Økologisk date på Månefestivalen

Aleksandra Oikos økologisk mat grønne jenter månefestivalen ren mat landbruk

For noen uker siden var Grønne jenter på Månefestivalen, og der var også OIKOS. Jobben min får OIKOS sitt medlemsblad REN MAT jevnlig, men bladene blir som oftest med meg hjem. Under festivalen tok jeg meg en prat med Alexandra Devik for å stille nysgjerrigheten om øko-organisasjonen.

Alexandra Devik står på det økologiske inspirasjonstorget på Månefestivalen med OIKOS sitt medlemsblad i hånden.

-Vil du å bli medlem i OIKOS, smiler Alexandra til meg.

– Kan vi heller snakke om hvem du og OIKOS er, spør jeg.

Det er siste dag av Månefestivalen og Alexandra har smilt og snakket med alle som har kommet innom boden deres. Bodene rundt har begynt å pakke ned, mens OIKOS-gjengen har som mål å verve 25 nye medlemmer før de pakker sammen. De mangler kun to stykker.

hvorfor økologisk

Tilbake til tallerkenen vår

Alexandra er et kjent ansikt for Oslo-studenter som er opptatt av ren mat. Da hun studerte på Blindern, var hun en av initiativtagerne bak prosjektet Kjøp fra bonden, der studenter kunne kjøpe økologisk mat direkte fra bøndene i nærheten. Senere utviklet det seg til Oslo kooperativet, der Alexandra nå er styreleder.

– Siden jeg var liten har jeg vært opptatt av hvordan ta vare på naturen og ikke å forurense og ødelegge den. Da jeg studerte, begynte jeg å se hvordan så mange miljøspørsmål kan spores tilbake til det vi har på tallerken. Matproduksjon griper inn i så mange deler av samfunnet, forklarer Alexandra som har en mastergrad i samfunnsgeografi.

Etter studiene fikk Alexandra jobb i OIKOS. Det er en ideell organisasjon for de som er opptatt av økologisk mat og landbruk. Foreningen har cirka 3000 medlemmer med ti fylkes- og regionallag, og ni lokallag rundt om i landet. Sekretariatet i Oslo jobber politisk og har flere prosjekter sammen med andre samarbeidspartnere. Alexandra jobber med tre prosjekter i OIKOS; ØKOUKA i Oslo, andelslandbruk og Åpne dager på økologiske gårder.

– Sammen med 10 andre organisasjoner skal vi 21. til 27. september arrangerer ØKOUKA i Oslo. Der skal vi vise frem alle de kule økologiske prosjekter som finnes. Det blir seminarer, gårdsbesøk, praktiske kurs, matsmaking og matmarked. Tror det blir veldig gøy, sier Alexandra mens hun gir ut en brosjyre til en forbipasserende.

ØKOUKA1

Hot med andelslandbruk

På Månefestivalen har Alexandra holdt verksted om andelslandbruk. Det er også er et av hennes arbeidsområder i OIKOS.  Andelslandbruk betyr at bønder tilbyr folk å kjøpe seg en andel av produksjonen på en gård. På noen gårder hjelper andelseierne mye til med planting, vanning, luking og høsting, mens på andre gårder er det mer et økonomisk innskudd som gjør at du får grønnsaker tilbake.

– Andelslandbruk har blitt mer og mer populært rundt om i hele landet, forteller Alexandra.

– Det kom ganske mange på verkstedet under festivalen. Både folk som eide gårder og folk som var interessert i dyrking, så kanskje vi får flere andelsgårder i Østfold.

Mange har lyst å besøke en økologisk gård, og siste uka i august inviterer gårder over hele landet publikum inn på tunet.  Alexandra koordinerer denne åpne dagen.

Grønn hverdag, grønne tips, miljøvennlige tips, miljøvennlig hverdag, Månefestivalen, tips om grønn livsstill

Alexandras miljøtips

Vi setter oss på Grønne jenter standen, der vi samler inn miljøtips. En barnefamilie kommer bort og gir sitt miljøtips. Jeg lurer på hva Alexandra ville gitt av miljøtips.

– Vær opptatt av hvor maten din kommer fra. Bli kjent med den nærmeste bonde, sier Alexandra og legger en rosa lapp i kurven til Grønne jenter.

Hva gjør du selv for miljøet?

– Hmmm, i sommer har jeg og en venninne syklet langs kysten av Finnmark. Dette er sjette året på rad at vi har syklet langs Norges kyst. Det er fantastisk å oppdage naturen og stedene i sakte tempo. Du får skikkelig kjenne på at det er veldig øde i Finnmark og naturen er veldig majestetisk. Vi har regnet på at vi trenger i hvert fall seks somre til for å ha syklet langs hele Norges kyst.

Øko-mat på festival

Nysgjerrige meg har et spørsmål som jeg gruer meg litt til å stille, men kaster meg uti det likevel.

Hvorfor er OIKOS på så mange festivaler? Dere har vært synlig på alle festivalene jeg har vært de to siste somrene.

– Vi har en gratis rådgivingstjeneste der vi hjelper festivaler og andre større arrangement med å servere økologisk mat på arrangementet. Vi hjelper til med menyplanlegging, generell organisering av matserveringen, tipser om råvarebruk og leverandører, samt hjelper til med Debio-sertifisering av arrangementet og profilering. Månefestivalen har mye peiling på økomat allerede så i år har vi kommet med bare noen få innspill. Men under Holmenkollrennene f.eks. var vi med gjennom hele prosessen, fra og finne egnede økologiske leverandører til å hjelpe med den økologiske profileringen. Så i stedet for typisk pølse og pomfritt-servering ble det servert økologisk pattegrisburger og god, hjemmelaget lapskaus. Mange arrangører er opptatt av å bli sertifisert av Debio, der det beste merket er gull. For Holmenkollrennene var de så flinke at de fikk Debio-merket i sølv.

Så det er kanskje derfor at flere og flere arrangement satser på øko-mat?

– Ja, kanskje.

Snart skal Ida Marie på scenen og vi har blitt grillet i sommervarmen. Bytteboden har begynt å gi ut de resterende klærne.

Jeg får vel bli medlem da. Jeg vil jo ha ren mat bladet.

Og slik ble jeg det 25 vervede Målefestivaldeltageren, og OIKOS kunne også pakke sammen standen og få med seg de siste konsertene.

Leave a Reply