. Der var alt klart for et heftig torsdagsprogram med blant annet Yoguttene, Conor Oberst, Jungle, Kaveh, Janelle Monae, Future og selvfølgelig Outcast!

Zlata og Lan på Øya i klær fra Reprise. Zlata: Hvit kjole med mønster: 350, Klassiske brune solbriller: 150. Lan: Leopardmagetopp 75, Grå tøysko: 275, Hvit veske: 150, Catwomansolbriller: 150.
Zlata og Lan på Øya i klær fra Reprise. Zlata: Hvit kjole med mønster: 350, Klassiske brune solbriller: 150. Lan: Leopardmagetopp 75, Grå tøysko: 275, Hvit veske: 150, Catwomansolbriller: 150.

Reprise har masse sjarm og et imponerende antall vintageskatter i det lille butikklokalet. Både filmfolk og artister har oppdaget denne skatten av en vintagebutikk for lenge siden. Anett stiller alltid opp når noen spør om hjelp, men til tross for dette, har det ikke alltid har vært så enkelt å få sjappa til å gå rundt. Siden Reprise åpnet i 2006 har Anett sjonglert flere jobber for å få endene til å møtes. For tiden jobber hun blant annet som vaktmester i blokka hun bor i på Galgeberg, tidligere har hun både vært trikkefører, jobbet på vinmonopolet og hatt ulike styreverv.

Diverse skatter fra Reprise. F.v.: hvit sweatshirt: 250, Norrøna rumpetaske: 100, mønstret shorts (høy i livet): 200. Leopardtopp: 75, diverse solbriller 150, hvit veske: 150.
Diverse skatter fra Reprise. F.v.: hvit sweatshirt: 250, Norrøna rumpetaske: 100, mønstret shorts (høy i livet): 200. Leopardtopp: 75, diverse solbriller 150, hvit veske: 150.

– Jeg har aldri vært så blakk i hele mitt liv som siden jeg startet Reprise. Jeg elsker butikken, men den betaler ikke akkurat regningene. Veldig mange av vennene mine forstår ikke idealismen i det – at jeg velger bort utenlandsferier og god økonomi for å gjøre det jeg brenner for. Men med Reprise føler jeg at jeg lever mer i takt med den personen jeg er – og dessuten er jeg opptatt av å skape en god stemning i Gamlebyen, forteller Anett.

Blå og gulmønstra sko: 450. Sjøgrønn strikkaveske: 250 (begge kjøpt på Reprise).
Blå og gulmønstra sko: 450. Sjøgrønn strikkaveske: 250 (begge kjøpt på Reprise).

Og Reprise har kanskje vært med på å løfte standarden i Schweigaardsgate, som de siste årene har gått fra å være en litt dodgy gate i utkanten av Grønland, til å få et knippe flere koselige kafeer (som ”Vårt daglige brød”), et bittelite kunstnerdrevet galleri og nå også en Stockflets rett over veien fra butikken. Som Øya, kryper sentrum opp i Gamlebyen og mot østkanten, og er du i nabolaget kan du jo også ta deg turen til Reprise – eller følg @repriseoslo på instagram.

Flere Repriseklær: Hot sommerkjole: 150, Catwomansolbriller: 150, Stram turkis ulljakke: 450, nydelige italienske strikkasko: 450. (fra Lans klesskap).
Flere Repriseklær: Hot sommerkjole: 150, Catwomansolbriller: 150, Stram turkis ulljakke: 450, nydelige italienske strikkasko: 450. (fra Lans klesskap).

grønne jenter på øya

2 thoughts on “I vintage på Øya!

Leave a Reply