Kampen om multene

Kampen om multene, multer, grønne jenter, høste av naturen,

Som halvt finnmarking er et par turer til Finnmark i året obligatorisk. Det legges ofte inn etter vær og sesong. Denne gangen – multebærsesongen. Her er fortellingen om meg på multebærtur på Sennalandet.


Allerede i bilen på vei fra flyplassen forteller pappa at han og onkel har vært oppe og plukket multer på Sennalandet. De hadde vært oppe en rask tur etter jobb og saumfart myrene. De har lagt igjen et området som vi kan plukke når vi kom opp, gitt at ingen har funnet det før oss. Så vi skal opp å «hente» noen multer som pappa sier.

Vi pakker sekken og er avgårde allerde morgenen etter. Vi skal plukke multer og fiske ørret. Deilig tenkte jeg: «endelig fri fra jobb og stress i Oslo». Nå kan jeg slappe av. Så feil tok jeg. Det starter allerede på parkeringsplassen til Stabbursdalen nasjonalpark, pappa flakker med blikket, parkeringsplassen er full. I løpet av hans lange liv her oppe i nord kan han ikke erindre at parkeringsplassen har vært full før. Her må vi handle raskt. Vi må gå raskt. Ikke snakke med noen.

Pangstart

I Alta er det et par ting alle er inneforstått med. Blant annet at hvis du spør hvor andre har vært og plukket multer, kan du regne med at de lyver hvis de faktisk sier hvor de har vært. Alle snakker og spør, men mantra er at enten så forteller du ikke, eller så lyver du. Multebærmyrer er godt bevarte familiehemmeligheter som går flere generasjoner tilbake i tid. Du er familieforræder om du røper dette til den konkurrerende naboslekta. Jeg skulle besøke min familiemyr – Bellikamyrene.

Bellika_myrene

Min søster og meg trapper opp og løper i beina til pappa innover vidda. Han fnyser av folk som har stoppet for å plukke multebær før 5 kilometeren. Nei vi stopper ikke for å plukke et og et bær konstaterer han. Det bærer over gjerder og under gjerder – noen klatrer mer grasiøst enn andre.

Overstokkogstein

Så stopper han: «Her er det». Bellikamyrene. Vi setter i gang, min søster Nina, er kanskje mest opptatt med å dokumentere multebærmyrene med kameraet. Pappa roper: «De multebæra hopper ikke opp i bøtta av seg selv Nina». Jada.

Multetuer

Vi plukker og plukker, det er oransje tuer så langt øyet kan se. Opp og ned, ligger på knærna i tua. Bøtta er snart full da pappa roper inn til lunsj. Jeg løper bort og sier: «Se hvor mye jeg har plukket». Han sier jeg er flink til å plukke. Jeg føler meg stolt på den måten som du kun ble når du var 5 år. Jeg er 27.

Plukkeplukkeplukke

Vi rigger klart til bål, kaffe og niste. «Har du fått bålkurs?», spør pappa. «Eeh, neei?». Han kikker alvorlig på meg og sier «Du vet at hvis du prøver å ta snarveier med bålbrenning, vil det straffe seg. Her er det kun hardt arbeid som gjelder». Vi knekker små pinner, river løs never fra bjørketrærne. Alt må ligge samme veien. Neveren neders. Vi fyrer opp og det funker. Bålkurset er bestått.

Kaffepause

Vi sitter og koser oss rundt bålet, da en eldre mann kommer gående over myra. Pappa skuler: «Hvor kom han fra?». Som en vakthund på jobb. Han begynner å snakke om hvordan man effektivt kan skremme folk vekk fra myra. Gamle triks han lærte i sine yngre dager. Man skal plukke fort og raskt i retning personen som er på myra helt til man «plukker i fingrene på dem», da tror de myra er tom og går videre. Da kan man snu seg å plukke der man holdt på.

Jeg skjønner det ikke helt. Hele myra er jo full av multer. Det er for mye. Jeg plukker og plukker. Danser rundt på tuene. Lener meg hit og dit, plukker to bær av gangen. Jeg blir lei til slutt. Slenger meg ned på en tue og drar opp telefonen. «Hei, 3G-nett. Hei, Facebook». Jeg ligger å surfer sosiale medier. Pappa roper i det fjerne. Minner meg på at det er multer som skal plukkes. Nei, pappa konstaterer at jeg har fått «Cloudberry overload». Jeg får ligge der.

Cloudberryoverload

Etter en time kaller han troppen tilbake til rasteplassen. Det er tid for telling. Vi skal måle multer. Bekrefte vår verdi av den lokale valutaen. «Hvor mange bøtter har du plukka, Siri?». «Eeh, vet ikke, kanskje to og en halv». 7,5 liter. Pappa har 12 liter. Han er fortsatt høvdingen på Bellikamyrene.

Multeopptelling

40 liter fordelt på fire mennesker. Nå kan vi dra ned fra vidda med rake rygger, men vi skal ikke ned enda. Det var også en kulp og en gamme som ingen vet om som pappa vil vise oss. Men ikke med 40 liter multer i sekken, det blir for tungt. Til og med for han. Vi må gjemme multene. Akkurat nå er de det mest dyrebare vi eier. Pappa fikser.

Multeskjul

Det kan virke som multer er en knapp ressurs, like verdifull som gull. Sannheten er vel at den kanskje var det. Grunnen til at pappa styrer rundt på multemyrene og prøver å lære oss dette, er fordi han mener at multer i stor grad er en ressurs som burde utnyttes. Det knyter seg i magen til pappa når vi må gå forbi modne multer vi ikke orker å plukke. Man kan kjøpe det på butikken nå. 400 gram koster 100 kroner. Det er svindyrt. Men det selges.

Sannheten er at det egentlig ikke er en kamp om multene, de vi treffer på som rasker avgårde er over 50 år. De lærte triksa når det var slik at storfamiliene dro opp og høstet multer til hele årets bruk. Man gjør ikke det lenger. 90 prosent av all multebær råtner bort sier pappa. Så han styrer og ordner, peker og predikerer for at vi, “søring”-døtrene hans, skal lære verdien av å plukke multebæra sjæl. Vi skal høste av naturens ressurser. Slik som man alltid snakker om at man burde, men aldri gjør. Så gå og plukk bær – det er gøy! Later du som det er kamp om ressursene, kicker kanskje konkurranseinstinktet inn også.

Men hvor jeg plukker multebær, nei, det kan jeg ikke fortelle deg.

KampenOmMultene

5 thoughts on “Kampen om multene

  1. Hei Siri:)Så morsomt å lese, syns jeg hører far din på myra. Takket være han plukket vi 13kg bær, gikk bare over to elver og plukket de bærene som dere gikk forbi, på kort tid:) Sees 1.mai helga på vidda? Fantastisk tur. Hilsen Bente, tur-venn:)))

    1. Hei Bente! Det var fantastisk, fikk melding i går om at de hadde hentet nye 45 liter. Gøy! Vi sees på vidda neste år:)

  2. Herlig å lese – takk for at du delte!😁 Nu skal æ som «søring» fra Nordland opp på multebærjakt i Finnmark!😁😅👏🏼

Leave a Reply