Et datchaliv

bilde 4-3

Sommeren er over, og det er på tide å høste inn alle grønnsaker fra parseller og bedd. Selv får vi ikke sjansen til å høste så mye i år, for i hele juli var vi på reisefot gjennom Russland for å lære om miljøpolitikk med NU&co. Bare jordskokken har klart å overleve en hel måned uten tilsyn. Til gjengjeld fikk vi oppleve datchalivet, et fenomen vi lenge hadde vært nysgjerrige på.

På leir med NUs samarbeidsorganisasjon; den russiske naturvernorganisasjonen Aetas, ble vi kjent med en hel gjeng fantastiske mennesker. Vi ble varmt mottatt av folk som ropte mot oss; зеленые девочки (selenie devoskij) – grønne jenter, og alle satt som tente lys da vi holdt foredrag om grønn livsstil.

bilde 1-6


En av de alle ivrigste leirdeltakerne var Luba – et kallenavn for Lubof (любовь), som betyr kjærlighet. Begrepet kjærlighet burde være stolt av at Luba bærer dette navnet. Hun er en solstråle av et menneske som sprudler over av positiv energi. I det ene øyeblikket snakker man intenst om livet og sånn, før hun umerkelig glir over i å imitere Michael Jackson eller aller helst; den russiske visesangeren Vysotskij.

Natasja er en utrolig sterk og engasjert jente, ei grepa dame rett og slett. Som brenner for miljøvern og virkelig gjør en innsats. Hun er Marlenes russiske søster og vi står i stor takk til henne for lange, tålmodige engelske oversettelser når vi prøvde å kommunisere med mang en interessant russer uten at vi hadde felles språk. Hun har alltid et smil og en refleksjon på lur.

bilde 1-5

Disse to fine folka skulle ikke bare henge med oss på leir, de hadde også sagt seg villige til å introdusere oss til datchalivet. Allerede ved vårt første møte boblet Luba av entusiasme over at vi skulle besøke hennes families datcha “I will take you to my grandma’s datcha!”

Alle russere har en datcha. Et sted hvor familien stikker om sommeren for å komme seg litt vekk fra storbylufta, og ikke minst; for å gro sin egen mat. En bitteliten hytte plassert på en heller liten åkerlapp. Tidligere var datcha noe bare overklassen hadde.

Under sovjetiden flyttet imidlertid mange russere til byene, hvor det var dårlig tilgang til grøntarealer og ferske matvarer. Løsningen ble utdeling av tomter fra staten til folket. Datchaen ble et uvurderlig høyt verdsatt pusterom i det russiske hverdagsliv.

bilde 2-4

Det er vanlig at hele familier har en datcha sammen. De eldre generasjonene er kanskje de som er mest opptatt av å dyrke jorda. Luba og Natasja synes at datchaen er best bare for å slappe av. Andrea følte at å slappe av på en benk omringet av mat måtte være selve meningen med livet.

bilde 4-4


Datchaen hadde tilhørt familien til Luba i mange år. Babushka Alla (Lubas bestemor) forsyner alle sine barn og barnebarn året rundt, fra den lille åkerlappen som omringer sommerhuset. Bestefaren til Luba peker stolt på utskjæringene rundt vinduskarmene. Luba forklarer at han har bygget alt vi kan se helt selv – men han er ingen tømrer.

Han er en sjømann, med tatovering som hører sjømannslivet til. På venstre hånd har han foreviget navnet til sin elskede Alla. Når Alla erter han for det blir han imidlertid brydd og sier at han aldri burde gjort det. Lyset i øynene hans forteller en annen historie.

bilde 5-3

Datchaen ligger omtrent en times kjøretur utenfor byen Luba og Natasja bor i; Arkhangelsk. I et område stappa fullt av datchaer, hvor fredelige grusveier snirkler seg mellom husene, med en liten kolonial og selvlagde vanningsdammer. “Regnbuekolonien” het busstoppet, og vi visste at vi var i ferd med å tråkke rett inn i paradis. Et paradis fylt med auberginer, tomater, pepperrot, salater, krydder, poteter, agurker og bringebærbusker så langt øyet kan se.

bilde-7

Natasja og Luba visste at vi var interessert i å jobbe på en russisk gård for å få et inntrykk av det russiske landbruket. Datcha er jo ikke helt det samme, men de ville i alle fall la oss arbeide litt i åkeren, for vår egen opplevelses skyld (det var tydelig at Alla og mannen absolutt ikke trengte hjelp). Allikevel tror jeg at alle fire er enige om at høydepunktet på turen må ha vært å danse reggae med skarp lyd fra Marlenes mobil i den bleke kveldssolen mens vi stod med nesene i jorda og luket.

bilde 4-5

Det var ikke alltid like lett å konsentrere seg om lukingen når Allas favorittbarnebarn, Cherry, løp rundt bena våre og helst ville løpe helt til regnbuens ende.

bilde 3-4

Vi leste i en nettartikkel at over seksti prosent av russisk befolkning foretrekker å slappe av på datchaen over alle andre typer fritidsaktiviteter. Vi kunne ikke unngå å sammenlikne med norsk friluftsinteresse og hvor sterkt hytteturen står i vår egen kultur. Det var så fint og litt rart for oss å oppleve at dyrking av mat og nærhet til natur var så sterkt forbundet for russerne. Hvor mange av dere vet hvordan en agurkplante (eller aubergineplante på bildet) egentlig ser ut?

bilde 1-7

Vi kjente misunnelse for at Natasja og Luba ble født med grønne fingre og en anledning til å bruke de hvert eneste år. Når vi tenker over det, føles det unaturlig at dyrking og mat ikke spiller en større rolle i våre norske friluftsliv og feriering. Hvordan begynte naturopplevelser bare å handle om eventyr, ekspedisjon og vandring?

Det var først da vi selv stakk fingrene i jorda at vi forstod at avslapning ikke trenger å være å gjøre ingenting. At å ha ferie betyr å koble av et hektisk urbant hverdagsliv, og å meske seg i grønt så langt øyet kan se; et datchaliv.

bilde 2-5

4 thoughts on “Et datchaliv

  1. Dere er såå heldige som har fått oppleve dette! :D Jeg har vært forelsket i forskjellige deler av russisk kultur og historie, og jeg hadde egentlig tenkt til å reise til Russland med et vennepar i sommer, men vi valgte et annet reisemål. Håper jeg får dra dit snart, og oppleve dachaene på nært hold, og ikke bare i bøker og på nettet :)

    Fikk dere turen sponset? :)

Leave a Reply