Til seters i Romania, ordet autentisk får en mening

_MG_8190 Romania, reistips, Europa, fjelltur, grønne jenter
Det er en junidag i Romania. Vanligvis ligger temperaturen på over 25 grader. Men akkurat i disse dager er det regn, grått og kaldt. Jeg har pakket helt feil. På programmet for jenteturen til Brasov står det landsbytur med vandring i fjellet. Optimisten i meg sier at det ikke finnes dårlig vær, bare dårlig klær.

I nærmere 20 minutter har vi kjørt på en grusvei i retning nasjonalparken Piatra Craiului. Tåken ligger tett og vi kunne vært hvor som helst i verden. Men innimellom passerer vi et og annet hus på et tun. Den fasinerende arkitekturen og byggeteknikken som minner om våre egne gamle stavkirker vitner om at vi er på den rumenske landsbygda. Etter en god polentalunsj på det lille familiedrevne gjestehuset overbeviser vi guiden vår om at vi vil ut på tur selv om det regner konstant og tåken ligger tett. Jeg får lånt meg en knallgul regnfrakk og vi legger i vei.

_MG_8241
Vi bestemmer oss for å forandre planen og dermed utgår den fire timer lange gåturen fra landsby til landsby. I stedet blir det en lettere tur i motbakke og regn. Med kameraet sikret på magen under regntøyet og blikket rettet nedover går vi på. Det sier seg selv at ingen andre er ute og går tur i dette været, tenker jeg. Men det skal vise seg å være en sannhet med modifikasjoner. Vi runder en sving og brått ser vi godt over 200 sauer, fire gjeterhunder og et par gjetere, rett fremfor oss. De vandrer i et bedagelig tempo i åssiden. Snart er vi en del av flokken og guiden vår slår av en prat med en av gjeterne. Vi prøver å bygge opp tilliten hos hundene og aldri før har ordtaket om at du ikke vet hva som venter rundt neste sving, hatt en mer treffende betydning.

_MG_8189
Det hele føltes litt som tatt ut av et eventyr. Det var nærmest litt magisk. Tåken lå tett og regnet som omfavnet oss var det eneste som brøt stillheten. Den frodige skogen omkring gav en unik følelse av at vi vandret oppover en flott allé. Hele flokken, inkludert gjeterne så ut til å være i pakt med naturen.

Nysgjerrigheten min nådde nye høyder. Og mens vi sakket ned tempo for å følge vår nye flokk, så stilte jeg spørsmål i hytt og gevær. Snart fikk jeg vite at i Romania er det vanlig å sende sine sauer til seters i sommerhalvåret, og man betaler gjeterne per sau de passer. På slutten av sesongen får man også x antall kg ost tilbake per sau som har vært til seters.

_MG_8206

Gjeterhundene var av det ymse slaget, men det som forundret meg mest var hardplastrøret som hang i en kjetting rundt halsen på dem. Jeg fikk meg umulig til å tro at de hentet posten der oppe i fjellheimen. Det skulle rett og slett vise seg å være en beskyttelse for strupen om de ble angrepet. I Romania finnes det både ulv og bjørn, faktisk opp mot hele 60 % av Europas brunbjørn bestand. Allikevel følte jeg meg trygg.

Snart skilte vi lag med flokken. Vi tok en snarvei og ankom setra. Det var ingen som visste at vi kom. Standarden der var så basic at det hang fire kopper på veggen og like mange skjeer, samt et par gafler. En gammel radio stod på hylla. Vi ble ønsket velkommen inn til gjeterne som tok en pust i bakken rundt bålet. Det var som å være hundre år tilbake i tid. Ostene hang i tøystykker på veggen og ventet på å «tørke». Over bålet kunne det henges stor kar og all osteproduksjonen foregikk nettopp her. Det ble sagt at denne setra produserer nærmere fire tonn ost per sesong. Oster basert på både sau og kumelk. Vi fikk komme inn å se på lagringen. I store, dype trefat på nærmere en meter var det ost fylt til randen.

_MG_8207

Vi fikk lov til å ta bilder, og jeg tror nysgjerrigheten var gjensidig. Dette var mannfolk som hadde vært uten en vinternatt før. Faktisk så er en av de sammen med sauene konstant. De sover til og med på skift ute sammen med flokken for å beskytte dem mot rovdyr. Livet som gjeter er hardt. Takknemlig for å ha få sett noe så tradisjonsrikt og ekte som denne seteren, satt vi kursen tilbake mot sivilisasjonen igjen. Og for meg hadde ordet autentisk fått en ny mening.

_MG_8232

Dette blogginnlegget ble først publisert på Ethical Travel Portal sin hjemmeside: http://ethicaltravelportal.com/blog/autentisk-seter-romania

Foto: Miriam Andrea Jøms

One thought on “Til seters i Romania, ordet autentisk får en mening

Leave a Reply