Giftig studiestart

giftskole_banner

De fleste studenter og elever i Norge er akkurat ferdig med første uke tilbake til studiehverdagen. Marlene og jeg derimot, vi var på plass på Psykologisk Institutt for allerede tre uker siden. Dette semesteret lærer jeg blant annet om tilrettelegging for ulike lærevansker. Visste du at den hurtigst økende årsaken til synshemming hos barn er synsnervehypoplasi (ONH)? Hyppigere forekomst av ONH er forbundet med «miljøgiftcocktails» – en salig blanding av diverse miljøgifter vi omgir oss med i hverdagslivet.

Da Bellona gikk ut med informasjon denne uken, om hvor giftige til og med skolesaker kan være, ble jeg derfor ganske mo i knærne. Febrilsk lette jeg etter innholdsfortegnelse på bøker, permer og skrivesaker. Et fåfengt forsøk.

Bellona startet kampanjen «Si ja til et giftfritt samfunn» i sommer, hvor de tar opp kampen mot miljøgiftene. Visste du at både maten vi spiser, klærne vi går i og kosmetikken vi bruker kan inneholde miljø- og helseskadelige stoffer? Miljøgifter er en fare for alle jordens arter og økosystemer. De forsvinner ikke, men hoper seg opp i både menneskekropp og dyreskrott. De har svært lang nedbrytningstid (om de kan brytes ned i det hele tatt) og er derfor skadelige også lenge etter at vi har kastet produktene der miljøgiftene finnes. Miljøgiftene kan føre til kronisk lidelse i form av for eksempel diabetes, allergier, sykelig fedme, kreft, fosterskader og nedsatt fertilitet.

10613958_10154453959230361_1435870637_n
Kari-Anne ønsker seg også et giftfritt samfunn

Derfor har Bellona opprettet Bellonas giftskole, hvor man kan lære om hvilke giftstoffer man bør unngå i ulike produkter og hvordan. Denne sommeren har de gitt tips hver uke til giftfrie alternativer til solkremer, hageprodukter, mygg -og innsektsmidler, oppussing, rengjøringsmidler, treningstøy og i denne omgangen; skolesaker. I denne teknologiske studiehverdagen leste jeg til min forferdelse, at når datamaskiner blir varme og brukes i lukkede rom med dårlig ventilasjon (som auditorier, lesesaler og klasserom) øker risikoen for helseskade. Miljøgiften bromerte flammehemmere finnes ofte i den isolerende plasten på elektroniske produkter og til og med i klær. Poenget er at den bromerte flammehemmeren skal hindre produktet i å ta fyr. Imidlertid hopes miljøgiften opp i kroppene til både mennesker og dyr og kan forårsake hormonforstyrrelser, nerveskader, leverskader, fosterskader og nedsatt fruktbarhet. I tillegg er stoffet spesielt skadelig for organismer som lever i vann- som miljøgifter ofte er.

Jeg tenkte at jeg kanskje var trygg for miljøgiftene, da jeg er en ganske «old school» student og bruker mest penn og papir. Dessverre består både skolesekker, pennaler, drikkeflasker og matbokser (!) ofte av materialer som er impregnert eller overflatebehandlet med helseskadelige stoffer; som er ment å beskytte mot slitasje eller å gjøre plasten mykere. Til og med pennen inneholder ofte miljøgiftene arsen, bly og krom. Frustrasjonen sniker seg innpå meg; som forbruker er det nærmest umulig å ta gode valg når man ikke vet hva produktene egentlig inneholder. Mitt inntrykk er at vi nordmenn også er ganske naive med tanke på produktene vi kjøper. Vi stoler blindt på at det som har lov å bli solgt i butikkene er bra for oss; og at vi trenger det. Paradoksalt nok er det ofte giftstoffene som gir produktene de egenskapene vi tror vi trenger. Notatbøker som ikke går i oppløsning og drikkeflasker som holder vannet kaldt. Det er jo anbefalt å drikke omtrent to liter vann hver dag, og lunka vann smaker ekkelt. Miljøgiften bisfenol A er blant stoffene som ofte brukes for å framstille termoplast; det som holder drikken din kald. I tillegg er bisfenol A både allergifremkallende, irriterende for øyne, lunger og ved hudkontakt OG det er hormonforstyrrende.

Dessverre inneholder nærmest alt jeg omgir meg med i min studiehverdag stoffer som vil skade både meg og andre i mitt nærmiljø. Fordi vi lever i et samfunn hvor det som avgjør hva slags produkter som blir solgt, ikke er om det er helseskadelig eller ei – men hvorvidt «produktet er ettertraktet» av naive forbrukere som ikke vet sitt eget beste. Jeg tror at folkeopplysning om disse miljøgiftene er første steg mot et giftfritt samfunn. Da kan vi som forbrukere gjøre veloverveide valg av produkter som faktisk er bra for oss og miljøet. Om produkter med miljøgifter ikke lenger blir kjøpt, kommer butikkene til å slutte å ta de inn også. Noe av det jeg synes er vanskeligst å slutte å bruke selv om jeg vet at det er både miljø- og helseskadelig; er tøymykner. Jeg skulle ønske at jeg kunne bli bedre informert om hvilke miljø- og helsevennlige alternativer som finnes. Hvilke produkter i din hverdag vil du (med skrekk og gru) helst vite produksjonssannheten om? Jeg tror Bellona gladelig skaffer deg informasjon.

10637591_10154453959235361_1331013985_n
Vis at du også vil leve giftfritt. #giftfritt #bellonaorg

Allikevel gjør det meg trist å tenke på at jeg må se til en miljøorganisasjons nettsider for å finne ut om ting jeg trenger inneholder gift eller ikke. At nordmenn faktisk stoler på at vi lever i et land hvor produktene vi får tak i ikke er giftige – er en tillit regjeringen ikke må ta for gitt. Vi må ha strenge regler både for produsenter og importører av varer. I tillegg bør regjeringen jobbe for gode internasjonale avtaler og globale regelverk. Det hjelper ikke å ha strenge regler for norske produsenter hvis land vi importerer fra ikke følger reglene. Jeg har lyst til å vifte rundt i butikken og plukke de varene jeg trenger, varer som er gode for meg, som er bærekraftig og etisk produsert og ugiftige. Derfor vil jeg rette en stor takk til Bellona som hjelper meg et lite stykke på vei. Bellona holder også en underskriftskampanje hvor underskriftene skal overrekkes regjeringen for å vise hvor mange vi er som krever at de gjør Norge til et giftfritt samfunn. Jeg gleder meg!

2 thoughts on “Giftig studiestart

Leave a Reply