Vår grønne drøm

IMG_0572 grønne jenter, hage, dyrking, tips, urba hagedyrking, grønsaker, økologisk

”Se så mye fint moder jord kan gi oss, Shanga!” pleide pappa å si mens vi trakk opp årets rødbeter i hagen. ”Kult! Pappa se her! Den har to bein!” Les  Shangaves gjesteblogg om gleden av hennes grønne sommerprosjekt.

Så lenge jeg kan huske har dyrking av grønnsaker vært et av høydepunktene på sommeren. Det som var en barndomshobby for pappa på Sri Lanka, fortsatte som en balkonghobby i leiligheten vi først bodde i, og deretter i en skikkelig grønnsakshage da vi flyttet inn i en enebolig for 14 år siden. Vi har pleid å dyrke masse forskjellige grønnsaker, og det er sjelden vi kjøper grønnsaker i butikken på sommeren. Vår grønne drøm av en hage har gitt mer enn nok av herlig frukt og grønt, ikke bare til oss, men også nok til å kunne være litt generøse og gi bort til familie og folk i nabolaget.

Pappas hobby smittet raskt over på meg og jeg ble veldig opptatt av denne ”moder jord” som han bablet så mye om. Jeg skjønte fort at moder jord kunne gi oss mye, men enda viktigere er det at vi gir noe tilbake: at vi pleier og tar vare på den. En måte å gjøre det på ble dyrkingen av vår Grønne Drøm.

I år tok jeg over hagearbeidet for pappa og har virkelig fått brukt mine grønne fingre. Selv om mine verste fiender, frøken kålmøll og alle larvebarna hennes, har tvunget frem krigerinnstinktet mitt, har det vært gøy å se at det funker, at det vokser, og gir meg blant annet en digg fersk salat til middagen gjennom hele sommeren (og høsten)!

hage3

hage1

Oppveksten med å kunne knaske på grønnsaker jeg hadde vært med å dyrke og plukke har gitt meg så utrolig mange fine og lærerike barndomsminner (deformerte grønnsaker var/er hvert fall alltid gøy!). Jeg vil uten tvil si at det har gjort bevisstheten om naturen til en naturlig del av meg og fått meg til å tenke mer på hvordan vi kan ta vare på den, ikke bare med dyrkingen, men også på andre måter. Det har også gjort meg mer nysgjerrig på hvor og hvordan maten vi putter i oss blir til.

Og jeg har tenkt mye på hvor bra det hadde vært for vår moder jord om alle som har mulighet kunne dyrket litt. For mer kortreist mat enn dette kommer man vel ikke til. I stedet for å kjøpe spinaten som har reist over land og strand, full av sprøytemidler og hvem-vet-hva, kan jeg i år selv plukke spinat, økologisk, usprøytet og giftfri, fra fire kasser i hagen (fra én pose med frø!!!!). Og tro meg, få ting slår gleden i å diske opp med en digg omelett med vårløk, tomat, spinat og persille akkompagnert med en enda diggere rødbetejuice på en sen sommermorgen, med grønnsaker hentet rett utenfor døren.

En annen grunn til at dyrking av egne grønnsaker er så bra er at man automatisk spiser mer frukt og grønt. Med tanke på at kjøttproduksjonen står for en stor del av klimagassutslippene, vil et kosthold med mer frukt, grønt og korn, og mindre kjøtt, være et enkelt og viktig klimavalg alle kan gjøre, synes jeg. Da er det lett å si som broren min (det blir ofte heftige diskusjoner hos oss): ”det hjelper ikke at bare jeg spiser mindre kjøtt”. Men det er akkurat det det gjør – det er de små bevisste valgene som er viktige! Jeg tenker at ”monkey see, monkey do” veldig ofte passer menneskeheten. Jo mer du selv er bevisst på det og tydelig viser at du tar miljøvennlige valg, så vil det smitte, flere vil gjøre det samme. Et godt eksempel er nabolaget vårt – de siste årene har flere og flere begynt å dyrke frukt og grønt i hagene sine. Og fantastisk er det når det blir et godt samarbeid ut av det når det gjelder vanning i ferien!

hage2

Shanga

De miljøvalgene vi tar i dag tar vil selvfølgelig påvirke barn av fremtiden. Tenk så flott det hadde vært å kunne videreføre kunnskap om hvordan vi kan ta mer vare på naturen, blant annet ved å lære barn av de kommende generasjoner å dyrke sin egen mat. Og man trenger ikke å gjøre det så komplisert. Jeg kan med trygghet si at dyrkingen i hagen vår aldri har vært veldig proft, men det trenger det heller ikke å være! Man må gjøre det enkelt og billig som økonomien, plassen og tiden tillater. Grønne jenter hadde tidligere i sommer et fint innlegg om dyrking. Ellers tenker jeg man må eksperimentere og prøve seg frem litt, det er jo det som er gøy!

Det har i år har det vært flott å se Oslos parsellhager bugne av grønt, og enda bedre er det at det er ventelister for å få seg et jordstykke. Det viser at flere og flere er interessert og bevisste på klimaet og maten vi spiser. Og kult er det når festivaler som for eksempel Øya også tar miljøansvar – i år finner du blant annet kasser med dyrkede grønnsaker på Muchløkka som publikum kan forsyne se av.

Jeg krysser fingrene for at denne interessen sprer seg og flere blir med grønnsaksdyrkebølgen. Skål for grønne valg!

Shangave Balendran er en 19 år gammel jente som for øyeblikket studerer medisin i Oslo. Driver med idrett, har altfor mye mark i rumpa og er som regel på farta. Bortsett fra på morgenen, da hun står opp ekstra tidlig bare for å nyte stillheten (og en altfor stor kopp te). Elsker naturen og reiser mye rundt for å oppleve så mye som mulig av den – gjerne noe som gir skikkelig kick! Og ikke minst opptatt av hvordan vi kan ta vare på den. Det siste året har hun blant annet jobbet med et prosjekt som heter Think Global med fokus på klima og helse. Ellers også glad i å sy egne klær, og har siden ung alder sydd om gamle klær/tekstiler til nye ting. 

Alle bildene er tatt av Shangave.

Leave a Reply